Pridružite nam se u borbi za ženska prava, ima još puno posla

tačno.net
Autor/ica 8.3.2015. u 11:29

Pridružite nam se u borbi za ženska prava, ima još puno posla

Piše: Annie Lennox, theguradian

annlenox - bbc radio

Uredila: Aida Kurtagić

Mišljenja ste da nema potrebe u 2015. za feminizmom ili kampanjama koje se zalažu  izjednačavanju prava za žene? U tom slučaju molimo vas da odvojite par trenutaka i razmotrite sljedeće činjenice:

  • Žene čine dvije trećine svih radnih sati i proizvode polovinu svjetske hrane, ali zarađuju samo 10% globalnog prihoda i posjeduju 1% imovine.
  • Iako žene čine polovinu globalne populacije, predstavljaju i 70% svjetskih siromaha.
  • Žene i djevojke između 15–44 godina starosti u većem stupnju rizika su od silovanja i nasilja u porodici no što su od rata, tumora, malarije ili saobraćajnih nesreća.
  • Najmanje jedna od tri žene u svijetu je bila pretučena, prisiljena na seks ili zlostavljana u toku života.
  • Između 1.5 milion i 3 miliona djevojaka i žena umre svake godine zbog nasilja baziranog na rodnoj osnovi.
  • Između 700,000 i 4 miliona djevojaka i žena se proda u svrhe prostitucije svake godine.
  • 99% smrti majki dešava se u zemljama u razvoju, gdje žene umiru brzinom jedne u minuti od komplikacija vezanih za trudnoću.
  • Žene čine skoro dvije trećine svjetske populacije od 780 miliona ljudi koji ne znaju čitati.
  • 41 milion djevojaka širom svijeta su još uvijek uskraćene za osnovno obrazovanje.
  • Globalno, samo jedna od pet parlamentaraca su žene.

Ova zastrašujuća lista rodne nejednakosti i nepravde mogla bi se nastaviti, ali do sada ste možda pročitali dovoljno da vas ubijedimo kako postoji nekoliko uvjerljivih razloga da priznate i poduprete osnaživanje žena i djevojaka.

Zamislite svijet u kojem svaka žena može uistinu ostvariti svoje pravo da živi oslobođena nasilja, da ide u školu, da uzme učešće u donošenju odluka i da bude isto plaćena za jednak posao. Za mene, ovo su osnovni ciljevi feminizma; te ultimativni razlog zašto muškarci i dječaci moraju učestvovati sa nama u postizanju ove vizije.

Iz lične perspektive, itekako sam svjesna benefita koje sam dobila od generacija žena prije mene. Svi smo mi naslijedili slobodu, privilegije i prava o kojima su naše pra-prabake mogle samo da sanjaju i dugujem žrtvi i predanosti sufražetskog pokreta, čiji je neumoran rad osigurao da buduće generacije žena mogu glasati i imati bolje živote i prilike.

U posljednjih nekoliko godina desila se definitivna prekretnica u osvještenosti koja se tiče beskrajnih izazova sa kojima se suočavaju žene na svim nivoima. U Velikoj Britaniji, donedavno, časopisi za žene generalno nisu htjeli da tematiziraju feminizam, jer se smatrao demodiranim i neugodnim, skoro pa da se trebalo izgovarati šapatom uz izvinjenje i izbjegavanje.

Tek prije par mjeseci na Britanskim novinskim štandovima, f-riječ je zauzela ponosno mjesto u boldiranim naslovima četiri sjajne naslovnice časopisa. Malena pobjeda možda, ali definitivan pokazatelj promjene stava.

Iako se osjećam obeshrabrena ovim povećanjem interesa u korištenju riječi feminizam, isto tako sam svjesna da je razgovor jeftin. Može biti razdoran i polarizirajući, razdvajajući nas od stvarnih problema koje imamo. Akcija je ono što je potrebno, bilo da se tiče obrazovanja, društva, politike ili su lične prirode. Moramo postati promjena koju želimo vidjeti, kroz učešće i akciju. Svatko može preuzeti odgovornost i imati svoju ulogu kada su u pitanju emancipacija, osnaživanje i transformacija.

Međunarodni Dan Žena u nedjelju 8. marta će biti dan globalne solidarnosti, sa hiljadama događanja koja će biti organizirana širom svijeta koji će inspirirati i slaviti postignuća žena, uključujući političke skupove, poslovne konferencije, vladine aktivnosti, razne umjetničke izvedbe, debate, radionice i još mnogo toga. Taj dana također služi da nas podsjeti o mnoštvu nejednakosti koje tek trebaju biti tematizirane, dajući učesnicima i suradnicima posebnu priliku da prošire našu platformu i poruke.

Obilježavanje u Londonu, Žene Svjetskog festivala – na kome se ja pojavljujem danas – ponudiće širok spektar uzbudljivog programa, od stimulirajućih dijaloga do inspirativnih izvedba. Pridružite nam se i postanite dio pokreta.

tačno.net
Autor/ica 8.3.2015. u 11:29