Neko je odlučio da nam gasi sjećanja

tačno.net
Autor/ica 23.1.2013. u 09:28

Neko je odlučio da nam gasi sjećanja

Piše: Huss Oručević

Neko je odlučio da nam gasi sjećanja na živote i nastavi “rat” koji je uništio snove o Gradu, izmijenio ulice, podijelio Grad.

Uništavanjem dijelova Grada, što svakodnevno vidimo u Mostaru, oblik je mržnje prema njegovim građanima. Objekti su orjentiri vremena, učvršćivači stvarnosti, sjećanja o nama i našim životima. Tako je i sa parkovima, drvoredima, mirisima, ponavljajućem plavetnilu neba i mostarskom blještavilu sunca.

Objekti koji su nestali u zadnjih nekoliko godina nisu čak zaslužili da se u fotografijama arhiviraju i ostave u muzeju/arhivi za one koji budu željeli u budućnosti izučavati gradnju i arhitekturu Grada.

Neko se sjetio da je Mostar, i Mediteran (neko se sjetio da bi to mogao Mostar biti, pa vjerovatno uz to rado dodati da smo i Dalmacija, pa slijedom tih geografskih igara i pripojiti nas tamo, pomaknuti granice koje je neko, opet zamislio).

Mala digresija – RDV (nekada Hrvatski RDV) je godinama nazivao Mostar Dalmacijom u svojim radijskim najavama, emisijama, vremenskim prognozama.

Sada nam pokušavaju, predstavljajući “novu mostarsku arihitekturu”, kopirati trgove i ulice, šetalista Šibenika, Splita…

Možda i jeste mediteranski ali tu njegovu sredozemnu boju ne treba kopirati Dalmacijom, nego promisliti, biti umjetnik u zadatom nam prosotru, potražiti izvornu, ovdašnju inspiraciju u nebu, vjetru, suncu, rijekama, brdima, kamenu, sjenama, LJUDIMA…

“Novi” Rondo pokazuje neželju da ovo bude Grad. Grad koji nosi ideje kozmopolitizma, otvorenosti, dijaloga.

Svjetlosna “koplja” (ratna slika ili pak Isusova trnovita kruna), spomen samo jednima s križem urezanom u crnom kamenu i jednonacionalni Dom Kosača, odlike su Zidina, a ne komunikacije i otvorenosti. Toliku nesistematičnost i netakt prema lokalnoj civilizaciji, suživotu i prirodi može načiniti samo varvarin.

 

tačno.net
Autor/ica 23.1.2013. u 09:28