Religije moraju reći pravu riječ o zlodusima našeg vremena

Autor/ica 16.9.2011. u 13:12

Religije moraju reći pravu riječ o zlodusima našeg vremena

Centar je nevladina organizacija s judeo-kršćansko-islamskom podlogom i s jakom asistencijom gradskih vlasti i bosanskih i evropskih franjevaca i upućena je na njegovanje multireligijskog dijaloga i afirmaciju ljudskih prava…Naše stoljeće će prihvatiti judeo-kršćansko-islamsko duhovno naslijeđe ili ga neće ni biti….Politikantski drznici teško su osramotili vjeru svojom instrumentalizacijom nje. Neki vjerski predstavnici trebali bi završiti na sudu u Hagu….Mene su neki stalno pokušali napadati kako radim samo za Muslimane (od 1993. Bošnjake), Srbe i djecu komunista. Istina je da sam pomagao ljudima u nevolji,a ti spomenuti upravo su i bili u nevolji…..Iz dijaloga sa islamom mi smo kršćani naučili da je samo Bog svet….Kardinal Stepinac jest blaženi kad ga je papa takvim proglasio. On meni nije uzor u vrijeme dijaloga i civilne kuraže,pa se u molitvama Bogu ne obraćam njemu za zagovor nego radije sv. Franji, koji je 1219. propovijedao u džamiji i s udivljenjem promatrao kako muslimani klanjanjem iskazuju poštovanje Bogu. Kardinal Stepinac je eksponent predkoncilske Crkve i nije za naše vrijeme….Mene posebno ljuti što mnogi i 60 godina iza rata ne vide svu rugobu nacizma. U svoj biti je nacizam antivjerski, a Hitler i Pavelić su bili katolici, ali i javni grešnici, ali kao takvi nisu sankcionirani….Istina je da ja malo “tuknem“ na lijeve političke opcije, ali sam u biti za ljudska prava i demokratska rješenja….


RAZGOVOR VODIO: Bedrudin GUŠIĆ (281)

 

Poštovani fra Marko! Za tri mjeseca će se navršiti 20 godina djelovanja IMIC-a. Kako biste se retrospektivno i u najkraćem osvrnuli na protekle dvije decenije trajanja Centra i jeste li načinili plan i program obilježavanja te jubilarne godišnjice?

Oršolić: Nećemo posebno označavati 20 godina postojanja osim što smo odlučili osnovati sličan Centra po sarajevskom modelu i u Beogradu ove ili slijedeće godine. Sarajevski model znači: Centar je nevladina organizacija s judeo-kršćansko-islamskom podlogom i s jakom asistencijom gradskih vlasti i bosanskih i evropskih franjevaca i upućena je na njegovanje multireligijskog dijaloga i afirmaciju ljudskih prava.

Osnivačkoj skupštini IMIC-a u Jevrejskoj općini predsjedavao je gradonačelnik Sarajeva Muhamed Kreševljaković, religiozni musliman i grad Sarajevo je stavio na raspolaganje pogodne prostorije za rad IMIC-a u Sarajevu. Zbog teške situacije u ratu IMIC se najviše oslanjao na ljude u religijski miješanim brakovima i djeci iz njih.

Postoji li danas u Bosni i Hercegovini zaista iskreni dijalog među vjerskim zajednicama i polučuje li on rezultate na terenu, među vjernicima?

Oršolić: U Bosni i Hercegovini kao malo-gdje postoji praktično dijalog svakodnevnog, normalnog, života i življenja. Međutim, on nije teološki osmišljen ili promišljen i ne igra onu ulogu u našoj i svjetskoj javnosti koju bi trebao. Našu incijativu s predivnim performansom multireligijskog troglasja odgovorni u vjerskom i političkom životu nisu na pravi način shvatili,pa ni prihvatili. To je bio naš pozdrav trećem mileniju pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH. Naše stoljeće će prihvatiti judeo-kršćansko-islamsko duhovno naslijeđe ili ga neće ni biti. Vjernici su veoma odgovorni za suvremenu, modernu i svijetu otvorenu interpretaciju tog duhovnog naslijeđa. To nimalo nije lako i dijalog nam pomaže da prevladamo jednostranosti i egocentrična samozadovoljstva i egoistična samozadovoljstva.

Ali, ovdje se principijelno i po analogiji nameće i ovakvo pitanje: kako komentirate gradnju pravoslavne crkve na privatnom posjedu nane Fate Orlović iz Konjević Polja, te odbijanje investitora, uz podršku entitetskih političkih moćnika, da je dislociraju sa uzurpiranog privatnog posjeda? Je li to prava poruka u prilog suživotu i toleranciji u našoj zemlji?

Oršolić: Šteta što Međureligijsko vijeće vjerskih poglavara (osnovano 1997.) ne izađe u javnost sa raspravama koje oni vode. Oni su mjerodavni da hrabro razriješe kako ovaj tako i druge slične slučajeve i inače potrebno je da žestoko osude rušenje vjerskih objekta jer i džamije i crkve i sinagoge su kuće Božje i u njima se na različite načine želi uprisutniti jedan te isti Bog i njegove poruke.

