Odbrana i poslednji dani

Autor/ica 11.10.2011. u 10:07

Odbrana i poslednji dani

 

Vrpca se, verovali ili ne, može preseći i da bi se označio početak radova iako se neretko dogodi da realizacija istog projekta kasni više godina.

Otvaranje mostova i fabrika, puteva i deonica puteva, sajmova i izložbi, parada i vašara, vrtića i škola, trafo-stanica deo su širokog asortimana “otvaranja” koje političarima tradicionalno služi u svrhu političke kampanje.

Nekoliko meseci pred izbore “otvaranja” postaju učestala, gotovo svakodnevna, a političari se sa šlemovima na glavama, okruženi svitom saradnika i simpatizera šepure pred televizijskim kamerama i objektivima fotoreportera. (Blic, 09.10.2011. – Sezona šlemova i sečenja vrpci)

Ja stvarno ne znam ko je luđi: da li ova naša politička ‘elita’ ili MMF što im dade još jednu milijardu eura da potroše na političku kampanju? Kupovinom socijalnog mira neće se ništa promeniti u Srbiji, i tu lekciju smo već ponovili mnogo puta… Doduše, ovaj put izgleda neće biti povećanja plata u javnom sektoru ili pak viših penzija, možda će vlast dati nešto siromašnim u vidu jednokratne finasijske pomoći. Šta da se radi, kriza je, verovali ili ne, i u Srbiji tako da se ne smeju rasipati pare koje smo dobili od MMF-a – na ‘kredu’. Ali zato kada je izgradnja Srbije u pitanju tu se vladajuće političke stranke polomiše od posla. Otvaraju se mostovi, već sto puta otvoreni auto-put, škole, sportske hale itd. Ne možeš više ni sopstvenu kuću sazidati ili renovirati  a da ti ne dođe neki vladin zvaničnik da je svečano otvori i pusti u funkciju ili promet, mislim stvarno… Kada su političke kampanje u jeku onda se gradi i radi na sve strane, ali istina je, naravno, potpuno drugačija. No, kada se pogase svetla i skine šminka, a lažna obećanja razveje realnost, onda valja razumeti da je Srbija zemlja promašenih investicija i uzalud potrošenih para. Zamislite, u Srbiji je, u poslednjih deset godina, potrošeno 60 milijardi eura, a većina ovih para je otišlo u potrošnju, kupovinu socijalnog mira i sl. Doduše, verovatno je lavovski deo ove neverovatne sume završio u džepovima ili pak računima partijskih moćnika koji su se za poslednjih deset godina smenjivali kao na traci.

Za sumu od 60 milijaradi evra koje su u poslednjoj deceniji, prošle kroz budžet Srbije i ruke naših političara, stručnjaci kažu da je moglo da se izgradi najmanje 200 mostova kao što je onaj na Adi ili 30 auto-puteva kao što je Koridor deset.

Puteva i mostova nema, a ni para. A kada poličare pitate gde smo potrošilia pare uglavom dobijate ovaj odgovor. “Pa slušajte i ja se pitam na šta su pare potrošene“, kaže lider Nove Srbije Velimir Ilić. (B92.net, 05.10.2011., Ko je pojeo demokratske milijarde?)

Ima onaj vic kada je Velimir Ilić – Velja, dok je bio ministar za kapitalne investicije, došao u zvaničnu posetu svom italijanskom kolegi. Posle zvaničnog i poslovnog dela pozvao je italijanski ministar Velju da odu do njegove vile i tamo podele čašicu razgovora. Kada su stigli do vile italijanskog ministra Velja nije mogao da veruje: vila od mermera, bazeni, travnjak kao fudbalski stadion, u voznom parku ferariji i lamborđiniji, ludilo… – Jeli Ministre, odakle tebi sve ovo – pitao je Velja svog kolegu diskretno. – Pa vidiš, autoput kojim smo došli sam ja gradio, a niko nije primetio da fali par milimetara asfalta. I tako put po put, auto-put po auto-put i ‘zaradi’ ja sve ovo što vidiš. – A tako se to radi – prokomentarisao je Velja u sebi. Posle nekog vremena dođe taj italijanski ministar u posetu Srbiji i naravno posle obavljenog posla ode pravo kod Velje na ’čast’… Kad tamo ima šta da vidi: vila veća od njegove u Italiji, bazen veličine omanjeg jezera, autopark sa najskupljim automobilima itd. – Pa otkud tebi ovo Veljo – upitao je italijanski ministar potpuno šokiran onim šta je video. – Da li se video auto-put sa kojim smo došli ovamo? – upitao je Velja namigujući Italijanu. – Ne, nisam – odgovorio je on. – E pa eto otkud… – rekao je Velja.

