Potresno pismo norveškog doktora iz Gaze: Gospodine Obama, imate li srce?

tačno.net
Autor/ica 21.7.2014. u 11:57

Izdvajamo

  • Gospodine Obama, imate li vi srce? Pozivam vas da provede jednu noć sa nama u bolnici. Prerušeni kao čistač možda? Uvjeren sam, sto posto, da bi to promijenilo historiju. Niko sa srcem i tolikom moći ne bi mogao otići iz bolnice Shifa, a da nije odlučan u namjeri da zaustavi pokolj palestinskog naroda.

Povezani članci

Potresno pismo norveškog doktora iz Gaze: Gospodine Obama, imate li srce?

Mads Gilbert

Prof. dr. Mads Gilbert uputio je potresno pismo predsjedniku SAD-a Baracku Obami u kojem opisuje stanje u bolnici Shiva u Gazi u kojoj nadljudskim naporima pokušavaju spasiti nedužne civile.

Dragi prijatelji,

Protekla noć je bila izuzetno teška. “Kopnena invazija” na Gazu rezultirala je mrtvim, krvavim, raskomadanim i teško povrijeđenim Palestincima, civilima, nevinim žrtvama…

Heroji u ambulantama i svim bolnicama u Gazi rade smjene po 12 sati. Blijedi su od izmorenosti i nadljudskih napora (bez plaće u bolnici Shifa u protekla četiri mjeseca). Ali, oni brinu, pokušavaju biti razumni u haosu beživotnih tijela svih veličina i godišta, udova, onih koji mogu hodati i onih koji su nepokretni, onih koji krvare i onih koji su iskrvarili, onih koji dišu i onih koji su izdahnuli. Ljudi!

Sada, “najmoralnija armija svijeta” tretira te ljude kao životinje.

Moje poštovanje prema ranjenima nema granicu. U njihovoj odlučnosti da pomognu usred velike boli, patnje i šoka, moje poštovanje prema bolničarima nema granicu. Moja bliskost sa Palestincima daje mi snagu, iako često želim vrisnuti, čvrsto zagrliti dijete prekriveno krvlju, zaštiti ga zagrljajem… Ali, ne mogu si to priuštiti. Ne mogu ni oni.

Ponovo blijeda lica. O, ne! Ponovo stižu deseci povrijeđenih. Lokve krvi u ambulanti. Hrpe krpa natopljenih krvlju. Čistači lopatom čiste krvavu odjeću, komade tkiva, kosu ubijenih… Sve to kako bi sve bilo spremno za slijedeće žrtve. I onda sve ispočetka.

Više od 100 osoba smo primili u posljednja 24 sata u bolnici Shifa. Previše i za dobro opremljenu bolnicu. Mi ovdje nemamo struje, vode, lijekova, kreveta, instrumenata… Ali, ti heroji, bolničari se ne žale. Oni odlučno nastavljaju sa svojim radom.

I dok vam pišem ove riječi, sam, na krevetu, moje suze teku, tople, ali beskorisne suze boli i tuge, bijesa i straha. Ovo se ne događa!

Upravo sada, orkestar izraelskog ratnog stroja počinje opet svoju groznu simfoniju.

Upravo sada, rakete izraelske mornarice slijeću na obalu, iznad nas lete avioni F16 i helikopteri Apache. Toliko toga napravljeno i finansirano od strane SAD-a.

Gospodine Obama, imate li vi srce?

Pozivam vas da provede jednu noć sa nama u bolnici. Prerušeni kao čistač možda?

Uvjeren sam, sto posto, da bi to promijenilo historiju. Niko sa srcem i tolikom moći ne bi mogao otići iz bolnice Shifa, a da nije odlučan u namjeri da zaustavi pokolj palestinskog naroda.

Ali, oni bez srca, nemilosrdni, ponovo su isplanirali napad na Gazu. Rijeke krvi nastavit će teći i naredne noći. Čujem da su upalili svoje instrumente smrti. Molim vas, uradite šta možete. Ovo, ovo se ne može nastaviti!

Prof. dr. Mads Gilbert
Klinika urgentne medicine
Univerzitet Bolnice Sjeverne Norveške

mads-gilbert-at-al-shifa-hospital

tačno.net
Autor/ica 21.7.2014. u 11:57