POMOĆ SE ŠALJE SRCEM

tačno.net
Autor/ica 24.5.2014. u 12:53

POMOĆ SE ŠALJE SRCEM

Enorman angažman na prikupljanju  pomoći za poplavom ugrožena područja u BiH u Norveškoj

Piše: Fahro Konjhodžić

Ovih dana smo svjedoci zanimljivog fenomena:  pomalo otrcana i još više izlizana floskula «zajedno smo jači» dobila je novi život i postala nanovo stvarnost:  velika nesreća u obliku katastrofalnih poplava, koja je tokom maja zadesila našu  domovinu, je doslovce angažovala većinu Bosanaca i Hercegoavca koji žive u Norveškoj,  na jedinstvenoj akciji prikupljanja pomoći. Ovom  prilikom, ne čekajući upute trome birokracije i raznoraznih predsjednika i predsjedništava, većina patriota se angažovala,  vođena velikom voljom i dobrom željom   – pomoći ugroženima u domovini na svaki mogući način. Ništa manje nije važno dodati i to  da su  se angažovali i naši norveški prijatelji, mediji i humanitarne organizacije, koji su se priključili ovim aktivnostima.

Rezultati su već nakon pet dana vidljivi:  prve donacije, kojima je napunjen veliki 25.tonski šleper vež je na putu prema Doboju i Maglaju.

Jedna od osoba koja se nesebično angažovala je mlada bosanka Sandra Kablar. Već nakon prvih vijesti, ona je  krenula sa apelima koristeći socijalne medije. Ali ni sanjala nije da će se ovaj njezin apel,  u veoma kratko vrijeme,  pretvoriti u široku  akciju koja je privukla golemu pažnju javnosti i norveških medija.  Uz  veliku pomoć humanitarne organizacije Nova nada, koja već više od pet godina prikuplja i šalje donacije  najugorženijoj kategoriji u BiH – djeci bez roditelja,  ona je  startovala ovu veliku, i već se može  reći , uspješnu  akciju!

– Za samo pet dana, uspjeli smo prikupiti donacije  da napunimo cio jedan kamion od 25 tona, priča ona oduševljeno. I dodaje da je do sada pristiglo toliko donacija da se mogu napuniti još dva slična šlepera.

– Već iduće sedmice  šaljemo ovu pomoć u domovinu, kaže ona i dodaje: ovo smo uspjeli odraditi svi zajedno – angažovani su naši u skoro svim krajevima Norveške. Oni su također postakli i svoje norveške prijatelje da se uključe u ovu akciju i tako daju svoj veliki doprinos.

Dodaje još da je pored Nove Nade u ovu akciju uključen i Nansen dijalog mreža i mirovna akdemija, koja djeluje na  cijelom Balkanu, a posebno  rade na projektima pomirenja i uspostave demokracije  niz godina širom BiH, Srbije, Hrvatske.

Ali ovo nije sve! Sandra je također uspjela da preko norveškog Telenora dobije broj preko kojega  se može  donirati po 100 nok ako se nazove taj broj u Norveškoj (  kod je: Støtt Bosnia» koji se kao SMS šalje na broj 2105).

Na ovaj način je već do sada, za smo pet dana,  prikupljeno 180.000 nok, cca 43.000 eura.

Rezultatima ove akcije je specijalno zadvoljan i Dean Turnsek, koji je prije pet godina startovao humanitarnu organizaciju Nova nada. Svu svoju infrastrukturu  i  grupu dobrovoljaca, koji skoro svakodnevno rade na prikupljanju i sortiranju materijalne humanitarne  pomoći, ova organizacija je stavila na raspolaganje za realziaciju ove akcije.

Njegov jedini komentar je bio:

 – Hvala svima koji su se odazvali i učestvovali u ovoj akciji.  Još jednom se pokazuje humanost i veliko srce našeg naroda…

Ova akcija traje do početka juna. Ali, kako nas je informisao Turnsek, na ovome se neće stati!

– Mi ćemo naše aktivnosti za pomoć najugorežnijm područjima  nastaviti i u narednom periodu. Štete koje je načinila poplava se ne mogu tako brzo sanirati.  Zato i Nova nada uskoro kreće sa novim velikim akcijama, rekao je on.

I ovom velikom akcijom, koja će bez sumnje,  još trajati, pokazalo se još jednom da je dijaspora stala uz ugroženi narod u domovini.

Foto: F.Konjhodžić

 

tačno.net
Autor/ica 24.5.2014. u 12:53