Popovi, lopovi!

tačno.net
Autor/ica 5.12.2014. u 22:29

Popovi, lopovi!

Srpski ministar policije pohvalio se da u Majdanpeku za četiri dana mraza i mraka nije bilo pljački. Lopovi sa licencom nisu smeli noseve da pomole pred silom od pandura. Ma, ko kaže. Držte lopove, vikali su popovi u lokalnoj crkvi apostola Petra i Pavla i prodavali sveće od 20 dinara za jednog Nikolu Teslu. Na novčanici od sto dinara je njegov lik. Ali … osveštane. Šta da se radi, dok jednom ne smrkne, drugom ne svane.

Piše: Slobodan Dukić

Na drugom kraju uboge zemlje Srbije, u manastiru Mala Gospojina, u Banatu, na crveno slovo, Vavedenje presvete Bogorodice, nestao je čitav prepodnevni monaški espap. Metalni i papirni. Ko zna zašto je Bogorodica okrenula glavu, dok su lopovi pakovali lovu u džepove, baš ispod njene ikone. Bog dao, bog uzeo.

Manastir se pročuo, kažu, zbog svete vode sa izvora. Dođeš slep. Umiješ se progledaš. Dok se sa ostalih izvora u okolini toči mutna voda,  manastirska bistra ko suza. Lupam ovu ćosavu glavu i sto puta sebi kažem, to ne ide nikako. Svejedno, rešim da proverim svoju kognitivnu kondiciju. Na manastirskim vratima zatičem bakicu. Tegli plastične balone. Nije iz Majdanpeka, ali veli da voda sa izvora leči sve. Do njega lepo popločana dva putića. Uopšte, vidi se da manastirska bratija drži do uređenja prostora, eksterijera, ali i enterijera, što će se kasnije videti. U blizini izvora, kiosk sa verskim džidža bidžama. Klinci, kad su ekskurzije, prosto otkidaju na brojanice. Nad dve slavine izvorske, nagnuli se čovek i žena. Oko njih gomila petolitarskih kanistera. Bože sažgaj ovu pet ambalažu koja će progutati  planetu, čujem verujućeg patuljka u sebi.

Ljudi, kakva je voda? Lekovita, lekovita, čudotvorna, božja… Stoji u flaši danima i nedeljama, bez taloga i zamućenja. Uzmi onu iz Bavaništa, Gaja, Pločice mutne kao mutan Dunav, vele hodočasnici opasani plastikancima. Monah Rafajlo ne ostavlja mesta sumnji da je to božja volja. To je voda od boga… Mažeš oči i lečiš se. A leči i ostale bolesti. Eto Isidora Bjelica se ovde izlečila od raka. I to što je voda sa manastirskog izvora bistra, a sa ostalih mutna opet je božja volja, kako to. Pa to su sve iste vode, sa istog lesnog terena, pokušavam da doskočim Rafajlu. Očitaj sto očenaša, hvali i veruj u boga i istinu o ovom izvoru ćeš spoznati, ne da se božji sluga. Debatujemo u gostoprimnici, gostinskoj sobi. Može da primi tri puta po 12 apostola, sa sve rezervama. Topla, komforma, dušu dala za svadbe i daće. Manastirski konak kao hotel. Ko kaže da monasi metanišu u špiljama.

Istinu o bistroj isceliteljski moćnoj vodi sa izvora manastira Male Gospojine, je razbistrio Srba Marinković, nekadašnji radikalski poslanik u srpskoj skupštini. On kaže da je živi svedok da su monasi naručili filtere koji pročišćavaju vodu. Iste filtere naručili su i neki domaćini u selu Bavaništu, u čijoj blizini je manastir. I oni piju bistru česmovaču, ali bez božjeg blagoslova. Dok je pijuckam sa hroničarem seoskih zbivanja, čujem da je u vreme kad je manastir proširivan u temelju nađena zlatna ploča sa imenima utemeljivača. Teška kao cigla starog formata. Obaveštena je policija, ali monasi su rekli da je zlatnu ciglu sa sobom odneo njihov cimer i pobegao u Rumuniju. Ko je, kako se zvao, oni pojma nemaju. Popovi lopovi, popovi lopovi! dugo je iza toga vikala po šorovima seoska luda.

Picture 1850

Na dan kad je bilo Vavedenje presvete Bogorodice, u Beogradu je otvoren sajam nauke. Pod sloganom Sve je moguće. Vala baš. Istog dana na kioscima se pojavio prvi broj tromesečnika Čudotvorni manastiri. Suze i stene vraćaju vid! Isceljenja u svetom vrtu, Molitvom do potomstva, neki su od naslova. Ako hoćete da saznate o čudotvornim moćima ikone Belog anđela, to vam je jedan Nikola Tesla i jedan Njegoš=120 dinara. Izdanje za B i H dve km.

U nepotpisanim opskurnim štivima poput onog o “Svetom ocu Justinu koji pomaže nerotkinjama”, onom istom koji je tabanao po stazi Nikolaja Velimirovića, ljubitelja Hitlera i Ljoitićevih fašističkih falangi, piše kako su se brojna čuda desila zahvaljujući mrtvom Justinu. Tako smerna monahinja manastira u kome je sahranjen Justin, alijas Ava, smerno laže kako je neka Grkinja molila Justina da joj podari potomstvo. I Justin je napisao pismo svevišnjem, pečatirao ga i potpisao. Grkinja je ostala blagoslovena. Opet, u drugom “čudotvornom” manastiru Svete Petke izvorske, nerotkinje prolaze kroz ovaj idiotski ritual, da bi rodile: Uzimaju malo vode sa izvora i uđu u bogomolju sa ženom koja ima dete. Onda nerotkinja udje u crkvu i stane kraj ključaonice, a druga žena sa spoljašne strane crkvenih dveri drži u ruci čašu vode i cevčicu koju provuče kroz ključaonicu! Tako napaja nerotkinju i to tri puta po nekoliko gutljaja.
A “sladak” je neki iguman Pajsije iz manastira Stjenik. Gledao sam ljude koji uskom stazom prema izvoru idu jedva uz pomoć prijatelja ili rođaka, a u povratku hodaju kao mladići, svedoči on.

Aleluja, Aleluja! Blago siromašnima duhom njihovo je carstvo nebesko.

tačno.net
Autor/ica 5.12.2014. u 22:29