RUŽIČNJAK ZA NEVINE ŽRTVE

Autor/ica 30.4.2012. u 20:55

RUŽIČNJAK ZA NEVINE ŽRTVE

Na marginama suđenja Andersu Breiviku u Oslu


Posljednji četvrtak je u Oslu i Norveškoj bio prilično kišan  i ružan  dan! Ali to nije moglo spriječiti hiljade  Norvežana da dođu na ovdašnji Youngstog (Trg Omladine) i da horski otpjevaju  «Pjesmu duge». Time je  više od četrdest hiljada Norvežna samo u Oslu, a mnogi i  u sedamnaest gradova diljem Norveške,  izrazilo protest protiv jedne tvrdnje masovnog ubice i zločinca Breivika, kojem je u toku sudjenje za brutalno lišavanje života 69 omladinaca na otoku Utøya, samo zato što se nisu  uklapali u njegove sulude ideale o čistoj Norveškoj! U svojoj odbrani, on je kao primjer ideološke marksističke  indoktrinacije omladine  naveo popularnu  pjesmicu dječiju  «Djeca duge».

Kao reakcija na to, u Oslu je upriličeno ovo, doslovce   spontano okupljanje. Bilo je zaista i lijepo i moćno naći se u toj masi od 40.000 koji su horski pjevali baš tu pjesmu, šaljući tako Breiviku poruku da njegove ideje o etnički čistoj Norveškoj, gdje multietničnost i multikultura nemaju mjesta, ne prolaze kod velike većine Norvežana! Pogotvu kad se te nazadne  ideje pokušaju realizirati brutalnim zločinom.  Cjelokupna aktivnost kod ovoga okupljanja, da bi se kazalo gromoglasno NE retrogradnim idejama masovnog  ubice, i još više da bi se kazalo NE zločinu,  kao sredstvu za provođenje tih ideja, organizovana je na poziv dvije prijateljice, obične  norveške dame Lille Hjønnevåg (Lile Hjoenevog)  Christine Bar (Kristine)!

A nastavak ove reakcije je  bio da se ta velika masa uputila  prema sudnici gdje se odvija suđenje, i tu su, na malom trgu napravili svojverstan ružičnjak,  ostavljajući  bukete ruža, odajući počast žrtvama  i šaljući  poruke podrške za familje žrtava, ali i poruke da žrtve neće biti zaboravljene! Kada čovjek dođe na ovo mjesto, mora se zaustaviti  i  odati počast svim tim nevinim žrtvama. I istovremeno osuditi i odbaciti zločin kao neprihvatljiv način  borbe za svoje ideje!

Fotografišući  ovaj ružičnjak poštovanja prema žrtvma nisam mogao a da se ne sjetim i svih  naših stradalih u brutalnoj agresiji u BiH!  Nisam  mogao ni  preskočiti poređenje sa našim borcima koji  čame pred  BH Skupštinom, tražeći da im se samo  omogući da pristojno nahrane  svoje familije!

Suđenje  A.B. Breiviku  za brutalno lišavanje 69  života otoku Utøya  i jos 8 osoba koji su bili na poslu ili se kretali  u blizni zgrada Norveške vlade, odvija se ovdje već dvije sedmice. Pred sudskim vijećem se redaju svjedoci, mnogi od njih su i fizički i psički povrijđeni, ali tokom njihovoga svjedočenja se nisu mogle čuti riječi mržnje, a još manje vidjeti da je ta mržnja prerasla u histeriju.

Pouke

Većina  izvještača za velike svjetske medije,  sa ovoga skupa, i inače sa suđenja, jedinstvena je u ocjeni kako treba učiti od Norvežana kako se odnositi prema žrtvama. Još je u sjećanju Veliki Trg ispred Saborne crkve u Oslu, koji je ljetos, odmah nakon, za Norvešku nezapamćenog zločina 22.jula,  bio prekriven buketima ruža kao sjećanje na nevine žrtve.

Nije moguće ne povući  paralelu i upitati se da li je moguće da i naša domovina izvuče neke pouke iz ovog odnosa prema ljudskim žrtvama? Nema niti jedne ideje koja bi mogla opravdati oduzimanje makar jednog ljudskog života. Pa ipak svjedoci smo da se žrtve  kod nas  negiraju, da se njihov broj (zlo)upotrebljava u političke svrhe. Umjesto da ih se ostavi da počivaju u miru, a da se  stratišta pretvore u ružičnjake! Zato  u  Norveškoj nije bilo međusobnog ratovanja u posljednjih 200 godina. Zbog toga je Norveška trenutno visoko razvijena zemlja, koja se  proglašava najboljim  mjestom  za živjeti na ovome svijetu! 

                                                                                         

             

 Fotografije: Fahrudin Fahro Konjhodžić        

 

Autor/ica 30.4.2012. u 20:55