Nisu isti fašisti i antifašisti, nije isto dobro i zlo!

Branko Filipović
Autor/ica 19.8.2017. u 10:46

Nisu isti fašisti i antifašisti, nije isto dobro i zlo!

Neofašizam i drugi oblici diskriminacije ponovno destruktivno nastavljaju svoje aktivnosti koristeći se  revizionizmom i demokraturom.

U američkoj saveznoj državi Virginiji u subotu, 12. 08. 2017. godine zavladalo je izvanredno stanje zbog nereda i nasilja koje je uslijedilo nakon prosvjeda ekstremnih desničara na koje su se okomili protuprosvjednici.

Tri osobe su poginule a 35 ih je ozlijeđeno.

Mržnja i nasilje koju su otvoreno iskazali učesnici skupa u Charlottesvilleu,  izazvali su zgražavanje u SAD, a i u svijetu – s obzirom na neadekvatno, sporo i nepromišljeno tumačenje predsjednika SAD Donalda Trumpa.

U svojoj prvoj izjavi Trump je osudio dešavanja „sa svih strana“. Predsjednik  niti jednom riječju, eksplicitno, nije osudio mržnju, fantizam, rasizam … jer se „to podrazumijeva“. A nakon oštrih kritika na Trumpov račun koje su stigle i od samih  Republikanaca, Bijela kuća je narednog dana objavila kratko saopćenje u kome se navodi da je izjava predsjednika  to podrazumijevala.

Bilo je očito da se Trump u predizbornoj kampanji naglašeno obraćao  takvim biračima i oni su mu sada uzvratili uslugu, podržavajući ga kao  ‘mainstream‘ političku figuru. Zbog toga Trump, smatraju mnogi u Americi, snosi moralnu odgovornost za ohrabrivanje ekstremne desnice u SAD. Tako, Trumpova predizborna kampanja nije bila samo snažno fokusirana na identitet i viktimizaciju bijelaca potičući kod dijela birača takva osjećanja, već je on propustio da se jasno distancira od bijelih nacionalista, neonacista, fašista, Ku Klux Klanovaca, (…) . „Posljedica toga jeste da se te grupe osjećaju ohrabrene jer smatraju da imaju prijatelja u Bijeloj kući“.

Tako Amerika gubi moralni autoritet i kredibilitet zemlje koja je desetljećima bila primjer i ‘praktična podrška’ mnogim snagama u zemljama koje su se i još uvijek se bore protiv diktatora, autokrata, fašista i neonacista. Ili je „to tako“ samo trebalo da izgleda.

Dapače, Trump je sada poslužio kao primjer mnogim malim i malo većim  vlastodršcima i diktatorima širom Svijeta & Planeta.

Za nas na Brdovitom Balkanu to i nije ništa novo – kod nas je to dovoljno rašireno, prošireno i ustaljeno: važno je osvojiti vlast.

Poslije svega oglasila se i Britanska premijerka Theresa May.    – Ne vidim nikakvog znaka jednakosti između onih koji propagiraju fašističke stavove i onih koji im se protive. Mislim da je bitno da svi koji su na pozicijama vlasti osuđuju krajnju desnicu – izjavila je May novinarima…

Protivnici fašizma na Brdovitom Balkanu to nazivaju, zamislite – antifašizmom. I kako se usuđuju. Drugi svjetski rat je davno prošao, izvornih pobjednika nad fašizmom i fašistima je sve manje, sjećanja na žrtve, stradanja, patnju ( … ) blijede … Ali, tu je neofašizam i drugi oblici diskriminacije te ponovno destruktivno nastavljaju svoje aktivnosti koristeći se  revizionizmom i demokraturom“.

Demokratura: Hibrid demokratije i diktature. To jest, narod/i koji na demokratskim izborima biraju svoje diktatore, vladare, vlastodršce …

Kako smo na „ovim prostorima“ imali dva rata, ’41. – ’45. & ’92. – ’95. trebali bi smo znati kako se zove „ono“ što takve pojave prepoznaje, objašnjava i definiše, a to je – ANTIFAŠIZAM.

Ne ne treba nam Theresa May & State Department da nam to kažu, objašnjavaju  i …

Ili trebaju!?

Branko Filipović
Autor/ica 19.8.2017. u 10:46