Nova Vlada mora hitno izvršiti prijenos vlasti

Autor/ica 23.3.2011. u 12:33

Nova Vlada mora hitno izvršiti prijenos vlasti

SARAJEVO – Ivo Komšić, dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu, u intervjuu za Dnevni list govori o formiranju vlasti, problemima koji su “pritisnuli” Federaciju te poručuje članovima nove Vlade Federacije da što prije preuzmu vlast i počnu vladati.
Nekadašnji visoki dužnosnik SDP-a ne misli kako treba prozivati SDP zbog formiranja.

Federacija je napokon dobila vlast. Je li se ipak moglo sve drukčije odraditi pa da bude više zadovoljnih stranaka nego poraženih?
– Naravno da jest. Vlast se praktično formira nakon izbora, ali se politički priprema prije izbora i u samoj izbornoj kampanji. Već u toj fazi stranke moraju iskazati svoje namjere i formirati formalne i neformalne saveze i odgovorno se boriti za njih. Međutim, to nije dio naše političke kulture. Kod nas ne postoje predizborni savezi i koalicije koje olakšavaju formiranje vlasti poslije izbora, a ako postoje, one su formalne, a ne stvarne, one su bez odgovornosti. HDZ 1990. nije prevario samo svoje partnere, nego i birače. U demokratskom i samosvjesnom društvu ta bi stranka za sva vremena bila pobrisana iz političkog života.

Želite li reći da je HDZ 1990. najodgovornija za ovo stanje u kojem smo se našli?

– Sigurno je da je ova stranka najodgovornija. Osim prijevare koju su napravili oni su stvorili politički privid koji se sada pretvara u stvarnost. Privid se sastoji u tome da HDZ-ov dvojac ima apsolutnu nacionalnu podršku. To nije točno. Prvo, više od 50 posto hrvatskog biračkog tijela nije izišlo na izbore. Od dijela birača koji su izišli, HDZ BiH je dobio tek nešto više od 50 posto. Postoci HDZ-a 1990. koje ovaj dvojac sebi pripisuje nisu njihovi. Ovi postoci su dobiveni s drugim strankama, u kampanji koja je bila u potpunoj suprotnosti s HDZ-om BiH. Dakle, HDZ BiH, a s njima i HDZ 1990. imaju podršku samo četvrtine hrvatskog biračkog tijela i samo polovicu biračkog tijela koje je glasovalo. Da je HDZ 1990. ostala u predizbornoj koaliciji s HSP-om BiH, ovih problema sada ne bi bilo. Svi koji su izvršili pritisak da se ova koalicija razvrgne, a ti su i iz BiH i izvan, odgovorni su za ovo stanje. Oni nemaju moralno pravo liti suze nad postojećim političkim stanjem i nad hrvatskim narodom. Time ga samo raspamećuju.

A zar odgovornost nije i na SDP-u?

– SDP-u se ne može prigovoriti što želi formirati parlamentarnu većinu. To je besmisleno jer je izborni cilj svake stranke formiranje većine. Smatram da SDP snosi dio odgovornosti za ukupnu političku klimu u državi. Neki njihovi strateški potezi su bili pogrešni. Čak su oni dali krila HDZ-u u predizbornoj kampanji. Odgovorni su također što danas nemaju prave političke partnere za vlast. Takvi partneri se dobivaju prije izbora. Sve ponude te vrste oni su odbili.

Može li nova vlast u FBiH funkcionirati i rješavati nagomilane i ozbiljne probleme?

– Ne razumijem zašto nova vlast ne bi mogla funkcionirati. Zar netko može pomisliti da bilo koja vlast može biti gora od prethodne osmogodišnje. Oni su uništili sve. Zadužili su Federaciju za cijeli jedan proračun, gospodarstvo su raznim opterećenjima, što fiskalnim, što kvazifiskalnim, doveli do izdisaja, stvorili su ogroman parazitski društveni sloj koji živi od tuđeg rada, donijeli zakone koji su destimulativni za domaće i strane ulagače, producirali ogroman i nefunkcionalan državni aparat, javne investicije su kriminalne i zato neučinkovite, itd. itd. Nova vlast, dakle, ne počinje od nule nego daleko ispod nule. Postojeće stanje samo joj govori što treba raditi i na što se fokusirati. Radi toga ona ne smije oklijevati, ne smije se zaplesti u rasprave o legitimnosti i legalnosti jer bi tako produljila stanje koje traje od izbora do danas. Ona mora izvršiti prijenos vlasti hitno, preuzeti vlast i početi vladati, bez obzira tko je u vlasti. Ova država i njezini građani ne mogu čekati, inače bi mogli biti svi zbrisani, po već oprobanim modelima u svijetu.

