Nobilo: Za ubistvo Đurekovića krivi Srbija i Crna Gora

tačno.net
Autor/ica 4.1.2014. u 15:19

Nobilo: Za ubistvo Đurekovića krivi Srbija i Crna Gora

ZAGREB – Ante Nobilo, advokat nekadašnjeg jugoslovenskog, a potom i hrvatskog obavještajca Josipa Perkovića, tvrdi da hrvatske bezbjednosne službe nisu učestvovale u ubistvu političkog emigranta Stjepana Đurekovića, već da su za to odgovorne Srbija i Crna Gora.

Nobilo je za 24sata TV rekao da to tvrdi na osnovu fakata prikupljenih tokom boravka u Srbiji i da raspolaže svim imenima umiješanih u to krivično djelo.

“Pokušaćemo da dokažemo da hrvatske službe bezbjednosti u tome nisu učestvovale. To je historijska istina. Daćemo dovoljno dokaza i pokazaćemo koje su institucije u tome učestvovale”, rekao je Nobilo.

Tvrdi, takođe, da je prema hrvatskom zakonodavstvu u predmetu Đureković nastupila zastarjelost i da ona mora biti prepreka izručenju njegovog klijenta.

Nobilo kaže da Perković ne zna ko je ubio Đurekovića i najavljuje da će se, u slučaju da sud donese odluku o izručenju, oni boriti, prenose agencije.

“Ako bude donijeta takva odluka, idemo u boj, idemo u sudski postupak. Nijemci relativno brzo rade postupke i za pet do šest mjeseci sve bi moglo biti gotovo. A u tom smislu više nema štednje, ‘pucaćemo’ iz svih oružja”, rekao je Nobilo, a prenijeli hrvatski mediji.

Kaže da su se političari previše bavili ovim slučajem.

“Jedan pravosudni slučaj oni su pokušavali da riješe političkim sredstvima pa su mijenjali zakone i slično. Sa 1. januarom cijela stvar je postala pravosudna i svi su odahnuli”, rekao je Nobilo.

Đureković je ubijen 1983. godine u blizni Minhena.

Vijesti.ba

tačno.net
Autor/ica 4.1.2014. u 15:19