Riječani poručuju provokatorima: Titov trg će ostati zauvijek

tačno.net
Autor/ica 31.8.2013. u 08:43

Porušena Rijeka je izgrađena veća i ljepša nego što je bila ikada do tada. To je vrijednost političara koju Dorić i njemu slični nikad neće razumjeti, a kamoli dostići

Piše: Nenad Hlača

Z ahtjevom da se zamijeni ime Titovom trgu u Rijeci Miljenko Dorić  je na sramotu stranke kojoj pripada (HNS), pokrenuo inicijativu koja nije niti iskrena niti domoljubna, a pokazuje da autor uopće ne razumije grad u kojem živi.

Nigdje u Hrvatskoj ne postoji mjesto koje s tolikom puninom smisla nosi naziv Titov trg, kao što je to dio Sušaka koji izlazi na nekadašnju granicu što je dijelila Rijeku na dva grada.

Tu granicu koja je simbolizirala fašistički teror i okupaciju najvrjednijih dijelova hrvatskog teritorija, svima je poznato, srušile su herojske partizanske divizije kojima je zapovijedao Tito.

Što se poratnih događaja tiče, Dorić neka se podsjeti koliko su tisuća smrtnih kazni protiv suradnika Nijemaca izrekli francuski prijeki vojni sudovi nakon oslobođenja Francuske, a da danas niti jednom Francuzu (pa ni ekstremnoj desnici) ne pada na pamet dovoditi u pitanje zaslugu predsjednika De Gaullea za obnovu Republike. Toliko o poštenju i pameti Dorićevih namjera.

On u svom političkom pamfletu između ostalog kaže: »Cilj je inicijative, kao i brojnih sličnih inicijativa koje se provode širom Europe, da se sve političke zločine totalitarnih režima nazove pravim imenom, osude njihovi izvršitelji i naredbodavci, a rehabilitiraju žrtve i njihove obitelji.«

Umjesto odgovora citirat ćemo poznati dio govora Josipa Broza Tita koji je i ovjekovječen na ploči koja krasi trg s njegovim imenom.

»Na ovom historijskom mjestu zbrisana je za vijekove granica koja je tu umjetno bila postavljena. Budite jedinstveni, živite u bratstvu, slozi i ljubavi, jer to je zalog našeg prosperiteta. To je zalog da ćemo izgraditi porušenu Rijeku, da ćemo izgraditi naše tvornice, naše škole, naše kulturne ustanove, naš bolji i sretniji život.«

Zanimljivost citata nije samo u tome što je Broz ovaj govor izrekao na mjestu koje se danas zove Titov trg, već u tome što je obećanje koje je na tom mjestu dano i ispunjeno; tvornice i škole su podignute, a kulturne ustanove koje jamče opstanak Hrvata u Rijeci i Istri obnovljene.

Porušena Rijeka je izgrađena veća i ljepša nego što je bila ikada do tada. To je vrijednost političara koju Dorić i njemu slični nikad neće razumjeti, a kamoli dostići.

Stoga je Dorićeva inicijativa propala i prije nego što je službeno zaprimljena. Ona je lažljiva po sadržaju, kapitulantska po naravi i protuhrvatska u suštini, te joj je mjesto na odlagalištu smeća povijesnih gluposti koje se zaboravljaju čim se okrene druga stranica novinskog papira.

Novi list

tačno.net
Autor/ica 31.8.2013. u 08:43