Predrag Lucić: Ustaše, pička vam materina četnička!

Predrag Lucić
Autor/ica 23.6.2013. u 09:29

Predrag Lucić: Ustaše, pička vam materina četnička!

Zašto Večernji list pokušava zatajiti činjenicu da je posao sumiranja »romantičnog« ustaškog svjetonazora povjerio jednom od najglasnijih zagovornika rehabilitacije Draže Mihailovića?

– Zašto ti, trafikant, radiš i na današnji dan?

– Zato što se Dan antifašističke borbe u novinama obilježava radno a ne svečano.

– A šta bi ti: da se obilježava svečano a neradno?

– Kad vidim kakva je poslovnost ovladala hrvatskim medijima, ne bi me začudilo ni da su neke novine danas izašle sa sloganom »Arbeit macht frei!« u zaglavlju… Evo, u jednim nam hrvatskim novinama prigodno predstavljaju »vodećeg srbijanskog vojnog povjesničara« koji nam tumači da ustaški pokret nije bio blizak ni fašizmu ni nacionalsocijalizmu.

– Nego čemu je bio blizak? Zen-budizmu?

– Evo slušaj: »Možda je najbolje ustaške svjetonazore sumirao ustaški pukovnik i general NDH Tomislav Sertić pred partizanskim istražiteljima nakon rata«. A sada poslušaj i to – kako »vodeći srbijanski vojni povjesničar« kaže – najbolje sumiranje ustaškog svjetonazora: »Što se tiče moga ustaškog uvjerenja, to nije ni u kakovoj vezi sa fašizmom i sa nacionalsocijalizmom. Ja sam svojim častnicima govorio da ustaški pokret nije identičan sa fašizmom i sa nacionalsocijalizmom, već da je to narodni pokret jednog naroda koji proživljava svoju romantiku u nacionalnom smislu«. Eto, toliko od pukovnika i generala Sertića u nadahnutom izboru »vodećeg srbijanskog vojnog povjesničara«, ekskluzivno za »najkvalitetnije novine u Hrvatskoj po mišljenju čitatelja«.

– Mislim da znam koje to novine za sebe misle da su »po mišljenju čitatelja najkvalitetnije u Hrvatskoj«, pa se sukladno tom svojemu umišljaju i reklamiraju, ali ne znam tko je taj »vodeći srbijanski vojni povjesničar« čijom nas je nacional-romantičarskom poetikom ustaštva u predvečerje Dana antifašističke borbe počastio Večernjak…

– To ti je dr. sc. Bojan Dimitrijević za kojega u Večernjaku još kažu da je »suator povijesnih knjiga«, što je – ima bit – dosta neobično za jednog povjesničara, dočim su njegovi hrvatski medijski promotori osjetili potrebu da posebno naglase taj podatak… Kažu još i da je gospodin Dimitrijević znanstveni suradnik na Institutu za savremenu istoriju u Beogradu, te ga navode i kao jednog od autora knjige »Ustaška vojnica« – objavljene, ako nisi znao, u Večernjakovoj nakladi – ali je od svega kazanoga puno zanimljivije ono što su prešutjeli.

– Zar se ima šta prešutjet o srpskom povjesničaru koji najboljim sumiranjem ustaškoga svjetonazora smatra idiotariju o »narodnom pokretu jednog naroda koji proživljava svoju romantiku u nacionalnom smislu«?

– Ima, ima, itekako ima. Večernjak nam se propustio pohvalit da je njegov renomirani autor i suautor bio član »Komisije za utvrđivanje okolnosti ubistva đenerala Draže Mihailovića«. I propustio nam je navest kako gospodin Dimitrijević sumira svjetonazor vođe četničkoga pokreta. Evo slušaj: »Mihailović je daleko od toga da je bio bilo kakav fašista. On je bio ministar vojni, načelnik Đeneralštaba vojske Kraljevine Jugoslavije u toku Drugog svetskog rata i lider pokreta otpora. Sasvim daleko od bilo čega što bi moglo da ga veže za fašizam. Pukovnik, a kasnije đeneral Mihailović, bio je sve samo ne kolaboracionista. Vodio je pokret otpora, s jedne strane, a sa druge strane Jugoslovensku vojsku u gerilskim operacijama. Stalno je bio u šumi, nikada nije sišao u grad, što na neki način potvrđuje da je njegova uloga pozitivna i da je kao takav nekad bio na čelu pokreta otpora koji nije bio komunistički. Iz činjenice da je komuniste imao za svoje protivnike slede svi negativni stereotipi o kojima smo čuli proteklih decenija«.

– Jebote, po njemu ispada da Draža Mihailović nije predvodio četničke zločince nego udrugu ljubitelja šumskoga zraka.

– Summa summarum ili šuma summarum, Večernjakov autor i suautor veli, a Večernjak prešućuje, da »Mihailoviću zaista treba odati svaku počast«, te da ga »treba potpuno rehabilitovati i vratiti mu zasluženo mesto koje ima u srpskoj istoriji 20. veka«.

– Ali zašto Večernjak za tumačenje ustaškog svjetonazora angažira nekoga tko Dražu Mihailovića smatra toliko dražesnim?

– A gdje ćeš nego među dražoljupcima pronać lika koji će pokazivat takav senzibilitet za »romantične vizije Ustaškog pokreta«?! Koga ćeš uhvatit da se pali na priče o nespojivosti ustaštva s nacizmom i fašizmom nego onoga kome je četništvo mjerna jedinica za antifašizam?! Valjda si skužio da će se hrvatski i srpski revizionisti uvijek lako dogovorit da su antifašisti bili svi osim partizana. I da će se ta povjesničarsko-istoriografska bratija, susljedno svojoj pameti, na kraju usuglasit i oko toga da su i Hitler i Mussolini bili veći antifašisti od Tita.

– Ne zna čovjek, moj trafikant, šta bi na sve to rekao…

– Čovjek itekako zna šta bi rekao, samo što ga nitko ne pita.

– Hajde, šta bi rekao?

– »Ustaše, pička vam materina četnička!« Završen citat

tekst objavljen u  Novom listu

Predrag Lucić
Autor/ica 23.6.2013. u 09:29