Njemačka zora u splitskoj luci

Predrag Lucić
Autor/ica 26.9.2013. u 09:59

Njemačka zora u splitskoj luci

Je li neki hrvatski domoljub našao za shodno da pismom obavijesti Viviane Reding i o slučaju njemačkoga državljanina koji je nakon izbornoga trijumfa Angele Merkel skočio u more u splitskoj luci i zaustavio trajektni promet?

Piše: Predrag Lucić, Novi list

    – Šta ti misliš, trafikant: zašto je onaj Nijemac skočio u more u splitskoj luci i zašto je puna dva sata odbijao pozive policije da napusti akvatorij?

   – Koji Nijemac?

   – Onaj što ga je posada trajekta »Jadran« u ponedjeljak oko pet sati ujutro uočila u moru i prijavila policiji da zbog njega ne može isplovit. Večernji list piše da su policajci ubrzo doplovili do Nijemca, ali da je on pri svakom njihovom pokušaju da ga nagovore na izlazak iz mora plivao sve dalje i od broda i od obale. To natezanje je trajalo oko sat i pol, a onda je policiji u pomoć stigla i ekipa Lučke kapetanije. Nakon još pola sata nagovaranja i uvjeravanja, Nijemac je popustio i popeo se na jedan od brodova koji su ga došli spasit.

   – I šta je bilo dalje?

   – Na obali su ga ukrcali u auto hitne pomoći i prebacili u bolnicu. Policija još nije utvrdila motive njegova – kako u novinama piše – »suludog čina«, a navodno je prethodnu večer uočen na Rivi, kako »uzrujano i dezorijentirano šeta«.

   – Možda su čovjeka snervali rezultati njemačkih parlamentarnih izbora…

   – Šta se on ima nervirat ako je nakon pobjede Angele Merkel, kako javljaju hrvatske novine u austro-germanskom vlasništvu, »Europa odahnula« jerbo »vodeća zemlja nastavlja po starom«?!

   – Pa možda je baš zato što je skužio u kakvoj se Merkelovini nalazi i odlučio skočit u more.

   – Nije ti ovo, trafikant, nikakva Merkelovina! Vidiš da je i gospođa Merkel tužna i žalosna što je Hrvatska danas daleko od onoga čemu se ona nadala. Čuo si da je izjavila kako će rado posjetit Hrvatsku, ali da Hrvatska prije toga mora ispoštivat sve oko čega se dogovorila s Europskom unijom. Srce mi se cijepalo dok sam gledao kako se našoj Angeli na spomen Hrvatske kvari trijumfalističko postizborno raspoloženje i kako gutajući knedle umjesto pjenušca govori: »Upravo u vezi s Hrvatskom me žalosti što moramo netom nakon pristupanja već ponovno govoriti o tome čega se netko ne pridržava.«

   – Ti, znači, misliš da je taj Nijemac skočio u more u znak sućuti s razočaranom Angelom Merkel?

   – Logičnije mi je da se bacio u lučku fonju zato što je razočaran Milanovićevom nezahvalnošću prema Njemačkoj nego što je dešperan zbog Merkeličine pobjede.

   – Ako ti je to logično, kakve onda logike ima u njegovom izlasku iz mora?! Šta su mu naši policajci obećali da će Hrvatska, bez obzira na to što Milanović laprda, ipak izručit Perkovića?

   – On je izašao samo zato što su ga naši policajci i predstavnici lučkih vlasti mudro i strpljivo uvjeravali, te na koncu i uvjerili kako mu je bolje i pametnije da izađe.

   – A kako ti znaš da mu nisu zaprijetili da će o njegovom slučaju obavijestit gospođu Viviane Reding?

   – Ma kako će je obavijestit? Nazvat je u šest ujutro?

   – Poslat joj opširno pismo, kao što to ovih dana rade svi Hrvati koji drže do svoga domoljublja. Ne bi se morali puno mučit, dovoljno bi bilo da prepišu najpotresnije dijelove pisma što ga je potpredsjednici Europske komisije sročio Vladimir Gredelj. Naprimjer… evo slušaj ovaj ganutljivi ulomak: »Poštovana gospođo Reding, jedan sam od onih mnogobrojnih građana koji osjećaju zahvalnost zbog svega što ste učinili da bi Hrvatska danas bila dio europske obitelji. I znam da niste jedini. Zbog toga me sram što se moj premijer ne zna ponašati i na taj način kompromitira sve ljude, prijatelje Hrvatske u EU, koji su skeptike unutar EU-a spram proširenja na zemlje poput Hrvatske, uvjeravali da Hrvatska to zaslužuje i da je uistinu spremna prihvatiti pravila EU-a i to ne samo ona pisana. Sram me da smo, premijerovim promašenim stavovima, ostavili dojam nezahvalnosti, nedosljednosti te poznate balkanske osobine te u određenoj mjeri doveli u pitanje Vaš ugled i vjerodostojnost, našeg velikog prijatelja Njemačke i drugih prijatelja Hrvatske unutar EU.«

   – Ne razumijem kakve to veze može imat s Nijemcem koji se tvrdoglavi plivajući po splitskoj luci!

   – Pa to može bit samo lirski uvod u objašnjenje problema: »Poštovana gospođo Reding, duboko se sramimo što nezahvalnost hrvatskog premijera osjećaju i obični građani Savezne Republike Njemačke, pa ih taj teški i mučni osjećaj nagoni da svoju razumljivu ogorčenost iskazuju i na načine koji mogu naškoditi njihovu zdravlju i dovesti do životne ugroze. Posebno izdvajamo primjer njemačkog državljanina koji je vođen pravdoljubivim razlozima skočio u more u splitskoj luci i iz njega sada odbija izaći. Molimo Vas, poštovana gospođo Reding, da putem vaših diplomatskih predstavnika u Republici Hrvatskoj utječete na ovog njemačkog državljanina koji je svojim hrabrim i ogorčenim činom, premda mu to nije bila namjera, blokirao trajektni promet u splitskom akvatoriju. Učinite to, molimo Vas, čim prije, ne zbog uspostave trajektnoga prometa, već stoga da eventualna nahlada njemačkoga državljanina ne bude još jedna u nizu neželjenih posljedica neželjenoga zahlađenja svekolikih odnosa između naših dviju zemalja. Pomozite nam u prijateljskom i dobrohotnom uvjeravanju njemačkoga državljanina da čim prije izađe iz mora, i znajte da ćemo i ubuduće poduzimati sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili ugled i vjerodostojnost i Vas osobno i našeg velikog prijatelja Njemačke i drugih prijatelja Hrvatske unutar EU.«

Predrag Lucić
Autor/ica 26.9.2013. u 09:59