Odlazak Silajdzićevih ambasadora: Zbogom Harise

Autor/ica 15.2.2011. u 02:13

Odlazak Silajdzićevih ambasadora: Zbogom Harise

Odlazak kontroverznog Jasina Ravašdea sa mjesta ambasadora BiH u Kuvajtu samo je početak čistke kadra bivšeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića iz diplomatsko-konzularne mreže BiH, jer će se u narednom periodu na udaru naći i ostatak njegovih ljudi – piše današnji “Pres RS”, pozivajući se na obaviještene izvore bliske Predsjedništvu BiH.

        Sagovornici ovog lista iz diplomatskih krugova potvrdili su da će Predsjedništvo BiH narednih mjeseci ozbiljno razmotriti dalji angažman preostalog Silajdžićevog kadra, čiji su mandati, uglavnom, obilježeni neviđenim propustima i skandalima koji su nanijeli veliku štetu međunarodnom imidžu BiH.

        Ključne poteze u tom procesu trebalo bi da povlači član Predsjedništva Bakir Izetbegović, koji namjerava da sredi stanje u bošnjakom dijelu diplomatsko-konzularne mreže BiH i povuče kompromitovani kadar Stranke za BiH i njenog ministra inostranih poslova Svena Alkalaja.

        “Ravašdeov mandat ostaće upamćen po brojnim skandalima, a najviše po mobingu nad službenicom ambasade Enisom Komar. Inače, riječ je o čovjeku sa više nego sumnjivom prošlošću. Nikad nije utvrđeno da li je on Jordanac ili Kuvajćanin, a sumnja se da je nelegalno dobio pasoš BiH na osnovu nepostojeće majke Bošnjakinje. Naime, on je naveo da se njegova majka zove Maja Bošnjak, ali je napravio veliki previd, jer Bošnjak nije bošnjačko, već hrvatsko prezime”, kaže dobro upućeni izvor “Presa RS”.

        Sagovornik “Presa RS” kaže da će čistka biti nastavljena i da bi ambasadorsku fotelju u Holandiji mogla da izgubi i Miranda Sidran-Kamišalić, a da slična sudbina čeka i Borišu Arnauta u Beogradu.

        “Nezakonite radnje Sidranove proteklih mjeseci ispituju organi gonjenja BiH i samo zahvaljujući Alkalaju ona je nakon ispitivanja u Sarajevu vraćena u Hag iako postoje čvrsti dokazi da je nezakonito prisvojila oko 100.000 evra. Uloga Boriše Arnauta u dodjeli državljanstava mudžahedinima nikada nije razjašnjena, a osim toga poznato je da je on na mjesto ambasadora došao u vrijeme kada su Silajdžić i predsjednik Srbije Boris Tadić imali veoma dobre odnose”, navodi izvor lista.

        On ističe da Izetbegović još razmatra budući angažman Arnauta jer bi njegovim odlaskom na tu poziciju bio imenovan Srbin, što je opcija koja ne odgovara nekim bošnjačkim krugovima. S druge strane, u bliskoj budućnosti ugrožen bi mogao da bude i Borišin sin Damir, koga je Silajdžić pred sami kraj mandata rasporedio na mjesto ambasadora u Australiji.
        
        Predsjedništvo BiH krajem prošle sedmice odlučilo je da za ambasadora u Kuvajtu umjesto Jasina Ravašdea imenuje Izmira Talića iz SDA. To je bilo prvo imenovanje ambasadora novog saziva Predsjedništva, a osim Talića, imenovan je i novi ambasador u NATO-u. Riječ je o Branimiru Jukiću, koji je imenovan na prijedlog hrvatskog člana Željka Komšića. Imenovanje Jukića, koji je i član Glavnog odbora SDP-a, potvrdilo je da će Predsjedništvo i u ovom sazivu prilikom biranja ambasadora da se rukovodi uglavnom stranačkim kriterijumima

Autor/ica 15.2.2011. u 02:13