Oproštaj sa velikanom: Sahranjen Srđa Popović

tačno.net
Autor/ica 2.11.2013. u 16:19

Oproštaj sa velikanom: Sahranjen Srđa Popović

Nekoliko stotina ljudi, među kojima su porodica, prijatelji, saradnici i javne ličnosti Srbije, okupilo se danas na Novom groblju kako bi se oprostili od uglednog advokata Srđe Popovića.

Popović je preminuo 29. oktobra, posle kraće bolesti u 76. godini.

Njemu u čast održala je govor novinarka Svetlana Lukić, koja je ovom prilikom rekla: “Ratove devedesetih proveli smo na različitim stranama okeana. Kada se posle 5. oktobra vratio u zemlju rekao je: ‘Došao sam da vidim mogu li ovde da živim i da li sam potreban'”.

Lukić je opisala prvi intervju koji je radila sa Popovićem: “Prvi intervju koji smo radili više je ličio na njegovo testiranje nas. Test se svodio na dva neizgovorena pitanja: Da li se u Srebrenici desio genocid i ko je kriv za raspad Jugoslavije? Zaključak je bio jasan: te ’91. prvi put smo umrli.”

Srđa Popović proslavio se sedamdesetih godina zastupanjem optuženih u političkim procesima. Bio je poznat po tome što je u vreme SFRJ branio političke disidente.

Nakon dolaska Slobodana Miloševića na vlast u Srbiji, Srđa Popović je postao jedan od njegovih velikih protivnika, odnosno jedan od prvih intelektualaca koji je na njega ukazao kao na “veliku opasnost”.

Godine 1989. pokrenuo je nezavisni nedeljnik “Vreme”.

U novije vreme je kao zastupnik porodice ubijenog srpskog premijera Zorana Đindića postao poznat kao najveći zagovornik teorije da se nije radilo samo o atentatu, nego o državnom udaru u Srbiji.

tačno.net
Autor/ica 2.11.2013. u 16:19