Podrška Mladiću je podrška ratnim zločinima

Autor/ica 31.5.2011. u 23:45

Podrška Mladiću je podrška ratnim zločinima

Skupovi podrške “heroju” koji je godinama bježao od pravde protekli su uz standardna četnička obilježja i parole protiv “izdajničke Srbije” i “ustaše Borisa Tadića”. Svojim prisustvom, skupove su podržali i visoki zvaničnici Republike Srpske, među kojima entitetski potpredsjednik Emil Vlajki te zvaničnici Vlade RS-a. Procjenjuje se da se na mitingu u Banjoj Luci okupilo između 10.000 i 15.000 Mladićevih pristalica.

Demonstracije na ulicama BeogradaDemonstracije na ulicama Beograda“Podrška optuženom za najteže ratne zločine primjer je koji pokazuje koliki je stepen nacifikacije bh. društva”, kaže za Deutsche Welle banjalučki profesor Miodrag Živanović. “Moj general, general mojih mladih godina, general nas običnih ljudi, ne bi bio onaj koji je šesnaest godina bježao od odgovornosti i onaj koji je na ovakav način uhapšen”, rekao je Živanović.

Zločinci kao čuvari nacionalne samobitnosti i identiteta

Podrška Ratku Mladiću i drugim ratnim zločincima potvrđuje da određeni društveni krugovi u regiji još uvijek nisu u stanju suočiti se sa ratnom prošlošću. “Mladića u Srbiji i RS-u, te Gotovinu u Hrvatskoj nastoje pretvoriti u čuvare nacionalne samobitnosti, identiteta i opstanka, ne iskazujući spremnost za cjelovitije sagledavanje efekata njihovog djelovanja i ratnih zločina”, kaže profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu dr. Zoran Stojiljković.

Demonstracije zbog hapšenja Ratka MladićaDemonstracije zbog hapšenja Ratka MladićaPolitički analitičar dr. Dennis Gratz smatra da, iako medijski zanimljivi, skupovi podrške haškim optuženicima, konkretno Ratku Mladiću, nemaju naročitog značaja jer ne održavaju stav većine. “Koliko god je podrška Mladiću u ovom trenutku vidljiva, nisam siguran da ona predstavlja podršku cijelog stanovništva bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, Radovanu Karadžiću i cijelom tom zločinačkom poduhvatu iz devedesetih godina”, kaže Gratz.  

Izručenje Mladića Hagu šansa za početak pozitivnih procesa

Prof. Stojiljković smatra da je izručenje Ratka Mladića Haškom sudu šansa za početak procesa normalizacije odnosa u BiH i regiji. “Ako se već ne propituju dovoljno ratni ciljevi i tvorevine, da se makar sa stanovišta elemenata humanog, ljudskog ponašanja vrjednuju i kritički procijene učinci onih koji su to radili za te ciljeve”, ističe Stojiljković.

Prema mišljenju prof. Stojiljkovića, “umjerena reakcija” srbijanskog javnog mnijenja na hapšenje Ratka Mladića nagovještava početak pozitivnih procesa u pogledu suočavanja sa ratnim zločinima. No, takvi su procesi, uz prisustvo zvaničnika Republike Srpske, jučer u Bajoj Luci i drugim gradovima RS-a ocijenjeni kao izdajnički.

Autor/ica 31.5.2011. u 23:45