Nulti korak u reformama

Željko Pavićević
Autor/ica 5.9.2014. u 10:36

Izdvajamo

  • U stilu dr Ogulina Ćulibrka Ogla, za novi Vučićev eksperiment:"Srbija, moja prćija sa gradom na vodi", nisu Vam potrebne stručne i političke kvalifikacije tako da ih možete odmah bačit.

Povezani članci

Nulti korak u reformama

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

“Kandidat za ministra privrede nema ni stručne ni političke kvalifikacije i biće samo nova marioneta Aleksandra Vučića.” – od Zorana Živkovića.

Iako se krizi duplog dna dno ne naslućuje, a Vujovićeva stolica još nije o’ladila kako valja, na vidiku se pojavio novi “ekspert”. Istovremeno histeričnom ponašanju, bolesno ambicioznog premijera “zemlje seljaka na brdovitom Balkanu”, nema kraja. Nakon što je oduševio Berlin Programom u pet tačaka, on je nastavio sa oduševljavanjem srbijanske javnosti. Ovaj put to mu je uspelo sa izborom četvrtog ministra u ringišpil vladi crveno – crne koalicije.

U Srbiji je “uspešan privrednik” ustvari biznismen brokerskog mentaliteta i investicione kratkovidosti, obično obrazovan na fakultetu “sumljivogmorala”. Tako je jedan uspešan privrednik postao najpre politikant, a zatim spletom čudnih okolnosti i ministar impotentne i veoma ranjive privrede. Šta je to toliko ambiciozno i vizionarski u gospodinu Sertiću video premijer Vučić?

Sertić nema apsolutno nikakve stručne kvalifikacije da se suoči sa strukturnim problemima privrede Srbije. Ukoliko izuzmemo njegove poslovne aktivnosti tokom 90-ih godina prošlog veka (mnogima smo ih oprostili, pa što ne bismo i njemu) i ostanemo u ovom milenijumu, baviti se uređenjem enterijera, građevinskim radovima, konsaltingom i trgovinom zarad ličnog, a ne društvenog interesa, nije nešto što je od “privrednog značaja”. Ovo su poslovi kojima se, manje-više, bavio svaki uspešan privrednik u Srbiji. Milan Beko bi mogao opasno da se naljuti na premijera jer je daleko “uspešniji” privrednik od Sertića, a ponuđeno mu je da rešava probleme sa “vozovima”.

Takođe, Sertić nema nikakve političke kvalifikacije, izuzev funkcije predsednika Saveta za mala i srednja preduzeća i preduzetništvo u premijerovoj stranci. Čak i to što je bio predsednik Privredne komore Srbije je potpuno degutantno, jer od svega onoga što je navodno planirao da uradi sa komorskim sistemom nije uradio ništa. Ceo njegov posao se sveo na razgovoresa velikim brojem privrednika i detaljno sagledavanje aktuelne privredne situacije. Čovek bi stekao utisak da je u najgorem slučaju pao s Marsa. U ovakvim okolnostima, sa ovakvom ekspertizom, budući ministar bi, u najboljem slučaju, stanje u srbijanskoj privredi mogao da održi na sadašnjem nivou i to pod uslovom da ga u tome ne omete “viša sila”. Ako sledimo onu narodsku “s konja na magarca”, Radulović i Vujović bi na ovakav premijerov izbor morali da reaguju u najmanju ruku zbog povrede časti.

Privreda Srbije je u dubiozi. Ekonomske reforme zahtevaju konceptualno raznovrsniju platformu i vizionarski tim sačinjen od privrednika i eksperata. Takav tim može da vodi lav, a nikako ovca. Zar ne bi bilo logično, kako je napisao jedan istaknuti srbijanski ekonomista, da privredu jedne zemlje vodi strateg, odnosno čovek koji je u stanju da stvori nešto što ne postoji, ali je unosno i moguće? Da ne idemo toliko daleko. Možda bi nam bio dovoljan neko ko je već upoznat sa aktuelnom privrednom situacijom, upoznat sa scenarijima privrednog razvoja “šampiona tranzicije”, svestran i kompetentan da primenjena znanja i stečena iskustava u praksi ukomponuje u stvaranje novog sistema aktivnosti u cilju privrednog razvoja zemlje. Izborom Željka Sertića za ministra privrede, Aleksandar Vučić pravi „nulti korak“ u reformama i iskorak u daljem urušavanju sistema vrednosti u Srbiji.

Za sam kraj, u stilu dr Ogulina Ćulibrka Ogla, za novi Vučićev eksperiment:”Srbija, moja prćija sa gradom na vodi”, nisu Vam potrebne stručne i političke kvalifikacije tako da ih možete odmah bačit.

Željko Pavićević
Autor/ica 5.9.2014. u 10:36