Rizičan ples predsjedničke porodice Izetbegović!?

Vehid Jahić  
Autor/ica 9.3.2020. u 09:52

Rizičan ples predsjedničke porodice Izetbegović!?

Foto: depo.ba

S obzirom na sve okolnosti, čini se da su Izetbegovići, od sada „tuto“ predsjednička porodica u Bošnjaka BiH, zaigrala rizičan ples!

Sebija Izetbegović je izgleda „kismet“ (sudbina o.a.) Bakira Izetbegovića. Bila je to kada ga je „gurala“ da postane „nepogrješivi“ stranački vladar, što je relativno uspješno završeno. Potom ga je „prisilila“ da i nju situira u vrh SDA. U međuvremenu, jedno i drugo, postali su „apsolutni“ vladari u sredinama gdje vladaju. Ona u UKC KS, a on na čelu SDA BiH! Nakon afere „Asim“, situacija se naglo zakomplikovala. Sebija je postala druga osoba u KO SDA KS, s realnim izgledima da bude glavna. Ali, javio se neposluh u vrhu stranke. Bakir to nije očekivao, pa je djelovao po mentalnom sklopu mejhandžije iz zabite kasabe i poručio: „Ako su nezadovoljni, što nisu rekli meni“? Zanimljivo, ne vrhu stranke! Par dana kasnije Sebija je drugi put promaknuta – na poziciju zamjenika predsjednika Kadrovske komisije u KO SDA KS. Dva brza promaknuća u nekoliko dana, učinila su je jednom od najmoćnijih osoba u SDA BiH, što je dodatno povećalo motive za nezadovoljstvo u vrhu. Svima je jasno da je u pitanju svojevrsni porodično-stranački „sukob interesa“, pogotovo Bakira Izetbegovića. S obzirom na sve okolnosti, čini se da su Izetbegovići, od sada „tuto“ predsjednička porodica u Bošnjaka BiH, zaigrala rizičan ples!

O pomenutim okolnostima zasad se u javnosti malo šta bitno priča. Da bi spriječio „pobunu“ dijela stranačkog vrha i eskalaciju unutarnjeg sukoba – zbog Sebijinog „klizećeg starta“ – do pozicije stvarnog čelnika SDA KS, Bakir je ekspresno pokušao „pobrisati“ vidljive dimenzije problema. Asim Sarajlić se – vjerovatno po zahtjevu vođe – servilno odrekao svih pozicija u stranci, a dva zamijenjena kandidata za ministre uopće ne traže nikakva objašnjenje. Denis Zvizdić, Aljoša Čampara i još neki „trenutno“ nezadovoljni – nakon ostavke Asima Sarajlića – naglo su „popustili“ i postali konstruktivniji. Ostavka ih sigurno nije učinila zadovoljnim, ali im je izbila adute za konstruktivniju raspravu, ili još čekaju konačan ishod ove ujdurme?

Zasad je na drugoj strani samo Semir Efendić. Ne kaje se i ne plaši se. To pokazuje u javnim nastupima. On očito puno zna o „kuhinji“ za Sebijin stranački prodor. Ima se dojam da je bio kontra takvog poteza, te da je – u dijelu stranačkog vrha – imao i istomišljenike. Efendić je objavio snimak i prvi natuknuo da je Asim Sarajlić u ime dijela vrha SDA BiH „trgovao uticajem“ radi izbora Fikreta Prevljaka na čelo KO SDA KS, „jer se nije protivio instaliranju Sebije Izetbegović za zamjenika“. Drugim riječima, za izbor kantonalnog šefa „u sjeni“, mada to eksplicite ne tvrdi. S obzirom da je pomenuto pitanje „krupan zalogaj“ sigurno je za kontra stav tražio i imao podršku u dijelu vođstva stranke, ali je Sarajlićev „izvršni komitet“ imao podršku iz „direktorija“. To je bio presudan detalj za tok procesa pomenutih izbora i pojavu afere. Bakir Izetbegović sigurno ne želi da javnost i stranačko „podnožje“, sazna sve te okolnosti i zbog toga nastupa milosrdno, poput „Majke Tereze“. Čak je naizgled snishodljiv i prema Semiru Efendiću, koji je aferu objelodanio.

Ali, no, međutim, kako se ponekad verbalno „poštapaju“ naši bajni stranački manipulatori, Semir Efendić zasad ima čvrst stav i ne odustaje. Očekuje da se o nepodopštinama raspravlja. Vjerovatno što ima još mnogo toga i reći u vezi afere „Asim“. Nada se i podršci istomišljenika u vrhu stranke, kojima je dosta „diktature u stranci“.

Dok su mnogi očekivali nove korake oko afere „Asim“, Sebija Izetbegović je izabrana i za zamjenika kadrovske komisije KO SDA KS. To je svojevrstan indikator da Bakir Izetbegović aferu „Asim“ smatra okončanom. Nezadovoljnim u vrhu SDA BiH već mora biti sve jasno – predsjednička porodica Izetbegović je praktično sa dva „klizeća starta“ privatizirala SDA BiH. Ples predsjedničke porodice Izetbegović je počeo. U čast demokracije ili privatizacije, uskoro će biti jasnije!? Mnogo zavisi od činjenice – koliko u vrhu SDA ima slobodomislećih ljudi? SDA BiH je često „pucala“ po mnogim kantonalnim šavovima, ali je u Sarajevu uglavnom vladao mir, uz povremena negodovanja, ali ne sarajevskih kadrova, osim Elvedina Konakovića. Posljednji ekscesi su „dvorski“. Situacija je takva da se mogu privremeno stišati, ali teško i riješiti.

Na kraju, povijesna iskustva poznatih predsjedničkih porodica na Balkanu i okolini su – za građane tih država bila nepovoljna. Sukob Jovanke i Tita je „drmao“ nekadašnju Jugoslaviju. Elenu i Nikolaja Čušesku su u Rumuniji „poderali“ nezadovoljni građani. Mira i Slobodan Milošević su ogrezli u zločinima neslavno završili daleko od rodne grude. Sebija i Bakir Izetbegović su tek zaplesali u ne baš povoljnim okolnostima!

Vehid Jahić  
Autor/ica 9.3.2020. u 09:52