Plenumi građana u stalnom zasjedanju, Hoyt i Füle u Sarajevu

tačno.net
Autor/ica 17.2.2014. u 10:47

Plenumi građana u stalnom zasjedanju, Hoyt i Füle u Sarajevu

Zvaničnici iz Vašingtona i Brisela u ponedjeljak su u BiH, prvi put otkako su prije desetak dana počeli protesti građana u mnogim gradovima, uglavnom u Federaciji BiH, te Distriktu Brčko. Protesti i forumi građana, koji su usmjerili građanski bunt prema konkretnim ciljevima nastavljaju se.

Piše: Lejla Sarić, RSE

Američka administracija u Sarajevo je poslala zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara SAD-a za Evropu i Aziju Briana Hoyta, a Evropska unija komesara za proširenje Štefana Fülea.

Ovo je diplomatski dvojac koji je u decembru prošle godine bio i na praškom maratonskom sastanku lidera političkih stranaka iz BiH o provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ‘Sejdić i Finci’.

Iako dolaze isti dan, zasad, barem zvanično, nisu predviđeni zajednički susreti sa liderima u BiH. Za posjetu pomoćnika američkog državnog sekretara zvanično se zna samo da će razgovarati sa svom trojicom članova Predsjedništva BiH, ali ipak na odvojenim sastancima.

Füle će, kako je saopšteno iz Delegacije EU, tokom dvodnevne posjete BiH “prenijeti sagovornicima da ovo nije vrijeme za konfrontacije političkih partija, već za rješavanje osnovnih pitanja, važnih za funkcionalnost BiH i dobrobit njenih građana”.

Evropski komesar će, navedeno je, “posjetiti BiH s ciljem nastavka napora u pomaganju liderima političkih partija da postignu kompromise neophodne za napredak BiH na njenom evropskom putu”.

Iz Delegacije EU najavljena je i posjeta visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton Bosni i Hercegovini krajem ove sedmice.

Proteklih dana zvaničnici američke vlade i Evropske unije podržavali su građane u demokratskoj borbi za njihove zahtjeve, ali i osuđivali nasilje koje se desilo tokom protesta 7. februara, posebno u Sarajevu.

Generalni sekretar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) Alexandra Stiglmayer u intervjuu za RSE ocjenjuje kako se priče o ustavnim reformama u BiH i implementacija odluke Sejdić-Finci vode krivim pravcem.

“Na te beskrajne diskusije troši se energija i vrijeme. Implementacija Sejdić-Finci je jedinstven zahtjev postavljen BiH. Mi smatramo da to nije fer zahtjev i da se previše vremena potrošilo na bavljenje time – i političari u BiH, i komesar Fuele, i njegovi ljudi koji dolaze u Sarajevo. Bolje je bilo to vrijeme i energiju potrošiti da se govori o ekonomskim reformama koje se trebaju provesti”, ocijenila je Stiglmayer. OPŠIRNIJE…

Lideri BiH pozvani su da rješavaju ekonomske, ali i političke probleme u zemlji, a BiH je bila i jedna od tema posljednjeg razgovora šefova diplomatija zemalja EU u Briselu.

Britanski šef diplomatije William Hague ocijenio je da su dešavanja u BiH „poziv za buđenje“ EU i međunarodnoj zajednici.

Za vrijeme posjete zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara SAD-a za Evropu i Aziju Briana Hoyta  i evropskog komesara za proširenje Štefana Fülea Bosni i Hercegovini, u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Bihate drugim gradovima u ponedjeljak se nastavljaju protesti građana.

Demonstracije su od petka izgubile na intenzitetu, broj građana koji se okupljao pred zgradom Predsjedništva BiH u Sarajevu, te zgradama kantonalnih i lokalnih vlasti u drugim gradovima sa nekoliko stotina na početku protesta smanjen je na stotinjak i manje.

Fokus je prebačen na plenume građana, koji u stalnom zasjedanju nastavljaju konkretizirati zahtjeve vlastima I uglavnom se svode na smjenu Vlade Federacije BiH i kantonalnih vlada, ukidanje paušala i beneficija političara, uključujući tzv. bijeli hljeb, usklađivanje njihovih plata sa prosječnim platama i slično.

U nekim sredinama, poput Tuzle, građani su uspjeli izboriti ispunjenje velikog broja zahtjeva, u pet kantona vlade su podnijele ostavke, dok premijer i Vlada Federacije BiH i dalje odbijaju da se povuku s vlasti, najavljujući u Parlamentu raspravu o prijedlogu izmjena Izbornog zakona koji bi trebao omogućiti vanredne izbore.

Predstavnici mostarskog Plenuma građana, danas su simbolično u pet minuta do podneva, uručili predsjedniku Skupštine HNK/Ž, Ramizu Jelovcu svoje zahtjeve. Najvažniji se tiče ostavke sadašnje kantonalne vlade na čelu sa premijerom, Denisom Lasićem. Jelovac je predstavnike Plenuma primio u požarom oštećenoj skupštinskoj sali, obećavši im da će njihovi zahtjevi biti “stavljeni u proceduru”.

 

tačno.net
Autor/ica 17.2.2014. u 10:47