Reuf Bajrović: U Srebrenici ću čekati ishod referenduma

tačno.net
Autor/ica 25.9.2016. u 10:02

Reuf Bajrović: U Srebrenici ću čekati ishod referenduma

Reuf Bajrović, predsjednik Građanskog saveza i kandidat GS-a za načelnika sarajevske Općine Centar danas će u Republiku Srpsku kako bi pratio ishod referenduma u ovom bh. entitetu,

Bajrović je danas  trebao biti jedan od uvodničara na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, gdje se  razgovara o temi “Šta je alternativa destrukciji BiH?”

“Većina vas zna koji je moj stav o referendumu koji će danas biti održan u entitetu RS. Smatram da je riječ o najvećem poslijeratnom nasrtaju na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine. Zapravo, nema sumnje da je riječ o nasrtaju na mir u našoj zemlji. Sutra ujutro treba da govorim na redovnoj sesiji Kruga 99 koja će biti posvećena tome. Međutim, pošto smatram da bi bilo nedopustivo voditi akademsku debatu o tome u Sarajevu dok naši sugrađani i sunarodnici strahuju za svoju sigurnost, odlučio sam da sutra idem u Srebrenicu i da tamo čekam ishod referenduma”, napisao je Bajrović na svom Facebook profilu.

Također, poziva građane da mu se pridruže ili da sami  provedu dan sa rodbinom ili prijateljima u Republici Srpskoj.

“Želim ovim putem pozvati sve one koji smatraju da ne smijemo na cijedilu ostaviti više od 100.000 građana nesrpske nacionalnost da mi se ili pridruže ili da sami odu i sutra provedu dan sa prijateljima ili rodbinom u entitetu RS. Da pokažemo i vlastima u Sarajevu i u Banjoj Luci da ne pristajemo na podjelu i zastrašivanje. Da pokažemo da niko iz ove zemlje neće odnijeti ni busen”, istakao je Bajrović

Uprkos odluci Ustavnog suda BiH, koji je proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a, sutra se u ovom entitetu održava referendum.

Referendumsko pitanje o kojem će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”.

tačno.net
Autor/ica 25.9.2016. u 10:02