Protest Beograđana: Solidarišemo se sa Sarajlijama i svima šaljemo jedan veliki poljubac

tačno.net
Autor/ica 9.6.2013. u 16:06

Protest Beograđana: Solidarišemo se sa Sarajlijama i svima šaljemo jedan veliki poljubac

Foto Twitter

Na Kalemegdanu se nalaze i roditelji s malom djecom te svi drže transparente podrške. Na njima piše: Svi smo mi Belmina, Beograd s ljubavlju, Podrška raji iz Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Tuzle, Zenice, Prijedora, Gračanice…za bebe, A gdje je JMB…

Ovim činom Beograđani su se pridružili bh. građanima iz brojnih dijelova BiH koji na ovaj način se bore za prava najmlađih.

Jedna od organizatora skupa Sandra Mari istakla je za agenciju Anadolija da ovo nije protest, već građanski skup za građane BiH, Sarajeva i djecu cijelog regiona.

“Želimo svoj djeci osmijeh na licu. Solidarišemo se sa svim građanima i svima šaljemo jedan veliki poljubac. Želimo da kažemo Sarajevu da smo mi uz njih“, rekla je Mari, dodavši da je do okupljanja u Beogradu došlo spontano te da je podrška iz Beograda usmjerena svoj djeci.

Podsjetimo, protesti u Sarajevu su krenuli pošto je u srijedu, 5. juna, objavljena vijest da tromjesečna beba Belmina Ibrišević ne može da ode na hitno liječenje u inozemstvo, jer roditelji ne mogu da joj izvade pasoš.

Razlog za to je što je Belmini, kao i svim bebama rođenim u BiH poslije 12. februara ove godine, uskraćeno pravo da dobije jedinstveni matični broj (JMB), jer je presudom Ustavnog suda BiH prestao da važi dotadašnji Zakon o matičnom broju BiH.

Protesti podrške održani su i u Zenici, Tuzli, Mostaru, Banjoj Luci…

tačno.net
Autor/ica 9.6.2013. u 16:06