Novi serijal na RTRS-u: Čuva Mile svoje volove

Predrag Blagovčanin
Autor/ica 22.9.2015. u 09:52

Izdvajamo

  • Prema dostupnim podacima iz imovinskih kartona prema pisanju CIN-a, Milorad Dodik prima mjesečnu platu kao predsjednik RS-a 3.899 KM. U imovinskom kartonu iz 2010. i 2014. navedeni su prihodi od poljoprivrede od 100.000 KM, iznajmljivanja kuće od 100.000 KM, dok je njegova supruga Snježana od poljoprivrede ostvarila iznos od 45.000 KM. Supruga posjeduje i zemljište u Laktašima vrijedno 70.000 KM, dok Dodik u suvlasništvu sa suprugom posjeduje kuću, zgradu i zemljište u vrijednosti od 300.000 KM u Gradišci, kao i stan od 55 kvadrata u Laktašima. Dodik posjeduje dva stana od 77 kvadrata u Beogradu, kuću u Srbiji od 1.700.000 KM. Supruga Snježana posjeduje poslovni prostor vrijedan 100.000 KM u BiH, zemljište u Laktašima od 19.000 KM i još mnogo toga. Dodik, između ostalog, posjeduje automobil od 40.000 KM, supruga od 25.000, a sin Igor od 50.000. Dodikov sin vlasnik je kompanije Fruit Eco, koja se bavi voćarstvom, a kćerka Gorica je vlasnica firme Trinity Media & Consulting za Marketing/PR/Consulting. Kada je u pitanju ušteđevina, Dodik na računu Nove banke ima 49.141 KM, a sin Igor 22.000 u Erste banci.

Povezani članci

Novi serijal na RTRS-u: Čuva Mile svoje volove

„U svijetu postoji Miloradovo carstvo, a u tom carstvu stanuje stranačko drugarstvo. U njemu je sve lepo, u njemu je sve prosperitetno, u njemu se sve Miloradovom referendumu raduje.“

Piše: Predrag Blagovčanin

Hoće li RTRS u jesenjoj programskoj šemi krenuti sa novim epizodnim serijalom za djecu, omladinu, zaposlene u stabilnim institucijama R. Srpske te zadovoljnim penzionerima pod nazivom „Miloradovo i Miloradovo Carstvo“? Ostaje nam da vidimo.

Ali sudeći po nedavno održanim protestima protiv neobjektivnog informisanja i uređivačke politike RTRS-a, održanim naravno, kako su nas objektivno informisali od strane neprijatelja R. Srpske, novi serijal u prime timu samo za izborno tijelo ovog entiteta, uopšte nije upitan.

Jer sasvim realno posmatrajući, ne postoji drugo mjesto niti druga frekvencija sa koje bi Milorad Dodik i ostatak SNSD-a mogao istinito i transparentno prikazati vlastite napore za staranje bolje Srpske kao ni prezentirati zadovoljnim i presretnim gledaocima rezultate datih izbornih obećanja.

Obzirom da na RTRS-u, javnom emiteru finansiranom iz budžetskih sredstava u programskoj šemi nema dovoljno slobodnog prostora kako bi se evocirale uspomene iz prošlosti, a pogotovo iz izborne kampanje za opšte izbore 2014. godine ovu priliku ćemo iskoristiti kako bi vas podsjetili na razloge zbog kojih nas Milorad Dodik sa ostatkom svoje vesele družine krupnim koracima vodi ka svjetlijoj, ljepšoj i sigurnijoj budućnosti.

S dokumentom „Nova ekonomska politika za izlazak iz krize“  prezentiranim kroz izbornu kampanju  u kojem su jasno definirane smjernice rješavanja problema poput parafiskalnih nameta, pooštravanja poreske discipline, suzbijanja sive ekonomije, pojednostavljivanja procesa registracije firmi, stvaranja ambijenta za ulaganje stranih investitora te revitaliziranja sektora poljoprivrede i razvoja petogodišnjeg plana u kojem je bilo planirano ulaganje 2 milijarde KM,  SNSD pod vodstvom Milorada Dodika izborio je nove četiri godine mandata.

Nažalost, ova informacija nije sasvim istinita. Pitanja ekonomije, razvoja privrede, nezaposlenosti tačnije kompletan dokument „Nova ekonomska politika za izlazak iz krize“ bili su van fokusa izborne kampanje.

SNSD je svoju izbornu kampanju kao i do sada fokusirao na oprobani recept. Nacionalistička retorika, milion puta ponovljene priče o jačanju i nezavisnosti R. Srpske, prenosu nadležnosti sa državnog na entitetske nivoe, raspisivanju referenduma o nezavisnosti, pravosuđu, odbrani manjeg bh. entiteta od stranih plaćenika, domaćih izdajnika, islamskih terorista, opozicionih stranaka i nezavisnih medija.

Oprobanom nacionalističkom retorikom kao i audio snimkom, dokazanom kupovinom poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, SNSD pod vodstvom  Milorada Dodika još jednom je pokazao koliko birače interesuju stvarni egzistencijalni problemi sa kojima se svakodnevno susreću.

Iz tog razloga analizirat ćemo data obećanja kandidata SNSD-a i predsjednika RS-a Milorada Dodika zbog kojih mu je narod sa memorijom nadprosječno inteligentne zlatne ribice još jednom dao podršku na izborima.

