Radončić se vraća doma: Avaz se čuje u Podgorici

Autor/ica 30.12.2011. u 09:12

Radončić se vraća doma: Avaz se čuje u Podgorici

Bosanski biznismen Fahrudin Radončić ponudio je euro za kupovinu većinskih državnih akcija Pobjede i 2,1 milion eura da investira u štampariju i informacionu tehnologiju u trogodišnjem periodu. Najavio je gradnju stambeno-poslovnog objekta na sadašnjoj vrijednoj lokaciji dnevnog glasila.
Sarajevski Avaz traži da država preuzme dugoročne kredite Pobjede kod Erste i Podgoričke banke u nominalnom iznosu od 6,47 miliona eura. Ponudio je da preuzme kratkoročne obaveze preduzeća, koja na kraju novembra iznose četiri miliona eura. Taj iznos podrazumijeva dugovanja radnicima, dobavljačima i državi.
Kompanija Avaz predviđa da smanji broj zaposlenih na oko 170 do kraja 2015. godine.
“Vijesti” prenose podatke koje je zvanično objavila Tenderska komisije za privatizaciju 85,99 odsto državnih akcija Pobjede.
Radončić bi, dakle, da otpusti oko 80 zaposlenih od sadašnjih 250, a u Pobjedi je već prepolovljen broj radnika za nepune dvije godine.
Iz komisije, koju predvodi ministar Milorad Katnić, najavljeno je da će danas razmatrati izvještaj radne grupe koja procjenjuje da li je ponuda sarajavskog Avaza formalno ispravna.
Prema informacijama “Vijesti”, predstavnici Avaza biće pozvani na pregovore o nejasnim detaljima ponude o ukupnim investicijama, socijalnom programu, a i dogovaraće se ko će da otplaćuje kredite.
Vlada bi, ukoliko napravi taj ustupak jedinom ponuđaču, opteretila poreske obveznike jer bi njihovim novcem vraćala dugoročna dugovanja Pobjede. Prošlogodišnji kredit od tri i po miliona eura upravo je garantovala Vlada.
Izvršna vlast je godinama pomagala Pobjedi dozvoljavajući da nagomilava poreski dug preko kojeg je uvećavala vlasnički udio države na uštrb punjenja budžeta.
Iz komisije nezvanično kažu da kupac, uz obavezu da se očuva izlaženje dnevnog lista pet godina, može smanjivati broj zaposlenih, ali samo uz poštovanje kolektivnog ugovora. Ponuđeni iznos za otpremnine, kako se procjenjuje, nije dovoljan za realizaciju socijalnog programa. Kolektivni ugovor je takav da zaposlenom mora isplatiti 24 lična primanja plus 300 eura po godini radnog staža.
– U skladu sa uslovima tendera, ponuđač se obavezao na poštovanje postojećeg kolektivnog ugovora tri godine nakon privatizacije. U skladu sa tim, sredstva koja bi kupac izdvojio u svrhu otpremina iznosila bi do 1,68 miliona eura. Avaz predviđa dodatni program obuke i bonusa za zaposlene u iznosu od 540.000 eura u petogodišnjem periodu – objavljeno je na sajtu Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte.
Iz Avaza su nagovijestili da će o dugovanjima pregovarati sa vladinom komisijom. Saopštili su da se radi o firmi s velikim dugovanjima, da je to dosta neizvjestan posao i da će obje strane imati dosta posla u pregovorima.
Ponuđač ispunjava kvalifikacione uslove. Oni podrazumijevaju da ima najmanje trogodišnje iskustvo u obavljanju osnovne djelatnosti Pobjede, da dokaže da je na kraju prošle godine imao minumum osam miliona eura prihoda i ukupnu aktivu vrijednu 15 miliona.
Radončić se, osim što ima medije i političku stranku, bavi nekretninama i hotelijerstvom. Spekuliše se da je ponudu za Pobjedu dostavio po dogovoru sa liderom vladajućeg DPS-a Milom Đukanovićem, što u Avazu negiraju.
Crnogorska Media Nea, izdavač “Dnevne novine”, odustao je od dostavljanja ponude, jer grčki partneri očigledno nijesu bili zainteresovani.
Aktuelni treći tender za prodaju Pobjede objavljen je 27. septembra.

Autor/ica 30.12.2011. u 09:12