Naša Stranka: Sporazum Tihić-Čović je veliki (ne)sporazum

tačno.net
Autor/ica 20.9.2013. u 11:36

Naša Stranka: Sporazum Tihić-Čović je veliki (ne)sporazum

Povodom dogvora Tihića i Čovića kojeg je većina analitičara označila kao uvod u podjelu BiH, oglasila se i Naša Stranka.

Na vanrednoj sjednici održanoj 19. septembra 2013. predsjedništvo Naše stranke razmatralo je sporazum čelnika SDA i HDZ o provođenju presude Sejdić-Finci, i zaključilo da tekst nije vrijedan analize i javnog izjašnjavanja: ni 24 sata nakon što je ponuđen javnosti, zvaničnici obje stranke  požurili su da ga relativiziraju negirajući da je uopšte i postignut, i ta činjenica potvrđuje da se – još jedanput – radi o zamazivanju očiju i bosanskohercegovačkih građana i međunarodne zajednice. Dio političke klase očito se nada da će naša javnost, u strahu od posljedica do kojih će doći ako se presuda ne provede do 1. oktobra, zaboraviti da je sud u Strazburu svoju odluku donio prije četiri godine, i da se za to vrijeme stranke na vlasti nisu ni za korak približile rješenju

Naša stranka i ovom prilikom naglašava svoju privrženost rješenju koje je znatno prije presude sugerirala Venecijanska komisija, i koje odgovara svim evropskim ustavnopravnim standardima.

 

 

tačno.net
Autor/ica 20.9.2013. u 11:36