Pokret pozitivna Srbija: Vrlina i snaga je osuditi zločin počinjen u naše ime prema drugom narodu

tačno.net
Autor/ica 9.7.2013. u 19:18

Pokret pozitivna Srbija: Vrlina i snaga je osuditi zločin počinjen u naše ime prema drugom narodu

Photo by Andy Spyra

Vrlina i snaga je osuditi zločin počinjen u naše ime prema drugom narodu. Krajnje je vreme da se prizna da se u Srebrenici desio genocid, i da suočavanjem sa tom istinom pokušamo graditi poverenje i jednu bolju budućnost u regionu.

Sa stanovišta generacija koje dolaze najvažnije pitanje je: ”Da li Srebrenica, koja nam je ostavljena u nasleđe, predstavlja samo jezivu istorijsku činjenicu ili priliku da se učini jedan vrednosni, civilizacijski iskorak”?!
Srebrenica je užasna nemoralna ilustraticija jednog čitavog ciklusa zla, koji je pokrenuo Slobodan Milošević.

Nikakva Evropska unija ili međunarodna zajednica i njene institucije, ne mogu nametnuti potrebu suočavanje sa prošlošću. Odgovornost i obaveza predstavnika vlasti u Srbiji, koji su bili dobra logistička podrška nekome ko je bio ključni generator ratnih razaranja, je da prihvate tekst „Deklaracije o Srebrenici“ koju je usvojio Savet Evrope.

Vrlina i snaga je osuditi zločin počinjen u naše ime prema drugom narodu. Krajnje je vreme da se prizna da se u Srebrenici desio genocid, i da suočavanjem sa tom istinom pokušamo graditi poverenje i jednu bolju budućnost u regionu. Moramo da istrajemo u borbi da svi ratni zločini moraju da budu osuđeni, a da svi organizatori, podstrekači i izvršioci moraju da budu izvedeni pred lice pravde. Ovim činom, krivci za pad ispod civilizacijskog minimuma, bi uklonili breme generacijama koje dolaze.
Perspektiva za građane čitavog regiona je uspostavljanje mostova i saradnje, pre svega, novih generacija koje nisu odgovorne za sramne devedesete.

Izvršni odbor Pokreta Pozitivne Srbije

tačno.net
Autor/ica 9.7.2013. u 19:18