Rezolucija turist-biroa

Predrag Lucić
Autor/ica 14.3.2017. u 10:02

Rezolucija turist-biroa

U simbiozi sa specijalcima pod vodstvom doajena šatoraških prosvjeda Josipa Klemma, turistički vodiči po zemlji Hrvatskoj su se požalili na vlastito neznanje o nacionalnoj povijesti iz prve polovice devedesetih, te zatražili da ih netko napokon nauči osnovnim lekcijama iz Domovinskog rata

Ide to nezaustavljivom brzinom. Samo nekoliko dana nakon nastavnika povijesti – kojima dodatnu poduku iz predmeta kojemu uče puškoškolce i srednjoškolce već pružaju generali i ostali visoki časnici Hrvatske vojske – pred nesavladanim su se gradivom postrojili i turistički vodiči.

U edukativnoj simbiozi s Udrugom Specijalne policije iz Domovinskog rata, koju predvodi doajen šatoraških prosvjeda Josip Klemm, vodiči turista po zemlji Hrvatskoj požalili su se na vlastito neznanje o nacionalnoj povijesti iz prve polovice devedesetih, pravdajući se kako, eto, »nema sustavno i stručno obrađene literature koja bi na jedinstven i istinit način obuhvatila događaje za vrijeme Domovinskog rata«.

Ne opterećujući mozak time što je o Domovinskom ratu doista napisano i objavljeno, turistički vodiči i Klemmovi specijalci su svu tu literaturu proglasili de facto problematičnom, neistinitom, nesustavnom i nestručno obrađenom, što je najžešća pljuska koju je itko do sada prilijepio državotvornim povjesničarima u Hrvata. Mislite li da će – evo npr. npr. – Ante Nazor skupa sa sebi bliskim kolegama iz branše šutke otrpjeti ovaj udarac, pa odmah okrenuti i drugi obraz, ili će ustati u obranu ovako nemilice popljuvanih djela suvremene hrvatske historiografije?

Odgovor se sluti iz same najave projekta uključivanja Domovinskog rata u program obrazovanja turističkih vodiča, njegova prihvaćanja u uredu ministra turizma Garija Cappellija i potpore koju je projektu pružio ministar branitelja Tomo Medved, te plana da se u kursističko vođenje vodiča kroz rat uključe povjesničari iz Instituta Ivo Pilar, Hrvatskoga instituta za povijest i Dokumentacijskoga centra Domovinskog rata, uz dragocjenu pomoć Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Sve to miriše na dobro pripremljen teren, na kojemu se neće braniti dignitet Nazorove struke i gdje se samohvalisavim neznalicama neće savjetovati da se uhvate knjige, pa da nešto i nauče, ako ih išta zanima.

Baš naprotiv – štancat će se priručnici »Domovinski rat za turističke vodiče i ostale početnike«, kako bi se ta nagla žudnja za znanjem čim prije utažila i kako bi se naši turistički vodiči najzad oduprli agresivnoj propagandi kolega iz inozemstva koji turiste zatupljuju uzgrednim pričama o građanskom ratu, e da bi im onda mirne savjesti recitirali što sve znaju o Plitvičkim jezerima, o filmovima i serijama snimanim u Dubrovniku, o Dioklecijanovoj palači i pulskoj Areni…

Ali neće to više tako ići, jer su se hrabri turistički vodiči uz pomoć Klemma i sistema odlučili izboriti da Domovinski rat postane obaveznim dijelom predmeta »Hrvatska povijest« u Pravilniku o stručnom ispitu što će ga po novim pravilima polagati i domaći i strani vodiči znatiželjnih gostiju.

Pa da vidimo tko će dobiti licencu za vodanje turista po Hrvatskoj ako ne zna, ako ne zna… npr. npr. – kako se zvala prva oslobodilačka operacija Hrvatske vojske izvedena u zapadnoj Slavoniji, na području Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije? Pritom će im se velikodušno ponuditi odgovori: a) Otkos 10; b) Jesen 10; c) Munja 10 i d) Grom 10.

Ako zaokruže točan odgovor, zaskočit će ih npr. npr. pitanje: koliko je četvornih kilometara privremeno okupiranog teritorija Republike Hrvatske oslobođeno u toj operaciji? Možda 350? Preciznije 288? Okruglo 300? Ili 412?

Jer s kojim bi pravom netko dobio certifikat za vođenje turista u rodnu kuću Nikole Tesle ako pritom ne zna – samo malo, da povjerenstvo izvuče pitanje – tko je bio zapovjednik zbornog područja Gospić za vrijeme vojno-redarstvene operacije »Oluja«? I ako mu pri odgonetanju ne pomažu ni ponuđeni odgovori: a) Miljenko Crnjac; b) Mladen Markač; c) Mirko Norac; d) Ivan Basarac.

U tom testu brzoga znanja, razumije se, neće biti pitanja: zašto ključnu ulogu u borbi za opismenjavanje turističkih vodiča na temama iz Domovinskog rata ima veteranska udruga koju predvodi Josip Klemm i u kakvoj je vezi njegov pedagoški angažman s kandidaturom privatne mu zaštitarske tvrtke za koncesiju na zakup Zrća? Jer povijest je povijest, a posao je posao…

Neka se za to vrijeme oni koji ne vladaju ni povijesnim znanostima ni poslovnim zakonitostima iscrpljuju budalastim prigovorima kako se gradivo Domovinskog rata ne može savladati na brzinskom dvomjesečnom tečaju opće povijesti svega. Neka tamburaju kako turiste ne zanima Domovinski rat nego Eufrazijeva bazilika i Knežev dvor. Neka prigovaraju kako vlast uz pomoć šatoraša pokušava staviti turiste pod nadzor kakvoga, kažu, nema ni u Sjevernoj Koreji… I neka šire svoje priče o grozomornim tendencijama vladajućih da napokon miniraju i turizam kao najisplativiji segment hrvatskoga gospodarstva.

Ovaj se pokret forsiranja Domovinskog rata u godini 2017. više ne može zaustaviti. Sada kad su, nakon nastavnika povijesti, unovačeni i turistički vodiči, pitanje je samo – tko dolazi na red ovoga tjedna? Dimnjačari, ornitolozi ili berači šparoga?

novilist.hr

Predrag Lucić
Autor/ica 14.3.2017. u 10:02