Potrošenu struju na severu Kosova, na ravne časti plaćaju građani koji žive južnije od Ibra

Dr. Sc. Husnija Bitić
Autor/ica 22.8.2018. u 09:42

Potrošenu struju na severu Kosova, na ravne časti plaćaju građani koji žive južnije od Ibra

(Ako je tako, a sigurno jeste, šta su onda do sada radili organi vlasti na Kosovu?)

Potrošenu struju na severu Kosova od 1999. do 2017. plaćali su građani koji žive južnije od reke Ibar. Ova praksa je prestala tek posle sudske odluke, kada se jedan građanin setio da se obrati sudu za pomoć.
Prošle godine sud je odlučio da je to nezakonito i treba građani da budu obeštećeni. Da li je iko obeštećen? Odgovor je ne, jer i ja sam jedan od tih platiša a nisam osetio preko svog računa da mi je bar neki cent vraćen.

Prošle godine pričao mi brat od strica koji se družio dok su letovali na Jadranu sa jednim čovekom iz Kosovske Mitrovice, južnog dela. Mitrovčanin mu je ispričao da ima veliku zaradu od pekare koju drži na severnom delu K. Mitrovice. Moja brat ga pita, ima li problema sa meštanima u tom delu? Ma jok, kakvih problema kakvih bakrača! Hleb pečem na struju jer tamo niko ne plaća, pa ne plaćam ni ja.

pekar

kruh

Poznato je i to da je na severnom delu Kosova stacioniran ogroman broj onih koji se bave tkz valutom BIT COINT. Za taj biznis se angažuje veliki broj kompjutera koji troše ogromnu količinu električne energije. Zaista pravi raj za kriminalce i kriminalne radnje.

server

Prenosimo tekst objavljen na portal KALLXO (reci – kaži)

Vlada Kosova neće više plaćati račune za električnu energiju potrošenu na severu.

Vlada Kosova neće više da deli sredstva iz državnog budžeta za plaćanje računa za električnu energiju građana četiri opštine na severu Kosova.                                                                    

Stanovnici četiri opštine na severu Kosova, Leposavić, Severna Mitrovica, Zubin Potok i Zvečan još od godine 1999. neposredno posle završetka rata nisu plaćali račune za potrošenu električnu energiju.

Ovaj dug, prema službenim podacima dostiže cifru oko 8 milona eura, do kraja prošle godine, ali je naplaćeno od potošača el. energije iz drugih krajeva Kosova.

U međuvremenu jedna odluka Apelacionog suda stavila je tačku na ovu praksu da, potrošači drugih krajeva plaćaju račune drugih građana koji ne priznaju Kosovske institucije, na teritoriji gde ovlašćene kompanije za naplatu el. energije nemaju pristup.

Ali za potrošenu el. energiju na severu Kosova, vlada je podelila 1 milion eura. Međutim sada Ministar za ekonomski razvoj, Valdrin Luka izjavio za Radio Slobodna Evropa da, vlada ubuduće neće više deliti sredstava za ovu namenu.

“Vlada je jednom dodelila milion eura u mesecu martu, ali je odlučila da dalje ne daje sredstva jer to je nepravedno prema poreskim obveznicima Kosova, te ovaj problem treba da se reši jednom za svagda“, rekao Luka.

U okviru dijaloga KosovoSrbija, posredstvom Evropske Unije, još 2013. potpisan je sporazum za električnu energiju, ali kao takav  nije realizovan od strane Srbije.

Visar Azemi iz Kosovskog Konzorcijuma za održivi razvoj civilnog društva (KOSID), izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je nepoštovanje ovog sporazuma od strane Srbije, Kosovu učinjen veliki gubitak, prema njegovim rečima, ove gubitke plaćaja drugi građani.

“Nijedna tačka zaključenog sporazuma za el. energiju između Prištine i Beograda, iz profitablinih razloga nije realizovana od strane Srbije,. Kosovo i dalje nastavlja sa gubitcima zbog nepoštovanja potpisanog sporazuma,  tako  što je do sada ovaj gubitak je nadoknađen na razne načine od građana južno od reke Ibar”, rekao je Azemi.

Nesprovođenje sporazuma o energiji, nastavlja Azemi, je veliko razočaranje, tako da se ni Priština ni Beograd nisu odnosili na jedan profesionalan i dobar način.

Na osnovu energetskog sporazuma, postignut između Kosova i Srbije u Briselu, uslov za Srbiju je bio da ona registruje jednu novu srpsku kompaniju, u okviru regulative kosovskih zakona, koja će snabdevati potrošače četiri opštine na severu sa srpskom većinom. Odgovarajući autoriteti Kosova su ispunili sve kriterijume i uslove za registraciju ove kompanije, ali Srbija nije ništa uradila po tom pitanju.

Ministar Luka kaže da se problem plaćanja potrošene električne energije od strane potrošača za ove četiri opštine može rešiti samo registracijom jedne nove srpske kompanije. “Momentom registracije  nove kompanije na severu na osnovu zakonske regulative Kosova, ta kompanije će početi fakturisanje i inkasirati građanima i privredi za potrošenu električnu energiju na severu“, kaže Luka.

On je dodao da je neangažovanje i nesprovođenje sporazuma o energiji iz Beograda, Kosovo nastavlja da gubi do 25 miliona eura godišnje. “Srbija treba da sprovede sporazum, da registruje kompaniju, kako se predviđa sporazumom. Posle registracije ove kompanije, prema sporazumu, Kosovo je obavezno da postane nezavisan član ENTSO-a, koju takođe i pomaže KOSTTu, da počinje inkasiranje tarifa za tranzit energije koja prolazi kroz Kosovo, koju sada inkasira Srbija“, kaže Luka.

Srpski operator EMS (Energetska Mreža Srbije) nastavlja sa dobitima od miliona eura. Operatori Serbije EMS (Mreža Energije Srbije) nastavlja da profitira milionske sume, za dodeljivanje kapaciteta kosovskih graničnih linija sa susednim zemljama, posebno do 2017. godine, protivpravno EMS je prikupila 9,6 miliona evra.

Da bi se ovaj problem rešio, podvukao je Luka, imali su sastanak sa visokim predstavnicima Evropske mreže operatora prenosnih sistema za električnu energiju (ENTSO), koja je posetila Kosovo, što prema rečima ministra Luke, dokazuje slučaj, da se sa severnog Kosova  ne naplaćuje ništa.

“Oni su ovo potvrdili, i mislim da je ovo pozitivan korak za Kosovo i tržište prenosnog sistema električne energije na Kosovu (KOSTT). Ova potvrda stavlja Kosovo pozitivno prema Srbiji, jer je utvrđeno da Srbija nastavlja da ugnjetava svoje građane, jer im kaže da oni plaćaju za sever”, kaže Luka.

Radio Slobodna Evropa kontaktirala je Evropsku mrežu operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO), ali nije dobila odgovor na ovo pitanje.

Gornji tekst je preuzet s portala Kallxo (kaži – reci), objavljen 20/08/2018 a isti je preuzet sa Radio Slobodna Evropa.

Dr. Sc. Husnija Bitić
Autor/ica 22.8.2018. u 09:42