Revolucija u Sarajevu

Dino Prohić
Autor/ica 5.12.2018. u 10:20

Revolucija u Sarajevu

Po prvi put nakon izbora 1990., vlast u kantonu Sarajevo biće oformljena bez predstavnika najveće bošnjačke stranke. To je samo po sebi jedna mala revolucija, i jedna ogromna obaveza pred šestorkom koja je dogovorila formiranje vlasti.

Sarajevska šestorka usaglasila je, kako prenose mediji, 29 principa i 300 mjera programskog dokumenta koji će biti osnov za upravljanje najmnogoljudnijim kantonom u BiH. Mandatar nove vlade biće Edin Forto iz Naše Stranke, koji je u izjavama za javnost istakao da će KS dobiti novu vladu do kraja ovog mjeseca. Neke od mjera, prema njegovim riječima, će biti realizirane u kratkom periodu.

Preduslovi da neka nova krv dođe u politički život BiH i Sarajeva su dakle na mjestu. Postoji dogovor između stranaka, kao i naizgled generalni stav oko toga da je prioritet činiti nešto a ne ko je na kojoj poziciji. Dokaz za to je da su i SDP i Narod i Pravda imale formalno više glasova od Naše Stranke, ali su se složili oko toga da mandatar gradske vlade bude iz NS. Na ovaj način šestorka simbolički ukazuje na važnost (zajedničkog) projekta koji nadilazi partikularne stranačke interese. Gotovo neviđeno u bosanskohercegovačkoj politici do sada, a vrijeme će pokazati koliko su namjere ovih stranaka zaista i iskrene.

Među mjerama koje su stranke koje dolaze na vlast ima, jasno, dosta toga što su gorući problemi, ali ima i ponešto što bi se moglo opisati kao stvari koje se podrazumijevaju. Opredijeljenost za borbu protiv korupcije, stvaranje ambijenta za unaprjeđivanje sigurnosne situacije, podizanje kvaliteta životne sredine su izuzetno važne teme, ali ne postoji politička grupacija koja bi u svom programu napisala suprotno.

U drugu ruku, ono što posebno privlači pažnju su stavke vezane za depolitizaciju društva. Tako u programskom dokumentu stoji da će šestorka raditi na reformi i depolitizaciji obrazovanja, smanjenju troškova javne uprave, pojačanoj kontroli javnih nabavki i zaštiti javnih institucija od stranačke kontrole. Ovo su sve aktivnosti koje treba posebno pratiti. Nema nikakve sumnje da su sve nabrojane tačke vezane za ono što je SDA (i partnerima) u posljednje vrijeme javnost zamjerala. Ukoliko naprave pomake u ovim sferama, stranke na vlasti stvoriće jasan otklon od prethodnih vlasti, a samim time i stvoriti sebi veću vjerodostojnost.

Za građane KS možda i najbitnija tačka odnosi se na imenovanje stručnih i sposobnih rukovodilaca u svim preduzećima, ustanovama, zavodima, fondovima i ostalim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo, bez obzira na stranačku pripadnost. Nepotizam i zapošljavanje ljudi po stranačkoj pripadnosti doveo je do toga da, između ostalog, Sarajevo u današnje vrijeme ima restrikcije vode. Gradski prevoz je u lošijem stanju nego ikada. Funkcije koje su od životne važnosti za funkcionisanje glavnog grada države moraju se osloboditi stranačke vlasti da bi kvalitet mogao postojati.

Predugo je trajala vlast stranaka, još od rata kada su činove dobivali podobni a ne sposobni. Svi znamo koji je rezultat to imalo. Nakon rata, ti podobni su trapavo i loše vodili javne firme.

Sada konačno postoji mogućnost da se podobnost zamijeni kompetentnošću.

Zahvaljujući čudnom političkom uređenju zemlje, kantonalne vlasti zaista i imaju mogućnost da promijene način na koji se vodi politika. A vrijeme će pokazati da li će dolazeće vlasti kantona u svojoj namjeri i uspjeti. Vremena baš i nemaju na odmet, samo je dvije godine ostalo do opštinskih izbora. Za one koji sada dolaze na vlast ovo je situacija- pobijedi (u nakani) ili nestani.

Dino Prohić
Autor/ica 5.12.2018. u 10:20