Nadbiskup Stepinac, poglavnik Pavelić i rektor Pašić jedinstveni u ideji podjela

tačno.net
Autor/ica 6.12.2016. u 13:35

Nadbiskup Stepinac, poglavnik Pavelić i rektor Pašić jedinstveni u ideji podjela

U Mostaru je jučer održana svečana sjednica Senata Sveučilišta povodom Dana Sveučilišta u Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosača. Obilježena je navodno 39.godišnjica Sveučilišta. Kao što je poznato prije 39.godina u Mostaru je formiran Univerzitet “Džemal Bijedić” koji je u toku prošlog rata protjeran sa svoga ognjišta u Sjeverni Logor gdje i danas egzistira. Na njegovom mjestu u tzv. “Zapadnom Mostaru”, danas se nalazi Sveučilište koje danas bez pomena Džemala Bijedića, bez pomena toga kako se to Sveučilište u prošlosti zvalo, svečano obilježava svoj dan.

Da apsurd bude veći, mostarsko je Sveučilište još uvijek u zgradama koje su upisane pod imenom Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru. Treba samo zatražiti katastarski uvid pa uvidjeti da je to i doista tako. To što su okupatori jednog Univerziteta, Senatu Sveučilišta nimalo ne smeta da besramno obilježavaju svoju navodnu 39. godišnjicu i da pred licem javnosti iskrivljuju istoriju.

S druge strane od ovih okupatora samo su još gori rektori i profesori sa današnjeg Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. Oni naime, kao samoprozvani intelektualci, ne samo da uredno šute na ovu lakrdiju i blaćenje imena Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, već joj i daju puni legitimitet.

Naime, na pomenutoj svečanoj sjedici prisutne je svojim prisustvom “počastio“ i rektor Univerziteta “Džemal Bijedić” Sead Pašić.

Da kraja apsurdima ne bude, pobrinuo se upravo Pašić, prije nepunih mjesec dana u izjavi za Preporod, kada se požalio, citiramo: „Ono gdje smo se osjećali uskraćeni jeste to da smo 1992. godine ostali bez objekata i bez opreme, što smo morali krenuti bukvalno s gole ledine. Sveučilište je na taj način imalo jako dobru osnovu za dalju nadgradnju svojih kapaciteta.”

A nakon rektora Pašića jučer, sutra će studente svojim prisustvom počastiti biskup Ratko Perić koji će na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održati predavanje na temu “Nadbiskup Stepinac i poglavnik Pavelić”.

I tu je danas mostarska intelektualna elita. Danas je potpuno jasno zašto je u organizaciji upravo Seada Pašića početkom godine kroz lokalni VKBI organizovano fantomsko predstavljanje javnosti modela gradske SDA za podjelu Mostar u dvije opštine.

Inače kako doznajemo, u Mostaru se „šuška“ da se već počelo sa pisanjem peticije za smjenu rektora Pašića.

Vijesti.ba

tačno.net
Autor/ica 6.12.2016. u 13:35