Nastavljaju se građanski protesti i plenumi

tačno.net
Autor/ica 15.2.2014. u 14:48

Nastavljaju se građanski protesti i plenumi

Ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu u subotu se skupilo oko 200 ljudi. Prosvjednici su blokirali saobraćaj i mirno stoje sa žutim trakama na desnoj ruci. Tako izražavaju želju da svi budu jednaki, žele promjene, da svima bude bolje i da svima izađe sunce, piše Tina Jelin – Dizdar, RSE.

Blokiran je promet i kod Higijenskog zavoda, kao i prethodnih dana. Tramvaji voze na relaciji Ilidža – Željeznička stanica. Okupljeni pozivaju i druge da im se pridruže i iskažu vsvoje nezadovoljstvo. Skandiraju „Ovo je Bosna“ i „Ostavke“. Demonstranti koji su blokirali raskrsnicu kod Higijenskog zavoda ostat će tu do 17.30 sati kada počinje plenum u Domu mladih u Skenderiji, javlja Fena

Demonstranti su svih životnih dobi, ima i obitelji sa djecom. Na jednom od transparenata piše „ U zemlji paradoksa, i destrukcija je konstruktivna“.

Protest građana u Mostaru  će biti održan u 17 sati na Španskom trgu.

Za subotu je u Sarajevu najavljen i novi Plenum građana koji će biti održan u 17 sati i 30 minuta u Domu mladih Skenderija.

Na drugom sastanku Plenuma građana i građanki Sarajeva, održanom u petak uveče u Domu mladih, usvojena su četiri hitna zahtjeva građana od kojih je jedan hitna uspostava vlade eksperata Kantona Sarajevo, bez političke pripadnosti, uz konsultacije s Plenumom.

Jednoglasno je usvojen zahtjev za reviziju plata i beneficija nositelja javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje sa ekonomskom situacijom. Građani su jednoglasno podržali i zahtjev za reviziju privatizacije svih preduzeća u Kantonu Sarajevo. Među njima su “Feroelektro”, “Holiday Inn”, “Sarabon”, “Zora”, “Ključ” i sva druga preduzeća u kojima je izvršena sumnjiva privatizacija, uključujući preduzeća od federalnog značaja – “Vranica”, “Hidrogradnja”, “GP Put” i “Unis Pretis”.
Posljednji zahtjev je uspostavljanje nezavisne komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara, čiji će mandat uključivati popis i procjenu štete, kao i utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika za prekomjernu upotrebu sile i zlostavljanje privedenih.

Za u subotu u 15 sati najavljen je i Plenuma građana i građanki Mostara koji će se održati u prostorijama OKC-a Abrašević, a građani će se zatim uputiti na Španski trg gdje  biti održan mirni protest, saopćeno je iz Koordinacijskog odbora Plenuma.

Podsjećamo, zahtjevi Plenuma koji su izneseni sinoć su smjena Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, ukidanje finansiranja političkih stranaka iz proračuna, revizija privatizacije, utvrđivanje porijekla imovine, usvajanje zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine u Federaciji BiH, zatim ukidanje paušala i beneficija političara i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama, te ukidanje zastare za kaznena djela ratnog profiterstva i postratne privatizacije.

Na sastanku Plenuma građana i građanki Mostara najavljeno je i povezivanja sa plenumima u Sarajevu i Tuzli.

Jedan od usvojenih zahtjeva  je da se od MUP-a HNK traži službena izjava o stavu MUP-a prema socijalnom buntu građana, uz objašnjenja bezrazložnih hapšenja demonstranata. Takođe, od gradskih vlasti se zahtijeva ustupanje javnog prostora za održavanje Plenuma građana i građanki Mostara.

Plenum će, kako je najavljeno, u toku dana razmatrati i prijedlog za novi statut grada Mostara koji je izradio mladi mostarski intelektualac Nino Zelenika.

Sukob policije i demonstranata u Podgorici

Crnogorska policija sukobila se danas sa grupom demonstranata koji su pokušali da probiju policijski kordon kod zgradi Vlade u Podgorici. Demonstranti su bacali kamenice na policiju koja je bacila suzavac. U protestu je povrijeđen najmanje jedan policajac a u toku je sukob demonstranata i policije u Njegovševom parku. Na licu mjesta stigle su i specijalne policijske jedinice. Protest je organizovala fejsbuk grupa “Revolucija u Crnoj Gori – svi na ulice”.
Fejsbuk grupa “Revolucija u Crnoj Gori – svi na ulice” najavila je juče da će organizovati u subotu protest ispred zgrade crnogorskog parlamenta u Podgorici, na kojem će tražiti smenu aktuelne vlasti, po uzoru na dešavanja u Bosni i Hercegovini.
Oni su, kako prenose današnji podgorički mediji, pozvali građane da u subotu izađu na ulice i zatraže smenu vlasti, a najavljena je i blokada centralnih saobraćajnica u Podgorici.

Slab odaziv na prosvjedima u Rijeci i Zagrebu. Na trgu bana Jelačića prosvjedovale su dvije skupine protiv Vlade. Oko Manduševca su se okupili građani koji su dali podršku prosvjednicima u BiH…

‘Visoka stopa nezaposlenosti prije svega mladih, uništavanje tvornica pretvorbom i privatizacijom – to je bila legitimna pljačka. Sram ih može biti, sve Vlade su bile nenarodne. I HDZ i SDP, sve te političke stranke su nenarodne. Oni su foteljaši, oni samo misle na sebe, nije ih briga za narod’, rekla je jedna prosvjednica.
Dio prosvjednika predvođenih navijačima krenulo je Radićevom ulicom prema Markovom trgu uzvikujući desničarske parole i bacajući petarde. No, kod Kamenitih vrata ih je policija zaustavila te su prosvjednici odustali od odlaska pred zgradu Vlade.
Stotinjak ljudi mirno je prošetalo riječkim Korzom. Transparentima su poručili ministru financija Slavku Liniću da ode, a smatraju i da cijela Vlada treba odstupiti jer nije u stanju građanima osigurati normalan život.

tačno.net
Autor/ica 15.2.2014. u 14:48