„PUSSY RIOT“ U RALJAMA POLITIKE

Autor/ica 19.8.2012. u 09:53

„PUSSY RIOT“ U RALJAMA POLITIKE

Očekivano je bilo da se podigne tolika prašina oko presude djevojkama članicama benda “Pussy Riot” iz Rusije. Ali ne zbog toga što se smatra da su ugrožena njihova ljudska prava, jer prašina bi se digla i da su oslobođene. I opet bi protestirali isti oni koji protestiraju sada, samo bi oni branili vjerske slobode, dok bi oni koji sad osuđuju djevojke branili slobodu izražavanja. Ništa to nije novo, ne dešava se prvi put, a jasno je da će slično biti i ubuduće.

Podsjetimo se samo: ove djevojke su bez odobrenja upale u jednu crkvu u Moskvi i pred iznenađenim vjernicima izvele svoju pjesmu kojom mole Boga da ih oslobodi Putina. Je li taj njihov čin nezakonit? Naravno da jest! Zamislimo kad bi tako na sljedeću misu upao mađioničar da pokaže neki trik; slikar, da postavi izložbu; pjesnik da izrecitira svoje najnovije stihove, ili političar da održi predizborni skup. Na što bi to ličilo? Kako bi vjernici mogli ostvariti svoje ljudsko pravo da neometano upražnjavaju svoje religijske osjećaje? Ili zamislimo da nama u kuću usred večere, bez našeg odobrenja, upadne guslar da nam odgusla svoje viđenje nekog događaja? Guslar bi imao slobodu da iskaže svoje mišljenje na umjetnički način, ali gdje je naša sloboda da imamo privatnost u svojoj kući? Ništa od navedenih radnji nije samo po sebi kažnjivo ili neprimjereno, samo se zna kada, gdje i pod kojim okolnostima se mogu upražnjavati. Dakle, djevojke su napravile prekršaj zbog toga što su neovlašteno učinile to što su učinile.

Poslije ovog događaja su već počeli komentari u medijima širom svijeta. I tu već stvar počinje koristiti politika za svoje potrebe. Događaj se tumači onako kako kome odgovara. U prvim komentarima je bilo različitih pristupa, jer tada još nije bilo jasno kako će se sve završiti. Neke procjene su bile da će sve proći bez velike buke, a šteta bi bilo ne iskoristiti se takvom prilikom, pa su počeli kritički pisati o „komunističkim zemljama koje su slobodu i demokraciju shvatile kao anarhiju, te misle da sad mogu raditi šta god požele“. Ne razumiju, kao, da i vjernici imaju svoja prava. Ali kako su djevojke pritvorene, a pjevale su protiv Putina, to je brzo dalo ideju da se sa druge strane pogleda na isto pitanje. Stali su na stranu djevojaka ne da bi zaštitili njih, nego da bi bili protiv Putina. Tada se ozbiljnije uključuju velike Zapadne sile i sve redom osuđuju ponašanje ruskih vlasti koje drastično kažnjavaju nedužne umjetnice koje su „samo pjevale“. (Na drugoj strani, ti isti traže „glavu“ Juliana Assangea koji nije ni pjevao, čak nije mnogo ni govorio, pogotovo nije govorio šta on misli, nego je samo putem Wikileaksa pustio svijetu da vide ono što su drugi govorili, ništa ne lažući. Ima li i taj čovjek ljudska prava?)

No, zanimljivo je kako bi isti problem bio riješen u nekoj od država koje oštro podižu glas protiv presude mladim Ruskinjama. Kako vidim da se jučer oglasio i njemački ministar, zgražavajući se nad tako drastičnom kaznom, zamolio sam prijatelja iz Njemačke da mi provjeri je li takav slučaj kažnjiv u Njemačkoj? On je našao da su tamo kazne oštije – tri godine zatvora za ovakav slučaj! Ne vjerujete? Evo vam originalnog teksta iz Zakona:

§ 167
Störung der Religionsausübung

(1) Wer
1.
den Gottesdienst oder eine gottesdienstliche Handlung einer im Inland bestehenden Kirche oder anderen Religionsgesellschaft absichtlich und in grober Weise stört oder
2.
an einem Ort, der dem Gottesdienst einer solchen Religionsgesellschaft gewidmet ist, beschimpfenden Unfug verübt, wird mit Freiheitsstrafe bis zu drei Jahren oder mit Geldstrafe bestraft.

(2) Dem Gottesdienst stehen entsprechende Feiern einer im Inland bestehenden Weltanschauungsvereinigung gleich.

Nesumnjivo je da su djevojke, kako rekoh na početku teksta, počinile prekršaj. One su zaslužile kaznu, ali neku blažu, jer njihov upad u crkvu bi i trebalo tretirati kao prekršaj, a ne kao krivično djelo. Od njih ne treba praviti nevinašca i nedužne žrtve, ali se ne treba ni iživljavati nad njima višegodišnjom kaznom, a pogotovo ne zbog toga da se preko njihovih leđa prebiju neki sasvim drugi računi, a u ovom slučaju se igra baš tkva igra. Čisto sumnjam da bi kazna bila tako oštra da u pjesmi nije bilo politike, da nije spominjan Putin. Isto tako sumnjam da bi iko u svijetu i malim prstom mrdnuo da su osuđene i drastičnije, a da nisu pjevale o Putinu. Nažalost, u sferi politike je mnogo prljavog, ali najprljavije je to što nam politikom prljaju i ono što ne bi trebalo biti ni blizu njihovog područja djelovanja. Politika nam oduzima sve više i onih naših sitnih, ali važnih prava. Ona je oduvijek bila, ali sada je više nego ikada, moćno oružje, sredstvo pomoću kog veliki, bogati i silni još više učvršćuju svoju poziciju, a mali postaju sve manji, jadniji i beznačajni. 

 

 

 

 

Autor/ica 19.8.2012. u 09:53