Nove tenzije na Kosovu: Dačić: Izbori na Kosovu nisu sporni, Jahjaga:Srbija izaziva nestabilnost

Autor/ica 17.3.2012. u 11:12

Nove tenzije na Kosovu: Dačić: Izbori na Kosovu nisu sporni, Jahjaga:Srbija izaziva nestabilnost

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je predsednica Skupštine raspisala izbore na Kosovu i Metohiji i da je time “svaka priča završena”.

 

On je rekao da je bilo pritisaka međunarodne zajednice da se izbori na Kosovu ne raspisuju.

“Srbija apsolutno ne želi da razgovara o tome da li treba da raspisuje izbore na Kosovu i Metohiji. Do sada su ti izbori bili održavani 12-13 godina i ne znam zašto bi oni sada bili sporni”, dodao je Dačić.

Povodom izjave izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina da će biti problem ako Srbija održi izbore na Kosovu, Dačić je rekao da to nije pitanje na koje Kacin treba da daje odgovor.

“Neće valjda naša država da pita nekoga spolja da li da raspiše izbore. Srbija je država čiji suverenitet treba da se poštuje, a Kosovo nije država zbog toga što je ne priznaje ona instituicija koja to treba da uradi Ujedinjene nacije”, rekao je Dačić.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga zatražila je od visokih evropskih zvaničnika i predstavnika pet država Zapada da spreče održavanje izbora na Kosovu.

 
Atifete Jahjaga
Atifete Jahjaga

Jahjaga je, kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, pismo uputila predsedniku Evropskog saveta Hermanu van Rompeju, visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i predstavnicima SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije.

“Pišem da bih izrazila svoje duboko uznemirenje najavama Republike Srbije da će održati lokalne izbore i na teritoriji Republike Kosovo, kojima gazi suverenitet moje države, snažno dovodi u pitanje teritorijalni integritet i pokušava destabilizaciju Kosova”, navodi se u pismu.

Atifete Jahjaga je dodala da Priština ne može da dozvoli “nijednoj stranoj državi, niti njenim predstavnicima koji upravljaju paralelnim strukturama” unutar Kosova da “organizuju bilo kakve izbore bilo gde u Republici Kosovo”.

Prema njenim rečima, bilo koji pokušaj Srbije da organizuje izbore na Kosovu “gazi međunarodne norme i zakone, kao i osnovne evropske standarde” pa su ti pokušaji neprihvatljivi i ilegalni.

U pismu se takođe navodi da institucije Kosova prihvataju međunarodne standarde da građani sa dvojnim državljanstvom imaju pravo da glasaju na nacionalnim izborima i institucije Kosova izražavaju volju da poštuju ta prava.

“Mi radimo na pronalaženju praktičnih rešenja koja su u skladu sa evropskim standardima, međunarodnim zakonima i Ustavom Kosova, ali ne možemo da prihvatimo bilo kakav izborni proces koji se organizuje na teritoriji Republike Kosovo koji minira njegovu nezavisnost”, navela je Jahjaga.

Kosovska predsednica u pismu ističe kako se lokalni ili bilo koji drugi izbori na Kosovu zakazuju od strane institucija zemlje u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova i odvijaju se na celoj teritoriji.

“Održavanje izbora Republike Srbije na teritoriji Republike Kosovo znači vraćanje unazad napora međunarodne zajednice i građana Kosova koji su poslednje dve dekade radili izuzetno mnogo na povratku normalnosti u region. To je istovremeno povratak retorici i delovanju prošlosti koje nisu u saglasnosti sa ponašanjem zemlje koja stremi učlanjenju u EU”, navela je ona.

Atifete Jahjaga je dodala da je najava održavanja srpskih izbora na Kosovu izazvala tenzije među građanima koji su dugo radili kako bi stvorili nezavisnu državu zasnovanu na građanskim načelima i koji nastavljaju da preduzimaju značajne korake na izgradnji države koja se zasniva na ravnopravnosti.

Ona je ocenila da tolerisanje akta koji je preduzela Srbija takođe dovodi u pitanje dijalog koji pomaže EU i ostvarivanje svih sporazuma koje su postigli Kosovo i Srbija.

“Pozivam EU i celu međunarodnu zajednicu da pokažu odlučnost i ne dozvole održavnje ovih izbora na teritoriji Republike Kosovo. Republici Srbiji treba da se jasno stavi do znanja da je jedan od ključnih zahteva na njenom putu ka EU princip poštovanja dobrosusedstva”, navela je predsednica Kosova.


Autor/ica 17.3.2012. u 11:12