Nismo još!

Radomir Lazić
Autor/ica 5.4.2018. u 22:01

Nismo još!

A oni nesretnici, da ostanu tu gdje jesu ili bar blizu a spremni na sve moguće kompromise, sad čekaju šta će reći Dragan Čović koji ih čeka da se postroje 10. Aprila u Mostaru, šatro na sajmu, i da na njegovo pitanje „Jesmo li spremni“ odgovore „SPREMNI“. E pa j… te ljevico ili diplomatski rečeno, slučajnog prolaznika koji vas je klonir′o!

Razumijem ja da diplomatski jezik predstavlja umijeće da se sa što više riječi što manje kaže. Ide se u školu za to i ne šalju se u bijeli svijet nepismeni stolari, mesari i drugi rođaci da predstavljaju državu, vas konstitutivnih. A vala s toliko kupljenih diploma i jest vam to neka mjera.

Izjava Američke ambasadorice poslije sastanka sa liderima stranaka, pazi sad, registrovanih u Sarajevu da su oni odgovorni za sudbinu Bosne i Hercegovine obrnut je primjer. U jednoj rečenici stavljeno nam je do znanja da su digli ruke od nas, da se za ovakve kakvi smo ne smatraju ni malo odgovornim i da nam stavljajući, po ko zna koji put, sudbinu ove zemlje u ruke jednih te istih jasno poručuju – piši propalo. A oni nesretnici, da ostanu tu gdje jesu ili bar blizu a spremni na sve moguće kompromise, sad čekaju šta će reći Dragan Čović koji ih čeka da se postroje 10. Aprila u Mostaru, šatro na sajmu, i da na njegovo pitanje „Jesmo li spremni“ odgovore „SPREMNI“.

E pa j… te ljevico ili diplomatski rečeno, slučajnog prolaznika koji vas je klonir′o!

I još riječ, dvije o ujedinjenju one dvojice.

Otac i sin poveli svoje dvije krave, bijelu i crvenu, u susjedno selo da ih bik oplodi. Kada su stigli, otac ostavi sina da pazi da krave budu oplođene, a on ode u kafanu na piće. Nakon pola sata utrčava sin, sav zadihan, u kafanu i reče ocu:

– Tata, da si samo vidio kako je bik j… crvenu kravu! Otac mu opali šamarčinu, istjera ga iz kafane i počne da viče: Pa jesi li ti normalan?! Kako se to izražavas pred ljudima! Ne kaže se da je “bik j…. kravu “, već da ju je “iznenadio”. Hajd’ sad nazad u štalu i pazi šta ćeš reći slijedeći put! Nakon izvjesnog vremena sin opet utrčava u kafanu:

– Tata, da si sad vidio kako je bik iznenadio bijelu kravu! A otac, sav ponosan, upita: Kako sine?  Opet j… crvenu!!!

A i vi se Milorade fino SPREM′TE  kad 10. Aprila krenete u Mostar!

Na današnji dan prije prije sedamdesetak godina Sarajevo je oslobođeno od fašizma. Od antifašizma će uskoro, skoro da smo spremni!

Radomir Lazić
Autor/ica 5.4.2018. u 22:01