Ne srči, bre!

Petar Fehir
Autor/ica 17.11.2017. u 16:46

Ne srči, bre!

Foto: vesti.rs

Konačno se i to dočekalo.

Bilo je krajnje vrijeme da vlast preuzme brigu za svoj narod.

Ne za više plaće, bolje mirovine, obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, kulturu i ostale trice i kučine, već ponašanje.

Jer, da im nisu doskočili narod bi počeo „da se ponaša“.

I tko zna do kakve bi krize s nesagledivim posljedicama dovelo vulgarno tumačenje bon tona, sa svim onim što uz to ide; podrigivanjem, pljuckanjem, mljackanjem, srkanjem i da izvinete „puštanjem vetrova“.

Kako piše „Blic“, srbijanski je ministar rada stoga uveo red. Riječ je o kodeksu ponašanja za zaposlene u Ministarstvu. Pored „dres koda“ stoji i “treba jesti zatvorenih usta, ne pričati sa zalogajem u ustima i gestikulirati rukama. Umaci od mesa, paprikaš i slično nikako se ne smeju kupiti komadima hleba u ruci, niti hlebom nabodenim na viljušku”.

Neka od pravila, koja se navode u tekstu Protokola, su recimo i da laktove ne treba držati na stolu, već priljubljene uz tijelo

Ako nekome ne godi jelo to ne bi trebao komentirati, već ga samo ostaviti na tanjuru “uz spretan izgovor”.

Regulira se i (zlo)upotreba čačkalice i kodeks pušenja.

Prema pisanju ”Blica” određuje se i tituliranje pojedinih dužnosnika, po rangu, pa sve do princa.

Predlažem zaposlenicima ministarstava, a i svekolikom narodu da uzvrati vlastodršcima novim kodeksom koji bi važio za njih, političare na vlasti:

  • Ne lažite!
  • Ne blebetajte!
  • Ne lupetajte!
  • Ne kradite!
  • Ne lažirajte izore!
  • Ne uzurpirajte medije!
  • Ne kontrolirajte pravosuđe!

Ostavite se ćorava posla! Vratite vlast narodu i raspišite referendum o svim vitalnim pitanjima za budućnost zemlje! Pa neka to bude program koji će neka buduća vlast provoditi.

Takav kodeks ne bi škodio ni hrvatskoj vlasti. A ni bosansko-hercegovačkoj. U njemu bi se pored ovih tema našlo mjesta i za odnos prema fašizmu, crkvi, manjinama i još koje čemu.

I možda bi morao završiti s kategoričkim imperativom:

Ne serite više!

Tagovi:
Petar Fehir
Autor/ica 17.11.2017. u 16:46