Primjeri odupiranja ludilu kroz istoriju

tačno.net
Autor/ica 20.9.2013. u 07:48

Primjeri odupiranja ludilu kroz istoriju

August Landmesser

Fotografija čovjeka skrštenih ruku. Odbio je dići ruku u znak nacističkog pozdrava u Hamburgu 1936. – fotografija je obišla svijet zahvaljujući jednoj Facebook stranici u Japanu.

Zove se August Landmesser. Jednog dana 1936. u Njemačkoj Adolfa Hitlera odbio je dići ruku u znak nacističkog pozdrava, usred gomile u kojoj su svi digli ruku pozdraviti i proslaviti porinuće novog broda u luci Hamburg. Scenu je ovjekovječio neki fotograf. A snimak se pojavio prije nekoliko dana na internetu i brzo obišao svijet.

Fotografije je postavljena 4. februara na stranicu Facebooka organizacije koja  nastoji pomoći žrtvama potresa koji je u martu 2011. pogodio Japan. Zemljotresu je slijedio ubilački cunami te katastrofa u Fukushimi. Od tada je više od 87 000  korisnika FB ‘lajkalo’ ovu fotografiju na društvenoj mreži, a oko 32 000 ju je podijelilo  sa ostalima. Oko 7000 njih su ostavili neki komentar.

Za japansku organizaciju ‘Senri no michi’, ovaj trenutak simbolizira “hrabrost reći ne”. ‘Hrabrost’ je i naslov koji je fotografiji  dala ‘Fasena’, informativni sajt  o koncentracijskom logoru Auschwitz, kako je citirao Washington Post.

Kad je fotografija snimljena August Landmasser još uvijek radi na brodogradilištu u Hamburgu.  Odatle i njegovo prisustvo kod porinuća broda ‘Blohm & Voss’.  Prema sajtu koji je citirao ‘Huffington Post’, tog dana se Adolf Hitler i sam našao u Hamburgu da bi prisustvovao svečanosti. “August Landmasser je imao svoje osobne razloge da ne načini nacistički pozdrav”, piše na sajtu Washington Posta.

Godinu dana prije nego je nastala fotografija, 1935. mladić kojem je 25 godina oženi Irmu Eckler, kojoj je tada 22. godine.  Ozbiljan problem u Njemačkoj tog vremena: Irma je Židovka. Nacistički zakon zabranjue njihovu zajednicu. August Landmasser  je isključen iz nacističke partije čiji je član od 1931. Par prkosi nacističkoj Njemačkoj i izrodivši i dvije curice, Ingrid u listopadu 1935. i Irene u julu 1936.

Uhapšeni su 1938. August Landmasser i njegova žena su zatvoreni jer su ‘osramotili rasu’. Osuđeni su na prisilne radove. August Landmassser je oslobođen 1941., ali je odmah nakon toga poslat na fron, gdje mu se gubi svaki trag. Žena je najvjerojatnije umrla u zatočeništvu 1942. Obje curice su poslate u sirotište. Ali su preživjele.

Kako se zna da se radi baš o njemu na ovoj fotografiji, koja je uzdignuta do kulta ikone? 1991. godine Irene prepoznaje svog oca na fotografiji koju je upotrijebio jedan njemački dnevni list. Već nekoliko godina ona sakuplja dokumente o sudbini svojih bližnjih. Sačinila je čak i knjigu, objavila ju je 1996. i u njoj pripovijeda o isotrije porodicei koju je ‘rastrgla nacistička Njemačka’.

 

javni servis.me

tačno.net
Autor/ica 20.9.2013. u 07:48