Referendum

Ilustracija: Šukrija Meholjić

Referendumu o nezavisnosti Republike Srpske, o pravosuđu BIH, o gradonačelniku Trebinja, o ulasku u NATO, o zaštiti ugroženih republičkosrpskih vrabaca najavljivan je minimalno 50 puta u periodu dolaska Milorada Dodika na vlast do danas.

Sasvim je jasno da bilo kakav referedum organizovan i najavljivan od Milorada Dodika nikad neće biti održan.  A po nepisanoj matrici  pitanje referenduma prezentuje se svaki put kao najjeftiniji pokušaj skretanja pažnje građana Republike Srpske sa stvarnih problema ovog entiteta.

Zadnja referendumska akrobacija Milorada Dodika o Sudu i Tužilaštvu BiH eksplicitno pokazuje nedosljednost prema vlastitom biračkom tijelu kao i prema arhivi RTRS-a koju definitivno nećemo vidjeti.

Da se podsjetimo: upravo su poslanici SNSD-a 2002. i 2003. godine glasali za uspostavljanje Suda i Tužilaštva BiH. Također veoma zanimljiv je i navod iz izbornog programa ove stranke iz 2006. godine gdje se traži visok stepen odgovornosti i profesionalizma u Sudu i Tužilaštvu BiH te osposobljavanje okružnih sudova za suđenje za ratne zločine po mjesnoj ili stvarnoj nadležnosti ili pred sudom BiH.

Naknadna retorika o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH počinje u trenutku kada tužilaštvo BiH pokreće istragu protiv Milorada Dodika zbog zloupotrebe položaja i sumnji za korupciju prilikom izgradnje administrativnog centra i autoputa Banja Luka- Gradiška.

A o tome kako će Milorad spasiti i zaštititi građane njegovog entiteta od zločestih stranaca, tajnih agenata i domaćih izdajnika koji žele urušiti Republiku Srpsku koju je Milorad gradio švercom cigara i goriva već su otpjevani mnogobrojni epovi poput legendarnog „Čuva Mile naše Volove”. Međutim, ne bi bilo loše da se podsjetimo kako je uopšte jedan od najotpjevanijih srpskih junaka došao u poziciju da brani i čuva svoj narod.

Čuvar nacionalnih interesa srpskog naroda u Bosni i Hercegovini na vlast je došao upravo zahvaljujući međunarodnoj zajednici i stranim faktorima. Od 1998. godine pa do danas Milorad Dodik doživio je političku transformaciju kojom se može pohvaliti veoma mali broj svjetskih političara. Od domaćeg izdajnika, američkog špijuna do republičkosrpskog vožda trebalo mu je samo petnaestak godina.

Čovjek koji je svoju političku karijeru započeo izjavama poput “Republika Srpska nije država”, da je “bolje biti entitet u BiH, nego provincija u Srbiji”, da su “krivci za dešavanja u BiH nacionalističke stranke”, da “Radovan Karadžić mora odgovarati” ili poput one o Vojislavu Šešelju kojem je Milorad tada poručio da mu treba “trajno zabraniti da dolazi u RS” te da bi RS bilo “bolje pod američkom okupacijom, nego sa Šešeljem”, u proteklom periodu izgubio se u nacionalističkoj retorici te je očigledno shvatio sav ekonomski potencijal medijskog i javnog srbovanja.

Prema dostupnim podacima iz imovinskih kartona prema pisanju CIN-a, Milorad Dodik prima mjesečnu platu kao predsjednik RS-a 3.899 KM. U imovinskom kartonu iz 2010. i 2014. navedeni su prihodi od poljoprivrede od 100.000 KM, iznajmljivanja kuće od 100.000 KM, dok je njegova supruga Snježana od poljoprivrede ostvarila iznos od 45.000 KM. Supruga posjeduje i zemljište u Laktašima vrijedno 70.000 KM, dok Dodik u suvlasništvu sa suprugom posjeduje kuću, zgradu i zemljište u vrijednosti od 300.000 KM u Gradišci, kao i stan od 55 kvadrata u Laktašima. Dodik posjeduje dva stana od 77 kvadrata u Beogradu, kuću u Srbiji od 1.700.000 KM. Supruga Snježana posjeduje poslovni prostor vrijedan 100.000 KM u BiH, zemljište u Laktašima od 19.000 KM i još mnogo toga. Dodik, između ostalog, posjeduje automobil od 40.000 KM, supruga od 25.000, a sin Igor od 50.000. Dodikov sin vlasnik je kompanije Fruit Eco, koja se bavi voćarstvom, a kćerka Gorica je vlasnica firme Trinity Media & Consulting za Marketing/PR/Consulting. Kada je u pitanju ušteđevina, Dodik na računu Nove banke ima 49.141 KM, a sin Igor 22.000 u Erste banci.

Naravno podaci koje ste upravo pročitali su samo oni koji su prijavljeni a o nelegalno stečenoj imovini i sredstvima na inostranim računima jednog dana pisat će Tužilaštvo BiH ili tužilaštvo s neke druge distance.

A o tome kako izmanipulisani glasači Milorada Dodika žive vidjet ćete u novoj epizodi Miloradovog carstva kada reporteri RTRS-a uzlete avionom Sky Srpske sa aerodroma u Trebinju pa u niskom letu snime mrežu autoputeva hidro i termocentrala dok im sa uređenih republičkosrpskih poljoprivrednih dobara građani veselo mašu bijelim glasačkim listićima.

Predrag Blagovčanin
Autor/ica 22.9.2015. u 09:52