Opet će svi za svoje….

Dino Prohić
Autor/ica 17.4.2018. u 15:51

Izdvajamo

  • Potez HDZ-a i SNDS-a je direktan signal glasačima da ove dvije stranke nemaju namjeru da urade bilo šta što bi zaštitilo sigurnost glasova. Drugim riječima, ove dvije stranke u parlamentu obaraju prijedlog promjene zakona koji će dovesti do sigurnijeg glasanja i poštenijeg prebrojavanja glasova. Jesu li baš sigurno moji oni koji me imaju namjeru prevariti? Na to pitanje će glasači morati dati odgovor prije nego što ujutro 7. oktobra prošetaju do najbližeg glasačkog mjesta.

Povezani članci

Opet će svi za svoje….

Defetistički izraz iz naslova je u pravilu povezan sa predizbornim argumentima glasačke mase. Iz sveg straha da ih neko ne prevari, oni daju glas baš onima koji će ih izvjesno prevariti.

Nakon što je 11 stranaka pozvalo u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH da usvoji izmjene Izbornog zakona (koje je već usvojio Predstavnički dom), prijedlog su odbile dvije stožerne stranke srpskog i hrvatskog naroda, HDZ i SNDS. Ovaj prijedlog promjene zakona tako nema etnitetsku podršku, i bez obzira na parlamentarnu većinu, neće proći. SDA je dala izjavu o tome kako podržavaju prijedlog, ali tek nakon što je postalo evidentno da ga HDZ i SNDS neće prihvatiti.

Poziv koji su uputili SDP BiH, SBB, PDP, SDS, Naša stranka, DF, A-SDA, Građanski savez, Nezavisna bosanskohercegovačka lista, Radom za boljitak i Hrvatska stranka nema u svom tekstu ništa što bi navelo na to da ugrožava vitalne nacionalne interese. Dapače, prijedlog ima za cilj da izborni proces učini demokratičnijim i boljim, te samim tim i da osigura bolje predstavljanje interesa glasača. Dakle, štiti interese glasača, te samim tim i te fantomske vitalne nacionalne interese.

Teško je reći šta je sporno u prijedlogu koj predviđa uvođenje skenera glasačkih listića, video-nadzor na biračkim mjestima, te dodatnu kontrolu identiteta glasača. Na prvi pogled reklo bi se da ovaj prijedlog ima za cilj da se smanje mogućnosti izborne krađe. Ta izborna krađa je od prvih izbora naovamo nešto o čemu se među građanstvom manje ili više otvoreno govori. Poboljšanjem mjera zaštite glasova bi se, ako ništa stalo u kraj glasinama da se kod nas na izborima kradu glasovi. Pod uslovom da je izborna krađa samo glasina.

S obzirom da se niti jednom do sada sa zvaničnih pozicija nije potvrdilo da je bilo krađe glasova, moramo poći od toga da se ovdje radi samo o glasinama, naravno. Bilo je nekih nemuštih izjava vezanih za navodno pronalaženje vreća sa glasovima za ovog ili onog kandidata, ali bez valjane presude, sve to ostaju samo špekulacije.

Izborni proces je davanje povjerenja kandidatima. Povjerenje glasača ne smije biti izigrano, i odluka većine bi se u jednoj demokratiji morala poštivati bez pogovora. U feudalnom uređenju su drugačija pravila, ali mi smo valjda jedna demokratska država, na putu ka članstvu u EU. Zato bi svakom političkom subjektu u zemlji i morao biti cilj da se izborni proces učini što je moguće poštenijim i transparentnijim.

Potez HDZ-a i SNDS-a je direktan signal glasačima da ove dvije stranke nemaju namjeru da urade bilo šta što bi zaštitilo sigurnost glasova. Drugim riječima, ove dvije stranke u parlamentu obaraju prijedlog promjene zakona koji će dovesti do sigurnijeg glasanja i poštenijeg prebrojavanja glasova.

Jesu li baš sigurno moji oni koji me imaju namjeru prevariti? Na to pitanje će glasači morati dati odgovor prije nego što ujutro 7. oktobra prošetaju do najbližeg glasačkog mjesta.

Dino Prohić
Autor/ica 17.4.2018. u 15:51