Otvoreni pritisak Petera Sorensena na Prvi mart

tačno.net
Autor/ica 5.10.2013. u 16:02

Otvoreni pritisak Petera Sorensena na Prvi mart

Koalicija Prvi mart želi ovim putem da obavijesti javnost da je danas u poslijepodnevnim satima koordinator Koalicije Emir Suljagić, dobio poziv upozorenja od službenika Ureda specijalnog predstavnika EU – EUSR – koji se u razgovoru pozvao lično na specijalnog izaslanika Petera Sorensena. Službenik o kojem je riječ, naime, direktor Ureda specijalnog predstavnika za Brčko, Poul Smidt je od Suljagića tražio objašnjenje za stavove koje je treća osoba, građanin BiH iznio u intervjuu današnjem Oslobođenju. Riječ je, naime, o Reufu Bajroviću i njegovim stavovima o politici koju EUSR i Sorensenovoj ulozi u pregovorima o presudi u slučaju Sejdić-Finci.

Suljagić je odbio poziv na sastanak i odgovorio da ne obrazlaže stavove slobodnih građana Bosne i Hercegovine. U razgovoru sa rečenim službenikom EUSR rekao je da se Sorensen tako može ponašati u nekoj od evropskih kolonija ako ih još uvijek imaju, ali ne i u Bosni i Hercegovini. Prvi mart podsjeća da ovo nije prvi put da EUSR otvoreno radi protiv ne samo Prvog marta, nego i protiv Aneksa 7 i Ustavom garantovanog prava na povratak. Posljednji put se to dogodilo kada je uz ogroman pritisak EUSR-a i Sorensena na dnevni red Vijeća ministara i državnog parlamenta stavljen prijedlog Zakona o prebivalištu koji MUP-u RS daje pravno osnov da administrativnim putem okonča fizičko etničko čišćenje započeto prije dvadeset godina.

Istovremeno, EUSR je institucija koja nema stava o brutalnom premlaćivanju preživjelih Srebreničana u poljoprivrednom magacinu u Srebrenici, nezakonitoj kampanji poništavanja prebivališta povratnicima ili o sistematskoj politici posrbljavanja povratničke djece u RS. Ovakav pritisak na demokratske i građanske aktiviste nezamisliv je u demokratskoj Evropi i u zemljama Evropske unije, te ovakvo kolonijalno ponašanje Sorensena smatramo u najmanju ruku uvrijedljivim. Stoga ga ovim putem pozivamo da se prije nego načini još veću štetu ne samo Bosni i Hercegovini, nego i tekovinama Evropske unije, povuče sa mjesta Specijalnog predstavnika, jer proces evropskih integracija koristi da bi kreirao evropsku Palestinu u BiH.

Prvi mart će u ponedjeljak obavijestiti sve institucije Evropske unije, kao i Vlade i Parlamente zemalja Evropske unije, kao i Vladu i oba doma Kongresa Sjedinjenih država u kojem će iznijeti detalje Sorensenove lične agende koja odstupa od evropskih vrijednosti i tekovina.

 

tačno.net
Autor/ica 5.10.2013. u 16:02