Požar u rafineriji : Počela evakuacija obližnjeg stanovništva, ima ozlijeđenih radnika-VIDEO

Autor/ica 20.6.2011. u 04:55

Požar u rafineriji : Počela evakuacija obližnjeg stanovništva, ima ozlijeđenih radnika-VIDEO

Oko 10.30 sati u sisačkoj Rafineriji izbio je požar. Veliki stup dima nadvio se nad pogonima. Požar je vidljiv iz cijelog Siska, a iz pravca rafinerije odjekuju snažne eksplozije. U gašenju su angažirane i zračne snage, moguća je i evakuacija.

Upućena je molba mještanima da se ne približavaju rafineriji, a malo nakon 13 sati Državna uprava za zaštitu i spašavanje je obavijestila građane o evakuaciji najbližih kuća uz postrojenje KP-6. Evakuiran je i Dječji vrtić u naselju Caprag.

Dva radnika rafinerije ozlijeđena su u požaru, imaju opekline zbog udisanja dima i leže na Odjelu za intenzivno liječenje u sisačkoj bolnici. Težina ozljeda se ne zna, javljaju 24sata.

Oko 13 sati DUSZ je javio da je požar u rafineriji Sisak trenutno pod kontrolom zemaljskih gasitelja te su prema zapovjedi vatrogasnog zapovjednika Sisačko- moslavačke županije povučene zračne snage koje su bile planirane za gašenje požara.

Prema posljednjim informacijama, zapalila se nafta u cijevnim kanalima između nekoliko postrojenja, a brojne ekipe vatrogasaca su na terenu. Prema pisanju portala Sisak.info iz pravca rafinerije čuju se snažne detonacije.

Vatrogasci su odmah nakon dojave izašli na teren te pokušavaju ugasiti vatru. Pogoni rafinerije navodno nisu ugroženi. Osim što su angažirane sve vatrogasne postrojbe Sisačko-moslovačke županije u pomoć su im priskočili i vatrogasci iz Velike Gorice i Zagreba. Na teren su upućena 2 kemijska vozila i 1 zapovjedno vozilo iz JVP-a Zagreb te 2 helikoptera i 3 Air Tractora HRZ-a i PZO-a. Uspostavljen je i Stožer zaštite i spašavanja grada Siska kojem nazoči i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut.

Na sreću, u požaru nema ozlijeđenih, a iz INA-e poručuju kako je riječ o cijevima kroz koje prolaze njihovi produkti od čijih izgaranja ne bi trebalo biti posljedica na zdravlje građana.

Iz Mjerne postaje Ministarstva zaštite okoliša u Capragu još uvijek nema nikakvih podataka.

Građani Siska na društvenim mrežama javljaju da je plamen visok oko 20 metara, a nebo iznad grada prekriveno je dimom. Nad Siskom je nastao toliko visoki dim da se prema nekim informacijama vidio i iz pojedinih dijelova Zagreba.

Autor/ica 20.6.2011. u 04:55