PROSIDBA

Petar Fehir
Autor/ica 17.6.2016. u 16:20

PROSIDBA

Ilustracija: m.tportal.hr

Hrvatska se, izgleda, opet udaje.

Nakon kratkotrajnog braka, koji je pred šest mjeseci blagoslovio sam nadbiskup Bozanić, veza je definitivno pukla. Još se sjećamo razularenog slavlja sa pucanjem i pjevanjem. Kad je i kuma, predsjednica, bogato darivala mladence, darovima prikupljenim u kampanji, da izbjegne porez.

Već od samoga početka nije tu bilo puno simpatija. Sve je upućivalo na brak iz čistog interesa, mada se deklarativno klelo u ljubav. Prema novcu, naravno.

Nerijetko se prljavi veš vješao po cijelom dvorištu, susjedi se žalili na viku, a upućene su, uzajamno, mnoge grube riječi, pa čak i uvrede.

No, čini se kako ženik nije netko novi, nepoznat. Zaprosit će je, priča se u koloarima, njen bivši suprug, s kojim je provela u vezi četiri turobne godine, bez većih uzbuđenja i vidljivih rezultata.

Za nadati se da je “mladac” postao iskusniji i da će veza, ovaj put, biti uspješnija i berićetnija na opću radost uže rodbine, veselih svatova i svekolike javnosti.

Zna se već, bit će tu svakojakih priča. Jedni će je nazivati štracom, prigovarati joj nevjerstvo i raskalašenost. Do jučer još vjerni će po mladoženji i njegovoj rodbini pljuvati na svakom koraku i pokušavati odvratiti mladu od udaje.

Nudiće joj miraz da se predomisli i prijetit će joj odricanjem preko novina i ostalih večernjaka. Opet će spominjati šatore, rivu i plinske boce. Pjevat će joj zavjereničke pjesme i crtati ušata slova po plotovima.

Neki će, poput poštara na motoriću u “Sedamdeset i dva dana” komentirati: a je se udala, jebalo majku”.

Ali nade ima.

Nadamo se iskreno da je mlada sazrela. Da je od svih “bivših” ponešto naučila i da se neće dati lako navući. Ta, dvadeset i šest joj je godina.

Vrijeme je da počne misliti i na potomstvo.

Petar Fehir
Autor/ica 17.6.2016. u 16:20