Philip Gordon, pomoćnik državnog sekratara SAD:Nacionalisti već godinama BIH vode u krivom smjeru

Autor/ica 14.6.2011. u 08:13

Philip Gordon, pomoćnik državnog sekratara SAD:Nacionalisti već godinama BIH vode u krivom smjeru

Bosna i Hercegovina postigla je značajan napredak od perioda strahota iz 90-tih godina, ali u proteklih četiri ili pet godina ne ide u pravom smjeru – opasno je pojačana nacionalistička retorika, državne institucije i Dejtonski sporazum su osporavani, a bilo je i pokušaja da se unazade reforme koje su neophodne za pridruživanje Evropskoj uniji (EU) i NATO-u, izjavio je danas u Sarajevu pomoćnik državnog sekratara SAD za Evropu i Evroaziju Filip Gordon (Philip Gordon).

Učestvujući u radu Konferencije “Zapadni Balkan: Napredak, stagnacija ili regresija”, koja se u Sarajevu održava od 12. do 15. juna, Gordon je naglasio da, ukoliko bude nastavljen negativan trend, BiH rizikuje da zaostane za ostatkom regiona.

“Da bi se vratila na pravi put, BiH mora funkcionisati kao država koja za sve svoje građane može ostvarivati rezultate. Reforme su potrebne za njihovo dobro, ali su također potrebne da bi se ispunili zahtjevi EU i međunarodne obaveze BiH. Samo veća integracija u Evropu može obezbijediti stabilnost i mogućnosti koje građani BiH žele i koje su im neophodne za njihovu djecu”, poručio je Gordon, govoreći o podršci SAD zemljama zapadnog Balkana, posebno podršci koju njegova zemlja pruža BiH.

Upozoravajući na činjenicu da su bh. političari trenutno više spremni “podgrijavati etničke strahove” i boriti se za sopstvene političke interese, pomoćnik državnog sekratara SAD pozvao je domaće političke aktere na hitno formiranje vlasti na državnom nivou, poštivanje državnih institucija i Dejtonskog sporazuma, te na reformu vlasti, što je neophodno za napredak u procesu euroatlantskih integracija.

Autor/ica 14.6.2011. u 08:13