Pločansko zlatno tele

tačno.net
Autor/ica 25.5.2015. u 18:09

Pločansko zlatno tele

Foto: slobodnadalmacija

Učinjeno je to uz gromoglasni, na zapad do Splita i ušiju nadbiskupa Barišića, a na sjeverozapad do Zagreba i ušesa kardinala Bozanića, razlijegajući se zvon svih šest zvona sa velebnog zvonika crkve Kraljice Neba i Zemlje pred očima izvrsno nad pročelnim zabatom pozicioniranih stupova kršćanstva, kojim činom su se i Kraljica Neba i Zemlje i sv. Petar i sv. Pavao, ne simbolično, nego eksplicitno poklonili Mikićevu zlatnom idolu. Središnji događaj cijele ceremonije bila je idolopoklonikova pjesma koju je ponosni kantautor in situ otpjevao ravno u uši svoga zlaćanog idola: „Ustani Franjo, Hrvatska te zove, ustani Fraaaanjo Tuđmaneeeee…“.

Piše: Darko Kaciga Dubrovčanin

Oprezno treba s tim nagradama za životno djelo. Posebno ako se daju živima, a još posebnije ako se radi o živahnima, koji možda još nisu odradili svoje posljednje remek-, a, ne lezi vraže, i nedjelo. Tako su se još davne 2004-te godine vijećnici Grada Ploča kolektivno zaje…, pardon, zaletjeli pa dodijelili nagradu za životno djelo dugogodišnjem žrecu svoje lokalne Crkve u Hrvata Petru Mikiću. Desetak godina kasnije, godine Gospodnje 2013-te, vijećnici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije slično su se jednoglasno zalet…, pardon zajebali, pa spomenutomu udijelili istovrsnu županijsku nagradu. A on ih je sve skupa zaje…, pardon zabezeknuo, pa svoje životno (ne)djelo urbi et orbi, pred očima, kamerama i perima svekolike opće(narodne), (dnevno)političke i crkvene (u Hrvata) javnosti izveo u prošlu subotu (23.05.2015), na SVOM trgu ispred SVOJE crkve Kraljice Neba i Zemlje, zakićene velebnim kipovima SVOGA imenjaka sv. Petra i, kad već moraju ići u paru, njegova apostolskog druga sv. Pavla, otkrivši SVOJ pozlaćeni monumentalni spomenik SVOME istinskome Bo…, pardon idolu, kako je na postamentu uklesao, „Dr.Franji Tuđmanu – Prvom predsjedniku Republike Hrvatske posvećuje župnik Petar Mikić A.D. MMXV“.

spomenik-franje-tuđmana

Foto: jutro.ba

Učinjeno je to uz gromoglasni, na zapad do Splita i ušiju nadbiskupa Barišića, a na sjeverozapad do Zagreba i ušesa kardinala Bozanića, razlijegajući se zvon svih šest zvona sa velebnog zvonika crkve Kraljice Neba i Zemlje pred očima izvrsno nad pročelnim zabatom pozicioniranih stupova kršćanstva, kojim činom su se i Kraljica Neba i Zemlje i sv. Petar i sv. Pavao, ne simbolično, nego eksplicitno poklonili Mikićevu zlatnom idolu. Središnji događaj cijele ceremonije bila je idolopoklonikova pjesma koju je ponosni kantautor in situ otpjevao ravno u uši svoga zlaćanog idola: „Ustani Franjo, Hrvatska te zove, ustani Fraaaanjo Tuđmaneeeee…“. Dilemu je li mu tim zazivanjem uskrsnuća namjera bila usporediti ga s banom ili s Bogom, otklonio je u brojnim intervjuima novinarima koji su ga naprosto saletjeli u trenucima trijumfa neposredno nakon događaja, uspoređujući svoga idola s Mojsijem. Onim nesretnikom, kojemu se dogodilo da mu je baš za vrijeme njegova neposrednog upoznavanja i zbližavanja s Bogom u sinajskim visinama, a kojom prilikom mu je Bog uklesavao u „tvrdu stinu“ (ili glavu?) svojih deset temeljnih zapovijedi, počevši s onom najtemeljnijom: „Ja sam gospodin bog tvoj i nemaj drugih bogova uz mene“, a što se sve skupa u nedogled oteglo narodu dolje u dolini (suza), pa su ga neki mikići lako nagovorili da u Ortiseiju u Italiji, u provjerenoj kući Stuflesser, baš onoj koja nam je lani po prihvatljivoj cijeni i u razumnom roku izlila i isporučila sasvim pristojne sv. Petra i Pavla, naruči nama Žid…., pardon Hrvatima sasvim dostatnoga boga, i još da ga, za razliku od sv. Petra i Pavla, uz simboličnu novčanu nadoknadu, i pozlati.

 

tačno.net
Autor/ica 25.5.2015. u 18:09