Paddy Ashdown za tačno.net: “Međunarodna zajednica se mora suočiti sa problemom stvaranja funkcionalne Bosne i Hercegovine”

Predrag Blagovčanin
Autor/ica 18.3.2014. u 16:04

Paddy Ashdown za tačno.net: “Međunarodna zajednica se mora suočiti sa problemom stvaranja funkcionalne Bosne i Hercegovine”

Istaknuti britanski diplomata i visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu u periodu od 2002. god. do 2006. god. Peddy Ashdown za portal Tačno.net prokomentirao je  mogućnosti novih ustavnih promjena i iniciranja nove međunarodne konferencije pod nazivom Dayton II koju je bivši predsjednik R. Hrvatske Stjepan Mesić predložio na tribini u Mostaru 7. marta u organizaciji Centra za kritičko mišljenje.

„Stjepan Mesić je jedan od najznačajnijih političara sa prostora bivše Jugoslavije koji je meni lično tokom mog boravka u Bosni i Hercegovini uvijek bio na raspolaganju te kako bi mi davao savjete. Također, on je jedan od rijetkih političara koji je zadržao taj duh zajedništva koji je preovladavao u bivšoj Jugoslaviji. Apsolutno se slažem sa njegovom tezom da nam je sada potrebna velika akcija kako bi stvari u Bosni i Hercegovin krenule prema naprijed. Iako se ne slažem sa svim segmentima njegovog prijedloga koje je iznio na tribini u Mostaru, podržavam njegov stav da stvari u ovoj zemlji ne mogu ostati na ovom mjestu  na kojem su danas“.

Govoreći o ulozi međunarodne zajednice u kreiranju modela  funkcionalne Bosne i Hercegovine i iniciranju nove međunarodne konferencije o Bosni i Hercegovini pod nazivom „Dayton II“  Ashdown je istakao:

„Stjepan Mesić smatra da bi međunarodna zajednica u bliskoj budućnosti trebala inicirati stvaranje Deytona II.  Ja lično ne isključujem tu mogućnost ali smatram da to ne bi trebalo uraditi sada. Mislim da bi se međunarodna zajednica u ovom periodu trebala dublje uključiti u rješavanje nagomilanih problema u ovoj zemlji sa jednom jasnom i snažnom strategijom koja bi pomjerila stvari sa mrtve tačke u kojoj se nalaze. Glavni problem sa kojim se međunarodna zajednica u ovom trenutku treba suočiti je stvaranje funkcionalne države“.

Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, doputovao je jučer u Sarajevo kako bi učestvovao u Rose-Roth seminaru, koji organizira Parlamentarna skupština NATO-a i Parlament BiH, na temu “Sigurnost i demokratizacija u Jugoistočnoj Evropi: Jačanje stabilnosti, promoviranje reformi”.

Predrag Blagovčanin
Autor/ica 18.3.2014. u 16:04