Reformska škola »Tomislav Kurikularko«

Predrag Lucić
Autor/ica 2.3.2016. u 10:32

Izdvajamo

  • Red je da se nakon gradiva starog vratimo onoj jučerašnjoj lekciji u kojoj se Karamarko po tko zna koji put uhvatio istine koju djeca moraju učiti, jerbo je ta istina vječna. I da cijenjenoga profesora priupitamo: a što je neistinito u činjenici koja je ušla i u udžbenike povijesti i koja kaže da je Franjo Tuđman promijenio ime NK Dinamo u NK Croatia? Trebaju li autori, radi potpune istine, u udžbenike staviti da je Franjo Tuđman promijenio ime NK Dinamo i u HAŠK Građanski i u NK Croatia?

Povezani članci

Reformska škola »Tomislav Kurikularko«

Foto: Index.hr

Bi li Tomislav Karamarko bio zadovoljniji kada bi kurikularna reforma posvetila dostojnu pažnju i ostalim Tuđmanovim mijenama? I kada bi djeca u hrvatskim školama najzad naučila nešto i o tome što je Franjo Tuđman pisao u djelu pod naslovom »Stvaranje socijalističke Jugoslavije«? Da li bi prvi potpredsjednik Vlade i tada imao primjedbi na prikaz totalitarizama iz 20. stoljeća?

Predrag Šustar će valjda znati što se ustvari dogodilo: je li Tomislav Karamarko evoluirao ili je prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske zahvaljujući Božjem dizajnu najzad pristao da se bezodvlačno sastane s njim kao ministrom znanosti, obrazovanja i sporta, te s Borisom Jokićem kao voditeljem ekspertne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme?

Uglavnom – voljom Božjom ili tvrdoglavošću Darwinovom, ili pak koncilijantnošću Nebeskog Tvorca i zemaljskog istraživača razvoja života – nije došlo do treće odgode sastanka u Banskim dvorima, a ponešto se uspjelo i dogovoriti.

Dogovoreno je da će ekspertna skupina nastaviti s radom do 15. lipnja, a po potrebi i nakon tog datuma. I dogovoreno je da se Jokićev mandat na čelu skupine produljuje za najmanje mjesec dana, odnosno do završetka javne rasprave.

A Vlada je podrškom kurikularnoj reformi napokon učinila nešto da dokaže kako i sama sebi vjeruje kad kaže da je najava zaustavljanja reforme, objavljena u programu Timova tima na saborskim web-stranicama, doista bila greška. I da pokaže drži li više do mišljenja najglasnijega saborskog osporavatelja stručnosti radne skupine, premilog si Ladislava Ilčića iz Domoljubne koalicije koji uporno tupi da su ti »stručnjaci odabrani po političkom obrascu«, ili do onoga što je struka naumila reformirati.
Boris Jokić je dobio priliku da u ime te osporavane struke u Banskim dvorima progovori o reformi kao o transformaciji sadašnjega školstva prema novom, modernijem, praktičnijem, funkcionalnijem i fleksibilnijem obrazovanju, o želji da se napravi pomak od repetitivnog znanja i njegova pukog usvajanja ka kritičkom mišljenju, da se djecu nauči kako da uče kreativno i inovativno…

Po završetku sastanka, pred kamere i mikrofone stao je i prvi potpredsjednik Vlade. Izrazio je Tomislav Karamarko svoje službeno zadovoljstvo predstavljenim elementima kurikularne reforme, ali i iskoristio prigodu da iznese osobne zamjerke na ono čime se bavila ekspertna radna skupina pod Jokićevim vodstvom.

»Ne bih samo o povijesti, iako ja imam primjedbe na prikaz Domovinskog rata i totalitarizama iz 20. stoljeća. O tome se mora i može pričati i to je podložno korekcijama. Želimo da djeca uče istinu, koja je u funkciji budućnosti, a ta istina je vječna!« – započeo je svoju prosvjetnu tiradu diplomirani nastavnik povijesti koji se sve upornije trsi da postane predmet njezina izučavanja.»Imam čitav niz primjedbi, primjerice, da svaki profesor može birati udžbenik po kojem će predavati povijest, da se u njima navodi kako je Franjo Tuđman promijenio ime Dinamu u Croatiju.
Imamo puno primjera, ali to je drugi val promjena. Ovo o čemu danas raspravljamo je okvir i volio bih da školstvo bude zaštićeno od politike i politikantstva i stranačkih interesa«, kazao je jučer baš onaj političar, politikant i strančar koji se već godinama ne ustručava da u političkim kampanjama i izvan njih otvoreno prijeti kako će, čim preuzme vlast, »konačno srediti hrvatsko školstvo«.Pa da ponovimo barem nešto od tog nagomilanog gradiva. Ono u nastavku lekcije o konačnom sređivanju hrvatskog školstva – »… a ne da nam, kao danas, neki kvazipovjesničari pišu povijest onako kako im odgovara. Istinom se ne može poigravati i nećemo dopustiti da djeca iz škola izlaze s dvojbama i neznanjem.«

Ili nešto iz lekcije druge u kojoj je profa Karamarko krenuo od udžbenika i stigao do Ustava: »Oni nam pokušavaju uzeti našu djecu. Pogledajte na što liče udžbenici u našim školama. Kad dođemo na vlast, to ćemo sigurno promijeniti. Udžbenici moraju biti unificirani i u njima ćemo na pravi način verificirati ulogu i djelo doktora Tuđmana. I ne samo u udžbenicima, i u Ustav ćemo uvesti pojam tuđmanizam, kroz jednu zgodnu formulaciju, dogovorit ćemo se kako će ona izgledati. Ne može se svatko šutati s Tuđmanom.«

Red je da se nakon gradiva starog vratimo onoj jučerašnjoj lekciji u kojoj se Karamarko po tko zna koji put uhvatio istine koju djeca moraju učiti, jerbo je ta istina vječna. I da cijenjenoga profesora priupitamo: a što je neistinito u činjenici koja je ušla i u udžbenike povijesti i koja kaže da je Franjo Tuđman promijenio ime NK Dinamo u NK Croatia? Trebaju li autori, radi potpune istine, u udžbenike staviti da je Franjo Tuđman promijenio ime NK Dinamo i u HAŠK Građanski i u NK Croatia?

Bi li Tomislav Karamarko bio zadovoljniji kada bi kurikularna reforma posvetila dostojnu pažnju i ostalim Tuđmanovim mijenama? I kada bi djeca u hrvatskim školama najzad naučila nešto i o tome što je Franjo Tuđman pisao u djelu pod naslovom »Stvaranje socijalističke Jugoslavije«? Da li bi prvi potpredsjednik Vlade i tada imao primjedbi na prikaz totalitarizama iz 20. stoljeća?

Novi list

Predrag Lucić
Autor/ica 2.3.2016. u 10:32