ONO, KAD SI ZVIJEZDA

Dino Prohić
Autor/ica 15.6.2014. u 16:43

ONO, KAD SI ZVIJEZDA

Sanjao sam da smo ušli u finale, sanjao sam dobili smo na penale. Sanjao sam nisam htio da se probudim…. 

Iz Brazila piše: Dino Prohić

Od sliketanja u Sao Paolu prati nas status zvijezda. Brazilci sa podignutim palcem i osmjehom na licu kažu ono njihovo: Bošnjia. Teško je reći čime smo pokupili simpatije lokalnog stanovništva: time što smo mala ekipa, ili zato što igramo protiv tima kojeg mrze svi južnoamerikanci- Argentine. Bilo kako bilo, malobrojna bh kolonija u Brazilu uživa u svojoj popularnosti. Jučer je u kafani u kojoj se naši navijači okupljaju nestalo piva, pa su morali da dovoze naknadne zalihe. Pjesma traje od jutra do mraka.

Dok sam danas tražio kafanu Route 66 u kojoj se okupljamo, prošao sam kroz more Argentinaca. Neki kažu da ih je bilo 15.000, drugi kažu 30.000, a ja sam vidio da ih ima- mašala. Jedna četa kornjača stajala je između argentinskih navijača i ceste i kontrolisala ih. Navijanje je bilo, sa strane gledano, izvrsno. Zastave, dresovi, perike, i pjesma, puno pjesme. Interesantno, prošao sam kroz tu gomilu protivničkih navijača bez imalo straha. Ja u dresu BiH, sa video kamerom u ruci, polako nogu pred nogu, a oni se smješkaju.

Kako je Svjetsko prvenstvo jedan magičan događaj.

U Brazilu često srećemo navijače Hrvatske. Nekoliko njih nas je pitalo imamo li viška karata za BiH, jer im se baš ne da ići u Manaus. A voljeli bi pogledati BiH. Dobri smo, kažu.

Na Copacabani se Hrvatski navijači druže sa našim. Sasvim normalno, u mom svijetu, ali možda ne baš tako normalno u BiH. Isprva, polako i stidljivo se uspostavljaju kontakti. Nakon cirka 30 sekundi sve je na dlanu: mi smo svoji. Pa s kim će se čovjek družiti nego sa onima koji ga najbolje razumiju.

Znamo se mi jako dobro. I mi znamo da im je falio Mandžukić, i da ih je sudija pokrao. I oni znaju kompletnu ekipu BiH, i da imamo realnu šansu protiv Argentine. Nadaju se da ćemo pobijediti. Mi njima želimo da pobijede ostale utakmice i prođu dalje.

Negdje na Copacabani, tamo južno od Route 66 neki Hrvat pravi balkansku feštu. Raja se dogovara da ide tamo.

Drugi pjevaju lokalni navijački hit.

Brazilski mediji vise oko naših navijača. Slikaju, intervjuišu, uglavnom nam žele sreću.

Ja intenzivno mislim na pjesmu od Dvadesetorice- Izuzetno:

Sanjao sam da smo ušli u finale, sanjao sam dobili smo na penale. Sanjao sam nisam htio da se probudim….

Dino Prohić
Autor/ica 15.6.2014. u 16:43