PEN Centar BiH oštro osudio napade na Predraga Lucića

tačno.net
Autor/ica 16.4.2013. u 11:54

PEN  Centar BiH  oštro osudio  napade na Predraga Lucića

Povodom pogrešnih interpretacija satire Predraga Lucića i verbalnih napada koji su time prouzrokovani, u javnosti se oglasio PEN Centar u BiH – državna ispostava Međunarodnog udruženja pisaca, pjesnika i prevodilaca.

U obraćanju javnosti, Upravni odbor PEN Centra iskazuje svoje zaprepaštenje količinom mržnje koja se obrušila na novinara i pisca Predraga Lucića. Pen Centar napominje da satira Predraga Lucića raskrinkava ustaške zločine nad nevinim stanovnicima Ahmića.

“Znamo šta je cilj onima koji pokreću hajku na Predraga Lucića – da javnosti omrznu jednoga od najčasnijih i najupornijih branitelja Bosne i Hercegovine i njene krhke multietničke suštine. Nadamo se da će svako ko misli svojom glavom, ko zna kako ubojita zna biti satira (pa makar bila i nespretna i nemušta, ali korisna i potrebna), ko želi dobro Bosni i Hercegovini, znati da razluči šta su i ko su joj prijatelji, a šta su i ko su joj neprijatelji. Neće nas na mržnju prema Predragu Luciću, Predragu Matvejeviću i drugim sličnim intelektualcima, natjerati oni koji iz svoje avlije žele da istjeraju sve što nije slično njihovim ksenofobičnim i ignorantskim stavovima“, poručuju članovi Upravnog odbora PEN Centra u BiH.

tačno.net
Autor/ica 16.4.2013. u 11:54