Što ako stara vlast ne želi predati vlast?

– Svaka parlamentarna većina koja se uspije formirati ima legitimitet. Inače su izbori besmisleni. Legalnost može biti povrijeđena samo ako se ne poštuju procedure propisane za postizborno formiranje vlasti. Ali to ne može procjenjivati ni stara ni nova vlast. Postoje institucije koje se time bave, ako postoji sumnja u to. Zna se kako država postupa: žalba na rješenje ne odgađa izvršenje. Većinu su mogle formirati i dva HDZ-a. Nije jasno zašto to nisu uradili nego su išli na opstrukciju pri formiranju županijskih skupština. Ako je istina što kažu o izbornim rezultatima, zašto nisu formirali Dom naroda Federacije u kojem bi imali većinu, a onda i sva druga tijela vlasti.

Prijeti se bojkotom Vade FBiH i novim izborima. Smatrate li to ozbiljnim prijetnjama?

– Pri svakom bojkotu treba biti oprezan i pitati se koja je korist od njega, a koja šteta. Bojkot nije sredstvo za rješavanje pravnog spora, a ako se osporava legalnost vlasti, onda je to pravni spor. Pravni spor rješavaju institucije prava u državi nadležne za to, a ne političari, prosvjednici i sl. – To je dilentatizam. I ne samo to. Bojkot vlasti koji nije u okviru pravnog sustava, također je narušavanje tog sustava i može biti predmet tog sustava. To se kod nas već jednom dogodilo.

Ako HDZ ustraje na prijetnjama, ulaze li Hrvati u opasni sukob s međunarodnom zajednicom i je li to možda sinkronizirano s Dodikom, kako neki analitičari tvrde?

– Bez obzira što netko nastupa u ime naroda i bez obzira s kime sve ulazi u sukob, narod ne ulazi u sukob ni s kim. Njegova stranka može ući u sukobe. Ako neke županije s hrvatskom većinom ne formiraju vlast ili bojkotiraju višu razinu vlasti, oni će samo naštetiti sebi jer će ostati bez proračuna i pristupa raznim fondovima. Takva izolacija će dovesti do gospodarske blokade tih županija i do gospodarskog kolapsa. Time će se samo ugroziti Hrvati kao većinski dio stanovništva u tim regijama, a neće se uvesti u sukob s međunarodnom zajednicom. Nitko se iz te zajednice neće obazirati na to. Što se tiče političke koordinacije Dodik – Čović, poznato je i evidentno da ona funkcionira. Dodik ima veći utjecaj na hrvatsku politiku nego ijedna hrvatska stranka. Međutim, Dodiku se ne može vjerovati. Moja je procjena da će on Čovića ostaviti na pola puta. Treba očekivati da će Dodik biti kooperativan pri formiranju državne vlasti. Dodik zna ono što Čović neće da zna, i on ima drukčiji interes. On zna da funkcioniranje RS-a ovisi o državnoj vlasti i ima interes da u toj ovisnosti funkcionira RS. Čovića ne interesira FBiH kao entitet. Njegov je stvarni interes treći entitet. Dodiku je treći entitet samo sredstvo za destabilizaciju FBiH i jačanje RS-a. On se time politički poigrava. On se zabavlja.

Nema vremena za odlaganje

U ovakvom odnosu snaga i narušenih odnosa teško je zamisliti brzo formiranje vlasti  na državnoj razini?
– Sadašnja destabilizacija države je trenutačna, ma koliko izgledala ozbiljna. Ako se vlast brzo i odlučno formira (uz sve procese preispitivanja njezine legalnosti, što se legitimno može pokrenuti, ali i trajati dosta dugo), ako krene raditi svoj posao, ovo trenutačno osporavanje ne bi trebalo dovesti do kaosa. (Ne treba zanemariti američku službenu izjavu da oni HDZ vide u oporbi). Ako Vlada ne bude učinkovita i brza, onda može biti ozbiljnije poljuljana. Stanje u gospodarstvu je katastrofalno, nema investicija, socijalni sektor je neuređen, nezaposlenost je nepodnošljiva, besperspektivnost omladine je njihovo mentalno stanje… Ako se proračun punio represivnim mjerama, a izvršavao kreditima, imat ćemo stvarni i nerješivi kaos koji s izbornim legalitetom i legitimitetom Vlade neće imati nikakve veze. Vlada nema vremena za odlaganje, bez obzira na njezinu pravnu vjerodostojnost, bez obzira koliko će dugo funkcionirati. Tada će građani na nju izliti svoj gnjev i nezadovoljstvo.

Razgovarao: Antun Mrkonjić
 

Dnevni list

Autor/ica 23.3.2011. u 12:33