Predsjednik Helsinškog komiteta BiH, Srđan Dizdarević, o protestima u Sarajevu: “Talačka kriza je postojala, ali su građani taoci!”

Goran Pandža
Autor/ica 12.6.2013. u 11:32

Predsjednik Helsinškog komiteta BiH, Srđan Dizdarević, o protestima u Sarajevu: “Talačka kriza je postojala, ali su građani taoci!”


Protesti u Sarajevu se nastavljaju i sedmi dan od početka prvog prošlosedmičnog okupljanja pred Parlamentarnom skupštinom BiH, samo su danas prešli na drugu stranu ulice.

Pojedini parlamentarci tvrde da se osjećaju nesigurno zbog protesta ispred parlamenta i zbog toga ne žele da dođu na posao. Zato smo odlučili danas preći preko ulice kako bismo parlamentarcima obezbijedili tražene uslove za rad. Već sutra se vraćamo pred parlament s porukom <<Tišina, ovdje se radi!>> kako bismo ohrabrili parlamentarce za efikasniji rad”, kaže Lejla, jedna od učesnica protesta.

Na današnjim protestima, na platou ispred tržnog centra „Alta“ preko puta Parlamentarne skupštine BiH, učestvuje i predsjednik Helsinškog komiteta BiH, Srđan Dizdarević.

Za Tačno.net o protestima kaže:

Ovo je nagovještaj ozbiljnijeg građanskog bunta i dokaz da se građani bude, te da će ustrajati na svojim zahtjevima. Kao što i sami vidite, ne postoje nacije i religije na demonstracijama i smiješne su tvrdnje svakoga ko kaže da postoji bilo koja vrsta obojenosti protesta u tom smislu.

Šta mislite o parlamentarcima koji su odlučili da zbog osjećaja nesigurnosti povodom protesta više ne dolaze na posao?

Oni su se dogovorili da se smatraju nesigurnim! Ne razumijem na koji su način ugroženi kada ovdje nema nikakvog nasilja. Niti jedan kamen, paradajz, jaje, nisu poletili prema parlamentu. To je plod fantazije poslanika koji na taj način pokušavaju prebaciti odgovornost sa sebe i svog neizvršavanja dužnosti, na građane koji se zbog njihovog nerada bune.

Neki demonstranti su uhapšeni, u policijskoj stanici pretučeni, a sada im još prijete sudskim postupkom i oštrim pravnim kvalifikacijama poput one o uspostavljanju talačke krize, što je gotovo ravno terorizmu. Da li stoji kvalifikacija „talačke krize“?

Talačka kriza je postojala i postoji još uvijek, ali su građani taoci parlamentaraca koji im ne daju osnovna ljudska prava, između ostalog ni pravo na identitet i jedinstveni matični broj. U takvim uslovima, građanima ne preostaje ništa drugo nego javno izraziti nezadovoljstvo na protestima.

Hoće li Helsinški komitet stati u odbranu uhapšenih demonstranata?

Naravno da ćemo stati u njihovu zaštitu i već smo neke korake u tom pogledu učinili, ali ćemo jednako stati u zaštitu poštovanja prava svih ostalih demonstranata, što uključuje i pravo na javno okupljanje i izražavanje nezadovoljstva zbog nerada poslanika u parlamentu.

 

Goran Pandža
Autor/ica 12.6.2013. u 11:32