‘Osumnjičen da je pljačkao zemlju od koje sad traži novac!’

Autor/ica 17.6.2011. u 06:04

‘Osumnjičen da je pljačkao zemlju od koje sad traži novac!’

‘Zakoni su kakvi jesu, a ovaj o plaćama dužnosnika nije osobito pravedan ni pošten. Dakle, čovjek kojeg se tereti da je opljačkao svoju zemlju sada od te zemlje još traži plaću, i to kao bjegunac pred zakonom. To nije prvi takav slučaj, dogodilo se to i s Branimirom Glavašem, i u tom smislu mislim da bi trebalo promijeniti propise tako da oni koji ne priznaju pravosuđe ove zemlje ne mogu dobiti ništa, a kamoli plaću’, rekao je SDP-ovac Nenad Stazić.

Što se tiče HSLS-ovog koalicijskog partnera Ivana Čehoka, koji je nedavno uhićen, Stazić kaže da on svoju saborsku plaću nije zaradio jer ga nikada u Saboru nije ni bilo.

Naime, dok zastupnik nije pravomoćno osuđen, prema postojećem zakonu ima pravo na punu saborsku plaću bez obzira na sve. ‘Sve dok nije pravomoćno osuđen, uistinu je nevin i tako treba ostati, ali kad netko ne priznaje državu i pravosuđe, ne treba dobiti ništa od države. Sanader ne priznaje državu, pa ni država ne bi trebala priznati njega!’, kaže Stazić.

Čelnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar povukao je paralelu s ‘običnim’ hrvatskim radnikom: ‘Ako radnika nema pet dana na poslu jer je u pritvoru, on odmah gubi posao. Državni službenik u slučaju pritvora dobiva 60 posto plaće, a državni dužnosnik, čak i ako je osuđen na kaznu do šest mjeseci ili je u bijegu pred pravosuđem, ima pravo na punu plaću i sve ostale privilegije. Očekujem da će doktoru Sanaderu, osim plaće, dati zastupnički paušal i naknadu za odvojeni život’, ironično je rekao Lesar.

Lesar kaže da je skandalozan Zakon o plaćama državnih dužnosnika koji to omogućuje! Podsjeća da je prije šest mjeseci u javnom pismu tražio od premijerke Kosor da isprave ‘ovu sramotu koja je na snazi u Hrvatskoj’ te da time ‘sramote državu pred našim ljudima, ali i vani’.

Sanader je, podsjetimo, šest mjeseci nakon odlaska s mjesta premijera primao punu premijersku plaću, što Lesar tumači kao ‘dogovor Sanadera i HDZ-a’: ‘Vladajuća većina je gubitkom Sanadera i Čehoka izgubila dvije ruke u Saboru. Ako Sanader zamrzne svoj mandat i prima plaću, HDZ ima mogućnost popuniti to prazno mjesto. Taj im je glas strašno bitan do izbora!’

HSS-ov koalicijski partner Josip Friščić slaže se da treba promijeniti taj zakon, i to prije izbora (dakle u nekoliko sljedećih mjeseci): ‘Sanader nije tražio ništa što nije regulirano, možda neke stvari nisu dobro regulirane, ali takve su kakve jesu. Ja sam za izmjenu Zakona i preciznu regulaciju, ako je moguće u ovom sazivu, da ne ostavljamo repove za druge’, rekao je Friščić, očito sluteći da nakon novih izbora više neće biti u vladajućoj poziciji.

‘Ja sam uvijek bio zagovornik toga da svatko može baštiniti svoja prava na osnovi svojih doprinosa i rada te je sigurno da je, ako nekoga mjesecima ili godinama nema na poslu, čak ni u državi, onda teško nekome pojasniti kako to da netko ima pravo na plaću’, kaže Friščić, tvrdeći da koalicija nema nikakav dogovor sa Sanaderom, ali nije htio govoriti u ime HDZ-a: ‘On je zastupnik HDZ-a i oni u HDZ-u promišljaju kako konzumirati svoje pravo na 66 zastupnika.’

SDP-ovac Stazić odgovara Friščiću na zahtjev za izmjenu Zakona da je sa svojim koalicijskim partnerima imao ‘sasvim dovoljno vremena da se on promijeni pa nije učinio ništa’.

HDZ-ovac Andrija Hebrang za tportal je rekao da je ‘taj zakon takav kakav je’ i da ga nisu mijenjali jer bi to narušilo pravnu državu: ‘U pravnoj državi vrijedi da se nekome tko nije osuđen ne može oduzeti egzistencija. Što ako se ispostavi da nije kriv? Protiv Sanadera još nije ni podignuta optužnica! Samo Lesar forsira bespravnu državu…’

t-portal

Tagovi:
Autor/ica 17.6.2011. u 06:04