Fra Marko Oršolić

U uvodu svoje knjige Zlodusima unatoč – intervjui 1988-2002, koja je izdata 2004. godine, kao posvetu unijeli ste duhovni credo bosanskih franjevaca: “To vjera Božja nije, koja među nas razdor sije, vjera prava sjedinjava”. Međutim, kao što znamo, krvavi razdor na našim prostorima se desio u posljednjoj deceniji prošloga stoljeća. Može li se reći da nije na tim istim prostorima bilo prave vjere, ili je nije bilo dovoljno, ali one prave?

Oršolić: Bilo je prave vjere, ali je bila blokirana silinom lažnih ideologija,jakih poput kozmičkih sila,kojima se pravovremene i dovoljno jasno nisu suprotstavili duhovni autoriteti. Njihova šutnja paralizirala je prave snage naših vjera kao peacekeeping i peacemaking sila. Politikantski drznici teško su osramotili vjeru svojom instrumentalizacijom nje. Neki vjerski predstavnici trebali bi završiti na sudu u Hagu.

Dvije godine poslije, odnosno 2006. godine, izišla je druga Vaša knjiga ZLODUSIMA NASUPROT Religija i Nacionalsocijalizam, kojom ste, zapravo, javno odbili da šutite o šutnji Katoličke crkve, i šutnji njenih najviših zvaničnika u krvavo vrijeme nacizma. Da li ste bili izloženi kritici vrha Katoličke crkve u RH i BiH, pa čak i samog Vatikana, zbog te knjige?

Oršolić: Nisam bio izložen nikakvoj kritici. U Zlodusima nasuprot sam pokušao pokazati da se moglo i u najgore vrijeme svjedočiti istina inspirirana vječnim vjerskim istinama. Pogledajte Izjavu franjevačkih provincijala iz srpnja 1941. godine i pokajničke izjave Biskupske konferencije Njemačke iz augusta 1945.Vjernik se uvijek mora boriti za pravdu,istinu i dobrotu u zgodno, a posebno u nezgodno vrijeme. Mene su neki stalno pokušali napadati kako radim samo za Muslimane (od 1993. Bošnjake), Srbe i djecu komunista. Istina je da sam pomagao ljudima u nevolji,a ti spomenuti upravo su i bili u nevolji.

Poznati ste i po izjavi da ne ulazite u zagrebačku katedralu jer se “između Vas i Boga ispriječio Alojzije Stepinac”. Šta naročito zamjerate spomenutom kardinalu?

Oršolić: Iz dijaloga sa islamom mi smo kršćani naučili da je samo Bog svet. Uz bogomolje se veže i previše toga ljudskoga. Kardinal Stepinac jest blaženi kad ga je papa takvim proglasio. On meni nije uzor u vrijeme dijaloga i civilne kuraže,pa se u molitvama Bogu ne obraćam njemu za zagovor nego radije sv. Franji, koji je 1219. propovijedao u džamiji i s udivljenjem promatrao kako muslimani klanjanjem iskazuju poštovanje Bogu. Kardinal Stepinac je eksponent predkoncilske Crkve i nije za naše vrijeme.

Javno spočitavate Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj da se nikada nije ogradila od nacionalsocijalizma i ustaštva. Međutim, poznato je da se ni SPC nije ogradila od četništva. Komentar?

Oršolić: Mene posebno ljuti što mnogi i 60 godina iza rata ne vide svu rugobu nacizma. U svoj biti je nacizam antivjerski, a Hitler i Pavelić su bili katolici, ali i javni grešnici, ali kao takvi nisu sankcionirani. Pravoslavlje je imalo velike žrtve u borbi protiv nacizma. Religije moraju reći pravu riječ o zlodusima našeg vremena kako bi bile istinoljubive. Uloga katoličke vjere u vrijeme drugog svjetskog rata kod nas još nije sasvim jasno iskazana, pa ne možete očekivati od naših pravoslavaca da smognu snage da pravu riječ kažu o ulozi svoje vjere i Crkve u ovom ratu. Medjutim, mladim generacijama morat ćemo odgovoriti na mnoga neugodna pitanja. Pritom treba razlikovati odgovornost od krivice.

Smeta li Vam što Vas neki neistomišljenici i ko zna čiji sljedbenici zovu “crveni fratar”?

Oršolić: Možete me vi zvati kako želite. Istina je da ja malo “tuknem“ na lijeve političke opcije, ali sam u biti za ljudska prava i demokratska rješenja.

Kako komentirate skrnavljenje Kur’ani kerima u Americi?

Oršolić: Skrnavljenje svetih knjiga je civilizacijski šok i svetogrđe,prema tome nedopustivo i neshvatljivo.

 
 

Orbus.be

Autor/ica 16.9.2011. u 13:12