Njemačka riječ za idiote

Predrag Lucić
Autor/ica 26.8.2015. u 09:33

Izdvajamo

  • Pred nasiljem nije ostao nijem ni ministar pravosuđa Heiko Mass, koji je sijačima mržnje priprijetio primjenom nulte tolerancije za ksenofobiju i rasizam. Oglasila se na koncu i čitava Vlada kancelarke Angele Merkel snažnom osudom nasilja i agresivne atmosfere prema strancima, iz koje vrijedi upamtiti rečenicu: »Odvratno je kako desničarski ekstremisti i neonacisti pokušavaju širiti svoju idiotsku poruku mržnje oko prihvatnih skloništa za izbjeglice.«

Povezani članci

Njemačka riječ za idiote

foto: šg

Zašto hrvatska Vlada nije u stanju zagovornicima novoga Hitlera i sijačima mržnje protiv izbjeglica reći ono što je mogla čuti od njemačkih kolega: »Odvratno je kako desničarski ekstremisti i neonacisti pokušavaju širiti svoju idiotsku poruku mržnje oko prihvatnih skloništa za izbjeglice.«?

Jedan bi sve izbjeglice poslao kući ili u logore, jer za njega su svi oni teroristi. A još su k tome i istočnjaci u čijem postojanju on dijagnosticira rak planeta. Drugi u njima vidi ljude u najboljim godinama koji će ovdje pravit dicu ko na traci, a sve u funkciji ciljane islamizacije Europe. Treći je uvjeren da su migranti poslani da zauzmu kršćansku Europu. Amen.

Četvrti ih naziva primitivnom bandom kojoj se ne smije dopustiti da igdje uđe u Europu. Peta svečano izjavljuje da im nije spremna pomoći i da nikada neće ni biti, jer je među imigrantima onako odoka izbrojila 80 posto muške populacije u dobi od 20 do 50 godina, pa se pita – što se ne suoče s tim ratom i ne brane svoje? Šesta povlači paralele s Domovinskim ratom pa –  uvjerena kako bismo mi, da smo bježali poput njih, danas bili Velika Srbija – zapovijeda da ih se sve, osim žena i djece, vrati nazad da se bore za svoju domovinu.

Sedma panično upozorava da se oni ne smiju pomiješati s nama, da se to miješanje nipošto ne smije dogoditi jer oni nisu ljudi, što su već – kaže – i pokazali. I osma je obuzeta sličnim antropološkim razmišljanjima, pa ih ispisuje verzalom kako bi njezina poruka bila ozbiljnije shvaćena. A poruka glasi: sve potjerati što dalje od nas jer to nisu ljudi!

Deveti je ovladao terminologijom jedne od hrvatskih stranaka prava, pa veli da sve radno i ratno sposobne triba povatat i vraćat da se boru za svoje a ne da žive na tuđi račun. I nezadovoljan stanjem čovječanstva zapomaže: Ponovo triba svitu jedan Hitler! Deseti je potpuno suglasan: Treba jedan Hitler ponovo. Pod hitno čišćenje planeta!

Jedanaesta tvrdi isto što i sto sedamnaesta, jednako mrzilački i jednako dosadno, pa ćemo ovdje prekinuti s citiranjem postova ispisanih po Indexovu Facebooku, jer je i ovo do sada navedeno više nego dovoljno da – kao što su zaključili urednici portala – »čovjeka natjera da se zamisli o tome gdje živi i kakvi ga to ljudi okružuju«.

Dok su ovdašnji pripadnici soja hejterskoga na Facebooku ostavljali virtualne otiske svoje čovječnosti, njihovi su njemački istomišljenici bocama i pirotehničkim napravama zasipali policajce koji su od te desničarske i neonacističke rulje pokušavali zaštititi izbjeglice iz prihvatilišta u saskom gradiću Heidenau. Fizičko nasilje imalo je i adekvatnu zvučnu podlogu u kojoj bi uživalo i mnogo hrvatsko militantno uho: rasističke parole i povike »Heil Hitler!«.

Najglasniji u pozivima za borbu protiv uličnoga desnila bio je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizière. On je porast mržnje, uvreda i nasilja protiv nesretnika koji u Njemačkoj traže azil nazvao sramotnim i nedostojnim njegove zemlje, pa je svim širiteljima mržnje obećao da će biti suočeni s punom snagom zakona. Pred nasiljem nije ostao nijem ni ministar pravosuđa Heiko Mass, koji je sijačima mržnje priprijetio primjenom nulte tolerancije za ksenofobiju i rasizam. Oglasila se na koncu i čitava Vlada kancelarke Angele Merkel snažnom osudom nasilja i agresivne atmosfere prema strancima, iz koje vrijedi upamtiti rečenicu: »Odvratno je kako desničarski ekstremisti i neonacisti pokušavaju širiti svoju idiotsku poruku mržnje oko prihvatnih skloništa za izbjeglice.«

Vrijedi to upamtiti, ovako prevedeno s njemačkog, jer teško da ćemo i od koga u Vladi Republike Hrvatske, a kamoli od nje cijele cjelcate, dočekati da sličnim ili istim i jedino primjerenim riječima osudi ovdašnje šoviniste, rasiste, filonaciste, neoustaše, križarske militante, desničarske ekstremiste i sve one što svoje idiotske poruke mržnje, svoja zazivanja Hitlera i svoje izljeve negiranja svake ljudskosti onim ljudima čija je nesreća tolika da bi pribježište od nje mogli potražiti čak i u Hrvatskoj, intenzivno šire preko web-kloaka i društvenih mreža. Jer čak ako Milanović i članovi njegove ministarske družbe prepoznaju da se takvim idiotskim porukama mržnje priprema teren i za druge oblike nasilja prema azilantima koji – kao što se to slobodno piše, postira i editira u zemlji Hrvatskoj – »nisu ljudi«, oni će se suzdržati od teških ali točnih riječi kojima se poslužila njemačka Vlada, i to iz konformističkog straha da ih naci-šovenska desnadija ne optuži za pomanjkanje domoljublja.

A još je iluzornije očekivati da ćemo od onih oporbenjaka i karamaraka što se u svakoj prigodi pozivaju na svoju privrženost Njemačkoj čuti zahtjev da se Milanović prema domaćim zagovornicima Adolfa Hitlera i pozivateljima na izgon azilanata koji još nisu ni zabasali u naše krajeve postavi kao da je njemački kancelar, pa da tim idiotima konačno kaže što ih ide.

Novi list

Predrag Lucić
Autor/ica 26.8.2015. u 09:33