60 milijardi eura! Trebalo je to i potrošiti… Verujem da su vlastodršci u Srbiji morali da organizuju i pomoć ‚sa strane’ kako bi potrošili ovu ogromnu sumu. Neverovatno, kakva stoka alava i bezobrazna. Sada nam razni ’stručnjaci’ i državni ekonomisti objašnjavaju kako smo svi krivi zbog toga što su ovolike pare proćerdane. Naprosto država je trošila ono što nema i živeli smo na višem standardu od onog na kojem u stvari jesmo. Samo volio bi da mi neko pojasni o kom višem standardu se ovde priča? Dok ste trošili milijarde nemilice, a nama bacali mrvice sa stola – da li je to vreme ’boljeg’ standarda, to jeste standarda kojeg ste vi ’pumpali’ da biste nam zamazali oči? I sada niko ništa ne zna… Trošilo se pa i potrošilo, a onda se zadužilo pa i to potrošilo i tako do dana današnjeg. Razni Mrkonjići, Pajtići, Tadići otvaraju mostove i puteve koji ne premošćuju ništa i ne vode nigde. Srbija je pokradena, osiromašena i bedna, a sve su prilike da ćemo sve to i našim unucima ostaviti u amanet. I zato mi se redovno povraća od ’likova’ koji drve o Kosovu ili pak nariču nad tragičnom sudbinom srpskog naroda. Sve go lopov do lopova! Tipičan primer srpskog patriote, koji, dok jeca nad sudbinom svog naroda gura vam ruku u džep, je sadašnji ‘vođa otpora’ na severu Kosova – Zvonko Veselinović. Ovaj arhi-nevaljalac  je toliko moćan i bahat da se usuđuje da preti i pojedinim srpskim političarima koji nisu na nivou patriotskog  zadatka… Postoji osnovana sumnja da je taj Veselinović povezan i sa paljenjem graničnog prelaza Jarinje, a dovodi se i u vezu sa skorašnjim napadima na vojnke KFORA. Takođe postoji osnovana sumnja da ovaj čovek radi prljave poslove za državu, to jeste švercuje benzin, i ko zna šta još,  širom Kosova. A kada su u odbranu ovog ‘patriote’ ustali Ivica Dačić – ministar policijski, ali i Aleksandar Vučić – visoki funkcioner SNS-a, onda mi je jasno da se ovde radi o lopovluku i mutnim radnjama.

 – Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je kao netačne, politički nekorektne i neodgovorne navode da Zvonko Veselinović rukovodi protestima Srba na severu Kosova. Lider miloševićevih socijalista je optužbe protiv Veselinovića okarakterisao kao napad na čitavi srpski narod. Istovremeno kontroverzni Veselinović otkrio da su alternativne puteve oko baze Kfora probijale srpske državne firme.

“Mi Srbi smo sami sebi najveći neprijatelji i ovakva tvrdnja je neistina i to je teška optužba na račun svog naroda”, izjavio je Ivica Dačić.

“Zvonko Veselinović je privođen i hapšen davno, pre nego što sam ja postao ministar, ali Srbija nema policiju na severu Kosova. Bio bih radostan da ona funkcioniše na severu Kosova”, rekao je Dačić.  (E-novine, 08.10.2011. – Veselinović – kriminalac pod zaštitom države)

Koliko puta smo već videli ovaj scenario? A kada Veselinović ’padne’ onda će svi da peru ruke od njegovih kriminalnih radnji. Nit’ luk jeo nit’ luk mirisao – oprobana fora. Naravno, dok je biznis u toku Veselinović će biti zaštićen, a posle šta mu bog da… Za sada Veselinović ’kupuje vreme’, sebi i svojim poslodavcima, igrajući ulogu patriote i žrtve.

“Ukoliko državni organi Srbije imaju bilo kakve dokaze da sam nešto pogrešio i skrivio, osim da sam Srbin, ja sam im na raspolaganju 24 sata. Doći ću gde god treba, daću izjavu i argumentima demantovati optužbe. I Kosovska policijska služba zna gde me može naći, imaju moju adresu na kojoj se vodim u ličnoj karti. Spreman sam da odgovaram za svoje postupke, ali samo državi Srbiji, jer jedino nju priznajem. Kosovsku kvazidržavu ne priznajem”, rekao je Veselinović u svom prvom razgovoru za neku medijsku kuću, očigledno igrajući na staru kartu patriotizma kao najboljeg sredstva za opravdavanje svojih poslova sa one strane zakona.

On tvrdi i da nema nikakve veze s paljenjem Jarinja krajem jula jer, gle čuda, tada uopšte nije bio tamo! (E-novine, 08.10.2011. – Veselinović – kriminalac pod zaštitom države)

I da li se ima smisla više pitati: gde su i kako su nestale tolike milijarde eura? Dokle ćemo trpiti lopovluk pod zaštitom države i patriotizma?  Ove jebane klero-naci kleptokratije! Sve su nam uzeli, a sada smo i mi krivi jer smo pristali na ćutnju radi nekih bednih crkavica koje su nam dali. Tako je, dobro ste čuli/pročitali: krivi smo mi zato što smo ćutali!


 
 

 

 

Tagovi:
Autor/ica 11.10.2011. u 10:07