Nagrada Duško Kondor: Priznanje za velikane građanske hrabrosti

tačno.net
Autor/ica 6.3.2013. u 04:51

Nagrada Duško Kondor: Priznanje za velikane građanske hrabrosti

Danas sa početkom u 12 h, u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, Branilaca Sarajeva 24, od 12 do 14 sati, održat će se Svečana akademija dodjele Nagrada Duško Kondor za građansku hrabrost i afirmaciju građanske hrabrosti, u organizaciji NVO GARIWO iz Sarajeva.

Pred mnogobrojnim uglednim zvanicama iz diplomatskog, političkog i kulturnog života BiH i regiona, te pred studentima i srednjoškolcima BiH, Hrvatske i Srbije, bit će dodijeljene četiri Nagrade Duško Kondor za građansku hrabrost: Goranu Čengiću iz Sarajeva – posthumno, Melisi Ismičić iz Novog Šehera, Nebojši Popovu iz Beograda i Predragu Matvejeviću iz Zagreba – i jedna Nagrada Duško Kondor za afirmaciju građanske hrabrosti, Jeleni Lovrić iz Zagreba. Nagrade će dodijeliti: Stjepan Mesić, predsjednik RH od 2000. do 2010., Uwe Kitzinger CBE, predsjednik Međunarodne komisije za dodjelu Nagrada Duško Kondor za građansku hrabrost i afirmaciju građanske hrabrosti i Mary Ann Hennessy, direktorica Kancelarije Vijeća Evrope u BiH. O laureatima nagrada bit će prikazani i kratki filmovi nastali u produkciji NVO GARIWO. Osim filmova, prisutni će svjedočiti i drugim zabavnim i edukativnim kulturno-umjetničkim sadržajima.

Datum održavanja Akademije je Evropski dan sjećanja na pravednike kojeg NVO GARIWO prvi uvodi u javni prostor BiH i regiona upravo kroz afirmaciju i prezentaciju ljudi koji se mogu smatrati pravednicima u našoj kulturi.

 

tačno.net
Autor/ica 6.3.2013. u 04:51